
Ide v podstate o dochucovadlo pochádzajúce z Indie. Odtiaľ si ho inovované priniesli Briti a v poslednej dobe so zostupom obľuby čerstvého a sušeného zázvoru ho začíname objavovať aj my. Recepty nie sú moje a ani originálne. Ja som si ich upravila z rozličných našich a zahraničných web stránok, podľa svojej chuti, niečo pridala a niečo vypustila - tak ako Vám ich tu ponúkam.
Slivkové čatní
1 kg červených malých okrúhlych sliviek, 6 ks kyslých jabĺk 3 cibule očistíme a pokrájame na drobné kúsky /slivky možno predvariť a prepasírovať/. Pridáme 1 pol. lyžicu soli, 150g cukru alebo medu, 1a 1/2 káv. lyžice škorice, 1 pol. lyžica mletého zázvoru 1a1/2 káv. lyžičky mleté korenie/ alebo chili papričky tak asi 4 ks/ 15 ks klinčeky 1/2 l jablčného, alebo vínneho octu. Varíme do zhustnutia cca 45 minút. Ja som to rozmixovala a horúce plnila do viečkovacích malých pohárikov. Prikryté nechala vychladnúť.
Použitie do marinád, omáčok a ako dochucovadlo najma k hovedzine.
Hruškové čatní
1,5 kg hrušiek, 4 ks klinčeky, 1 strúčik cesnaku, 25 dkg cukru, 1ks cibuľa, 1/4 malý čerstvý zázvor, 2 dcl vínny ocot, 1/2 káv. lyžice ml.škorica 2 káv. lyžičky soli, 2 káv lyžičky horčičné semeno, 1 a 1/2 dcl hrozienka / lepšie sú žlté/ Z hrušiek odstránime šupky / ak sú s jemnou šupkou nemusíme/ pokrájame nadrobno, pridáme prelisovaný cesnak a nakrájanú cibuľu a zázvor a spolu s ostatnými prísadami varíme pomaly cca 1 hodinu. Rozmixované a ešte teplé som plnila do malých pohárikov. Prikryté ...
Použitie do marinád, omáčok a ako dochucovadlo k baranine, jahňacine, šunke alebo syru.
Jablkové čatní
1 kg kyslých jabĺk, 3 ks chilli paprička, šťava z 1/2 citróna, 8 lyžíc medu / alebo 200g cukru/, 2 pol. lyžice mletého zázvoru, 2 dcl vody, 3 dcl jablčný ocot, 2 káv. lyžice soľ, 50 g hrozienka/ žlté/ 1/2 veľkej cibule. Očistené na drobné kúsky pokrájané jablká a cibuľu spolu s ostatnými ingredienciami rozvaríme / pomerne chytro max 10 - 20 minút/ a rozmixujeme. Plníme horúce do pohárov.
Použitie do marinád, omáčok a ako dochucovadlo k rybám všetkých druhov.
Broskyňové čatní
1 kg olúpaných a nasekaných broskýň / jesenné viničné/ 1 vanilkový cukor, 1 káv. lyžica horčičné semená, 1 káv. lyžica škorica mletá 1-2 káv. lyžičky mletý zázvor, 5 ks klinčeky, trošku mletý muš. orech, koriander trošku, 1/2 cibuľa 3 dcl jablčný ocot, 200 g cukru, 3 ks chilli papričky a 50g žlté hrozienka. Všetko spolu varíme pokrájané nadrobno cca 30 minút na miernom ohni. Rozmixované plnené do malých pohárikov necháme prikryté vychladnúť.
Použitie ku grilovačkám, ako marináda omáčka a dochucovadlo.
Pochutiny sú neobyčajne ostré, ale použitím svoju ostrosť strácajú. Otvorené v ľadničke vydržia aj 2 mesiace. V Indii sa chutney nemixuje, jedáva sa v malých hustých kúskoch v konzistencii lekváru, alebo džemu. Ale pre nás, spolu s Čechmi veľkých pojedačov kečupu, je lepšia jeho mixovaná podoba a zdomácnený názov čatní.