reklama

Pozor na neviditeľných jazdcov

Ako predchádzať nehodám elektrických kolobežiek s ostatnými účastníkmi cestnej premávky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)

Dejstvo prvé:
Vodič motorového vozidla prichádza ku križovatke po ceste označenej ako vedľajšia. Zastaví vozidlo, pozrie sa vľavo, pozrie sa vpravo a na vozovke nevidí žiadne vozidlo ani v diaľke. Vidí len chodcov na chodníku vľavo.

Križovatka - dejstvo prvé
Križovatka - dejstvo prvé (zdroj: Jozef Drahovský)

Dejstvo druhé:
Za chodcami po chodníku ide na elektrickej kolobežke človek, pričom ide takmer maximálnou rýchlosťou akou elektrická kolobežka dokáže ísť.  Keď prichádza k chodcom, tak vyskočí z chodníka na vozovku, pred dopravnou značkou hlavná cesta, s vedomím, že teraz mu musia dať všetci prednosť, lebo ide po hlavnej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Križovatka - dejstvo druhé
Križovatka - dejstvo druhé (zdroj: Jozef Drahovský)

Dejstvo tretie:
Elektrická kolobežka naráža z boku do ešte stojaceho vozidla, respektíve pomaly odbočujúceho vozidla, pričom kinetická energie láme kolobežkárovi väzy.

Križovatka - dejstvo tretie
Križovatka - dejstvo tretie (zdroj: Jozef Drahovský)

Dejstvo štvrté:
Príde záchranka a polícia. Záchranku nahradí pohrebná služba a polícia na základe obhliadky rozhodne, že na vine je vodič motorového vozidla, lebo pri vchádzaní z vedľajšej cesty nedal prednosť vodičovi elektrickej kolobežky na hlavnej ceste.

Križovatka - dejstvo štvrté
Križovatka - dejstvo štvrté (zdroj: Jozef Drahovský)

Záver:
Pokiaľ priebeh nehody nenahrala nejaká kamera, respektíve nie sú svedkovia, ktorí videli a popísali priebeh nehody a nezostane ani stopa jazdnej dráhy elektrickej kolobežky, potom obhájenie vodiča motorového vozidla je takmer nemožné a bude odsúdený za zabitie. Po správnosti ak išlo o spoločný chodník pre chodcov a cyklistov, tak elektrická kolobežka je považovaná za cyklistu a mala ísť ďalej primeranou rýchlosťou po chodníku a cez priechod  pre chodcov / cyklistov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Ako takýmto tragickým nehodám predchádzať?
Pridať do zákona 8/2009 Z. z. o cestnej premávke  nový paragraf a následne spraviť adekvátnu osvetu v médiách.

§55b Vchádzanie na vozovku v smer jazdy, pri jazde po chodníku a mimo cesty.
(1)    Pri jazde po chodníku alebo po území mimo cesty pozdĺžne s vozovkou, na elektrickej kolobežke, bicykli alebo inom športovom náradí, je možné vojsť na vozovku a pokračovať v jazde po vozovke,  len po presvedčení sa, že nedôjde k obmedzeniu ostatných účastníkov cestnej premávky ani v náhlej zmene v dávaní prednosti jazdy v križovatke, inak sa na vozovku nesmie vojsť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Čo odporúčam vodičom motorových vozidiel?
Pozerať sa nielen na vozovku, ale aj na chodníky a pozemky v okolí, byť si vedomý, že za chodcami, kríkmi a inými prekážkami mimo vozovky, môže byť schovaný aj extrémne rýchlo jazdiaci kolobežkár, cyklista alebo iný športovec, ktorý na poslednú chvíľu vybehne na vozovku a až potom bude vidieť, čo znamená, že nezostane čas na reakciu. Byť si vedomý, že autokamera, ktorá zaznamenáva dianie pred vozidlom, v takýchto prípadoch nestačí a treba mať aj bočnú alebo 365 stupňovú autokameru.

Jozef Drahovský

Jozef Drahovský

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 235
  •  | 
  • Páči sa:  1 050x

Venujem sa analýzam v doprave a vývoju v oblasti informačných technológií. Zoznam autorových rubrík:  DopravaRôzneZoznam článkov

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu