reklama

Základné pravidlá a techniky výcviku asertivity – pravidlo druhé

V tejto úvahe rozoberiem ďalšie pravidlo na ceste stať sa lepším v asertívnom správaní. Pridám aj príklady zo života a verím, že ti článok prinesie ďalšie hodnotné informácie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Najprv sa pozriem na proces zmeny správania od poddajného (submisívneho) k asertívnemu (sebapresadzujúcemu s rešpektovaním práv druhých). Tak ak si viac poddajný/á, ako agresívny/a, tak pre teba je táto časť.

Máš právo neponúkať žiadne výhovorky a ospravedlnenia za svoje správanie

Prečo si to urobil? Aký si mal na to dôvod? Tak takéto otázky ťa nemusia trápiť, pretože máš právo neponúkať odpoveď. Môžeš si nechať všetko len pre seba. Nikoho predsa nemusí zaujímať, čo je tvojím motívom. Teda, aby som bol presný. Zaujímať sa o to môžu, no ty im nemusíš odpovedať, keď nechceš.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nejaký príklad:

Ideš ulicou a oproti si to valí spolužiak, ktorého ani dobre nepoznáš. I zastaví ťa a opýta sa: „máš chvíľu čas?“ Ty odpovieš: „nie,“ a kráčaš ďalej. Neskôr sa na teba ten spolužiak naštve, pretože si sa mu nevenoval/a.

Naštval sa asi preto, lebo si mu nevysvetlil/a, prečo naňho v danom momente nemáš čas. A určite aj preto, lebo si preňho čas nemal/a. No ty mu nemusíš dávať vysvetlenie, prečo nebol čas. Jednoducho nebol a musí sa s tým zmieriť. A tebe nech neleží na srdci, že teraz sa pozerá zlým okom na tvoje konanie. Ako povedal Henry Charrière: „nie je dôležité to, čo si o tebe myslia iný. Dôležité je to, čo si o sebe myslíš ty.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kľudne kráčaj životom a neoprávneným naštvaním sa na tvoju osobu sa nezaoberaj. Iba čo to človeka zbytočne vyčerpá. Prípadne, ak ti to moc leží na srdci, môžeš sa ísť za svoje nematie času ospravedlniť. To zaberá.

Treba ale dávať pozor na to, aby dané konanie skutočne vychádzalo z toho, čo sa momentálne deje. Teda ak nemám čas a len odvrknem „nie“, tak musí byť za tým skutočný dôvod odmietnutia – mám iné stretnutie o päť minút, kino začína o minútu, ... Ten dôvod už ale nemusím uvádzať.

Iné to je, ak chcem na asertívne zmeniť svoje agresívne správanie.

Ospravedlnenie za nevhodné správanie je namieste

Čo je to nevhodné správanie? Napríklad ak niekomu pošleš nevyžiadanú poštu, v ktorej propaguješ nejaký výrobok (spam), môže to skončiť všelijako. Alebo ak sa vulgárne vyjadruješ v diskusii na blogu, či dokonca vyhrážaš fyzickým útokom a obhajuješ to slobodou prejavu. To všetko a ešte trochu viac sa dá pokladať za nevhodné a zároveň agresívne správanie. Tu by som rád upozornil, že agresívne správanie nemusí byť zároveň nevhodné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A nejedná sa len o svet internetu, ak ide o agresívne správanie. Aj v skutočnom živote, mimo sieť, sa mnohí správajú, akoby si nevedeli so sebou dať rady.

Ak si niekedy agresívny (v ponímaní týchto článkov), tak môžeš skúsiť pri ceste byť lepším nasledujúce pravidlo: ospravedlniť sa za svoje správanie. Ono je to niekedy ťažké, ale dá sa to. V človeku to následne podnieti chuť konať čestne.

Konkrétny príklad, čo som urobil ja:

Celá vec sa odohrala ešte na základnej škole. Myslím, že to bola ôsma (možno siedma – fakt si už nespomínam) trieda. Na jednom predmete sme mali pani učiteľku, ktorá u nás nemala absolútne žiadnu prirodzenú (ani vynútenú) autoritu. Proste z našich hodín odchádzala s plačom. Pamätám si, akoby to bolo teraz. Raz som jej povedal: „choďte do riti,“ a povedal som jej to do očí. Normálne mi je trápne to teraz povedať. Na druhý deň som sa jej bol za to ospravedlniť a prijala to s veľkou radosťou a úsmevom. I ja som sa cítil spokojnejší a šťastnejší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trochu odbočím. Práve je 15:05 dňa dvadsiateho, mesiaca decembra a začína snežiť :-). Deti majú obrovskú radosť, si to viem predstaviť. Veď aj ja som ju mával. Alebo radšej hrajú Counter Strike? Verím, že predsa len niekde hlboko v duši majú radšej sneh, ako počítač ;-). Navrhujem prestať čítať tento článok a ísť sa pozrieť von oknom (ak u teba sneží) a tešiť sa z toho. Nemyslieť na to, že sa bude zle jazdiť autom. Pretože tie bežné a každodenné starosti nás robia horšími a chladnejšími.

Je zaujímavé, ako studený sneh dokáže odmäkčiť ľudské srdce. Tak šup šup k oknu ... ja idem tiež.

No, ale späť k článku. A vieš čo, už to ukončím. Myslím, že stručnosť je vhodnejšia, ako obkecávanie. Určite ak chceš, vezmeš si z týchto pár riadkov to, čo ťa zlepší. Komu nič z toho netreba, tak môže byť so sebou spokojný.

Otázka pre teba: môžem miesto poddajný/á písať len poddajný? Alebo nechať obojaký tvar? To sa pýtam, aby si na mňa nevyšliapli sufražetky ;-).

Ďakujem za pozornosť. Stretneme sa nabudúce.

Peter Druska

Peter Druska

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Viem, že nič neviem. Okrem toho vedenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáŠkolaKomunikácia s ľuďmi

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu