reklama

Poslanec Smeru Číž šokoval s amnestiami

V nedávnej diskusii na RTVS zahlásil: „Ak nechceme porušiť princípy právneho štátu, nemôžeme zrušiť amnestie“. Takže Mečiarove amnestie sú jedným z princípov právneho štátu?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Alebo je princípom právneho štátu to, že ich nechávame nedotknuté v slovenskom právnom poriadku? Skôr platí to druhé. Ale aj tak je to perverzné! 

Čímže si Mečiarove amnestie vyslúžili nedotknuteľnosť? Zrušili sme pronacistické Židovské kódexy z roku 1941. Zrušili sme o pár desiatok rokov neskôr vedúcu úlohu KSČ a mnoho ďalších právnych úprav, ktorými sa legalizovalo porušovanie ľudských práv a štátny teror. Ale v prípade Mečiarových amnestií máme rešpektovať tabu?

Ponúkam stručný sumár ľudí, ktorým Mečiarove amnestie umožnili vyhnúť sa trestnoprávnej zodpovednosti. Boli to tí:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. ktorí zosnovali a riadili únos syna slovenského prezidenta Michala Kováča do zahraničia;

2. ktorí sa fyzicky zúčastnili na jeho prepade a zavlečení do Rakúska;

3. ktorí kryli tento zločin, zahladzovali stopy, odvolávali čestných vyšetrovateľov a nahradzovali ich submisívnymi lokajmi zo stredného Slovenska, čím zubami-nechtami bránili priechodu spravodlivosti.

Je to početná plejáda ľudí. Našli by sme medzi nimi (ex)politikov na najvyšších miestach, (ex)vyšetrovateľov, (ex)dôstojníkov tajných služieb i (ex)členov podsvetia.

Rakúsky súd to povedal v tých pohnutých časoch mečiarizmu jasne: za zavlečením Kováča juniora bol slovenský štátny orgán.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No a potom to dotiahli takmer dokonca aj slovenskí vyšetrovatelia. Vravím takmer, lebo súdy, najprv bratislavský krajský, a potom aj najvyšší, im v roku 2002 postavili do cesty prekážku. Mečiarove amnestie. A zločinci zostali ukrytí za touto ohradou.

A teraz si znova pripomeňme vetu poslanca Čiža: „Ak nechceme porušiť princípy právneho štátu, nemôžeme zrušiť amnestie.“

Poslanec Číž je úplne mimo a obhajuje neobhájiteľné. Princípy právneho štátu predsa nespočívajú v tom, že sa mazanými amorálnymi právnymi prostriedkami kryjú zločiny a páchatelia. Princípy právneho štátu stoja na spravodlivosti. A spravodlivosť v tomto prípade je celkom jednoduchý (jednoznačný) pocit – napríklad pocit satisfakcie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Oproti nemu dávam na porovnanie pocit, ktorý mám z tvrdenia poslanca Číža - obracia sa mi z neho žalúdok. Som si istý, že žalúdočnou nevoľnosťou sa spravodlivosť ani princíp právneho štátu nehlási.

Strašne chcem veriť, že poslanec Číž a jeho súpútnici v Smere svoj postoj prehodnotia a Mečiarove amnestie parlament tento raz zruší.

A celkom by ma zaujímal obsah úpenlivého rozhovoru na štyri oči medzi pani Emíliou Kováčovou a Robertom Ficom tesne pred pohrebom nášho Pána Prezidenta. Nevyzeralo to tak, že by ho bola chválila.

Zrušenie perfídnych Mečiarových amnestií by bolo najlepším spôsobom, ako vzdať česť pamiatke prezidenta Kováča.

Juraj Droba

Juraj Droba

Bloger 
  • Počet článkov:  76
  •  | 
  • Páči sa:  40x

Optimista, ktorý verí, že Slovensko vie byť lepšie. Cestovateľ. Platonický športovec. Otec veselého deväťročného chlapca. Zástanca slobody a zodpovednosti. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja. Zoznam autorových rubrík:  BratislavaNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu