reklama

O ľuďoch, o nás a počítačoch

Položme si otázku. Nahradí raz počítač človeka? Položme si ešte konkrétnejšiu otázku. Nahradí raz počítač učiteľa? Skúsme si odpovedať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)

Vysvetľovať vám, čo je to počítač, netreba. Vy to určite viete, ak si teraz čítate tento článok. Pretože inak by ste si ho nečítali. Samozrejme, pokiaľ vám ho niekto nevytlačil a nedoniesol v tlačenej forme.

Poďme ale k veci.

Na hodine pedeutológie s pánom profesorom Martinom Žilinekom sme mali na jej konci akademickú debatu, ako ju sám nazval. Spolužiak sa ho opýtal (približne): "nebojíte sa, že učiteľa niekedy nahradí počítač? V dobe nástupu e-vzdelávania. Kedy stačí sadnúť za počítač a naučiť sa niečo tam."

Dostal odpoveď. No keďže tam bol prítomný aj pán doktor Tomáš Jablonský (ďalší z učiteľov), tak mu odpovedal asi takto:  "Človek je tvor spoločenský a potrebuje interakciu s inými ľuďmi. Nemôže sa skrývať len za počítačom a nebyť v kontakte s ostatnými v reálnom svete."

Z toho zatiaľ vyplýva, že učiteľ nikdy nebude vytlačení počítačovou technikou. Bude tu určite úzka spolupráca pri prezentovaní vedomostí, pri demonštrácií nejakých dejov. Ale prvotnú informáciu vždy k učiacemu sa prinesie učiteľ. Hoc aj tým, že vymyslí ten test, ktorý akože nahradí učiteľa v nejakom e-vzdelávacom systéme.

Nastáva otázka, kto je to učiteľ?

Učiteľ je človek, ktorý sprodstredkúva nejaké informácie druhým ľuďom. Učiteľom ste aj vy, keď vysvetľujete neznámemu turistovi, ako sa dostať na najbližšiu benzínovú stanicu.

Je nesprávna predstava, keď si niekto myslí, že učiteľ má učiaceho sa naučiť danú vec. Nie. Učiteľ "len" poskytuje, dáva návod, ukazuje, pomáha. Naučiť sa niečo , to závisí od každého z nás individuálne. Ty sa učíš inak, ona sa učí inak, ja sa učím inak. Každý sa učí inak.

Teraz si môžeme položiť znova otázku. Nahradí počítač učiteľa niekedy?

Ak platí to, že človek je tvor spoločenský, teda potrebuje bezprostredný kontakt s ľuďmi. Ak ďalej platí aj to, že učiteľ pomáha, ukazuje. Tak potom počítač nikdy nenahradí učiteľa. Pretože stačí, že sa stretnú dvaja ľudia a jeden sa na niečo opýta, čo nevie, tak ten druhý sa automaticky stáva učiteľom.

Otázka je podstatnejšia ale vo forme, že či počítač nahradí učiteľa profesionála .

Učiteľ profesionál je človek, ktorý je vyučený v odbore učiteľstva a pôsobí v praxi. Nech učí čokoľvek.

Predstavme si teraz stav, kedy by sme každého učiteľa nahradili počítačom. Čo by sa mohlo stať? Daný jedinec by sa síce mohol naučiť (a nepochybujem, že by sa tak nestalo) čokoľvek, čo by chcel, ale nastal by jeden z nežiaducich efektov. Tomu človeku by chýbal vzor slušného správania sa v spoločnosti (rodič ako autorita nemôže byť jediný, kto ovplyvňuje správanie sa, inak by dochádzalo k degenerácii). Mohlo by to podľa mňa nastať preto, lebo každý máme svoj vzor správania sa.

Ak by vzorom ostali z veľkej časti rodičia, z detí by ostali len figúrky ovládané na diaľku. Vďaka rovesníkom sa tak ale nedeje a vznikajú protichodné názory s názormi rodičov a deti sa osamostatňujú v myslení. Bez učiteľa profesionála by podľa mňa chýbal element, ktorý vytvorí tretí bod a protichodné názory rodič-rovesník vytiahne do tretieho rozmeru. Vytvorí sa tak celkom pevný názorový trojuholník (trojuholník je z matematického hľadiska prakticky nezničiteľný, ak ho držíte za vrchol a snažíte sa ho zdeformovať posúvaním druhého vrcholu).

Človek má potom možnosť prikloniť sa s nadhľadom buď k názorom spoločnosti (rovesníci) alebo rodiny.

Toto by proste bez učiteľov nešlo.

Týmto prvým článkom by som rád otvoril tému, ktorá je veľmi dôležitá a potrebná - ako s ľuďmi komunikovať, keď ste s nimi tvárou v tvár.

Ďakujem za pozornosť.

Peter Druska

Peter Druska

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Viem, že nič neviem. Okrem toho vedenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáŠkolaKomunikácia s ľuďmi

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

23 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu