reklama

6 mŕtvych počas slnečných dní na železničných priecestiach

Keď nevidíte blikať červené svetlo, ani nevidíte blikať biele svetlo, tak prechádzajte cez železničné priecestie ako keby bola signalizácia pokazená. Treba sa pozerať na obidve strany.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Na železničných priecestiach sú tri stavy signalizácie:

Bliká červené prerušované svetlo - Informácia, že signalizácia funguje a elektronika fyzicky vie o vlaku na predmetnom úseku. Čiže cez železničné priecestie má ísť v blízkej dobe vlak alebo vlak tam práve prechádza alebo vlak prešiel a po inej koľaji ide ďalší vlak.  Pre vodičov, ale aj cyklistov a chodcov to znamená povel stoj.  Zákon 8/2009 Z. z. §28.

Bliká biele prerušované svetlo - Informácia, že signalizácia funguje a žiaden vlak nemá postavenú cestu cez dané železničné priecestie. Pre vodičov, ale aj cyklistov a chodcov to znamená, že za primeranej opatrnosti môžu ísť a to až rýchlosťou 50 km/hod. Zákon 8/2009 Z. z. §27.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nebliká ani jediný druh svetla - Informácia, že nie je známe či signalizácia funguje alebo signalizácia nefunguje a tiež nie je  známe, či cez železničné priecestie v blízkej dobe pôjde alebo nepôjde vlak. Pre vodičov, ale aj cyklistov a chodcov to znamená, že až po pozretí sa na obe strany a presvedčení sa, že vlak nejde, môžu ísť a to rýchlosťou najviac 30 km/hod.

 

Existujú aj železničné priecestia, ktoré z nejakého dôvodu nemajú blikajúce biele svetlo. U takýchto železničných priecestiach existuje len prvý a posledný stav. Pre informáciu uvádzam, že biele svetlo nie je opak červeného svetla. Každé svetlo na železničnom priecestí červene / biele je ovládané inou častou zabezpečovacej elektroniky. Preto existuje aj stav, že sa pre vlak vybuduje v elektronike cesta, následkom čoho zhasne biele blikajúce svetlo, ale vlak je ešte dostatočne ďaleko od daného priecestia, preto sa ešte nerozsvieti červené blikajúce svetlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Hra svetiel:
Keď je obloha zatiahnutá, súmrak alebo noc, tak červené blikajúce svetlo je dobre vidieť. Ak neúraduje alkohol, únava alebo stres, tak prehliadnutie červeného svetla je veľmi zriedkavé.

Keď za jasného počasia svieti slnko, tak podľa štatistiky najčastejšie dochádza k prehliadnutiu červeného blikajúceho svetla. Nie je sa čo čudovať, lebo ľudské oko je prispôsobené na silné slnečné svetlo a nie všetci si uvedomia, že v tomto prípade, to blikanie červeného svetla na signalizácii treba cielene hľadať. Obzvlášť to platí keď svieti slnko spoza chrbta. Nepríjemné býva aj oslnenie slnkom v protismere. Vhodné je stíšiť hudbu v aute a otvoriť okná na obidve strany a okrem pozerania aj počúvať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Záver:
Ak chcete žiť naďalej, potom vždy prechádzajte cez železničné priecestie, na ktorom nevidíte blikať červené ani biele svetlo, tak ako keby bolo pokazené a pozerajte sa na obe strany. Ani zdvihnuté rampy nie sú zárukou, že vlak nepôjde.

Za 6 týždňov prišlo o život 6 ľudí
Za 6 týždňov prišlo o život 6 ľudí (zdroj: TV JOJ / ŽSR)
Čo majú terajšie nehody spoločné
Čo majú terajšie nehody spoločné (zdroj: TV JOJ / Jozef Drahovský)
Blikajúce biele svetlo - podcenovaná informácia.
Blikajúce biele svetlo - podcenovaná informácia. (zdroj: TV JOJ)
Výzva pre vodičov.
Výzva pre vodičov. (zdroj: TV JOJ / ŽSR)

Celé video TV JOJ Krimi - od 03:05 Sec. https://videoportal.joj.sk/krimi/epizoda/91208-krimi

Jozef Drahovský

Jozef Drahovský

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 235
  •  | 
  • Páči sa:  1 053x

Venujem sa analýzam v doprave a vývoju v oblasti informačných technológií. Zoznam autorových rubrík:  DopravaRôzneZoznam článkov

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu