reklama

Keď chutí moc

Zvolebnieva sa. To vidí snáď každý. Nedá mi opísať niekoľko reakcií, ktoré postretnú človeka, ktorý sa trochu viac zaujíma o verejné dianie. Človek si pri pohľade na naše obce a mestá povie „no bodaj by voľby boli aj každý deň.“ Buduje sa vo veľkom, všetko je rozkopané, všetko sa inovuje. Pribúdajú vysadené stromy, parky, nová zeleň, ba dokonca aj kvetinky sa v parku vysádzajú. Nič na tom nemení ani skutočnosť, že v kalendári vládne november a príroda nás už aj snehom vyskúšala. Ale voľby treba vyhrať!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Moja otázka je jednoduchá a zámerne provokačná. Páni politici, a kdeže ste boli doteraz? Azda vám len 4 roky vo funkcii nestačili? Pri pohľade na verejné priestranstvá je odpoveď jasná – nestačili. Alebo... že by vám chutila moc a chcete si ju užívať naďalej? Ale pekne poporiadku. Postrehy čitateľom zoradím tak ako som ich zažil. Nebudem však menovať, konkrétni politici sa isto spoznajú a nechcem robiť zbytočne lacnú kampaň. Stále platí staré známe, že aj negatívna publicita je publicita.

1.Homosexuál verzus homosexuál.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jeden kandidát na poslanca mestského zastupiteľstva, ktorý je gej, znechutil politickú kariéru iného kandidáta na mestského poslanca, ktorý je takisto gej. So slovami: „Poviem o tebe všetkým že si gej.“ Keď politika a moc chutí, konkurenciu treba odstrániť. Aj keď špinavo, ale treba. A to som si myslel, že táto menšina je voči sebe navzájom tolerantná.

2.Stavebný boom.

Doprajte si prechádzku po verejných priestranstvách. Zazriete rozkopané chodníky, námestia a to všetko na úver. Alebo...? V kontraste s čulou predvolebnou výstavbou stojí pohľad na obce po záplavách, tamojšia situácia vás doslova zmrazí. V Handlovej som stretol človeka, ktorý v stane za domom prespával ešte v októbri, pretože nemal dostatok financií na rekonštrukciu svojho obydlia. Ďalšie domácnosti nemajú čím vykurovať svoje príbytky. V iných obciach majú zase cesty na rýchlo vydláždené kameňom, lebo po záplavách nieto financií na ich generálnu údržbu. V obci Jalovec dostali príkaz vrátiť vojenský most do konca tohto roka, s argumentom „štátne hmotné rezervy sú minimálne“. V kontraste s týmto príkazom je štátna dotácia na rekonštrukciu verejného priestranstva v inej obci. Navyše o dedinu ďalej v miestnom kultúrnom dome spieva pani speváčka, čo na tom že falošne, ale aspoň svojim škrekom rozbehla predvolebnú kampaň. Navyše je naša slovenská celebrita, treba ju slušne zaplatiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Volebný program

Hoci kampaň ešte nezačala, už môžete dostať desiatky letákov plných predvolebných programov, kde sa všade spomína stále to isté:

  1. Zeleň v meste.

  2. Parkovacie miesta v meste.

  3. Bezpečnosť v meste

  4. Super cesty v meste

  5. Zamestnanosť v mes

Všetci chcú to isté, suché, šedivé a vždy o tom istom. Škoda, že nevieme ako sa tie body majú aj realizovať. Politici vedia, čo treba a sľubujú to, no o štyri roky to zvykne bývať úplne rovnaké. Sľubujú naozaj kadečo, pritom nepoznajú ani svoje kompetencie po prípadnom úspešnom zvolení.

4. Hriech volebných koalícií.

Úžasné koalície kde aj čert s anjelom za dobré sú. No iste komunálna politika je o ľuďoch a nie o stranách. To je svätá pravda. Ale naozaj moc nechutí, keď sa spojí v jednej koalícii nasledovné: Okresný predseda strany a zároveň poslanec VÚC a zároveň predseda mestského klubu a „bývalý Lenin“ v jednej funkcii s predsedom inej strany a zároveň jej okresným funkcionárom. Čo po tom keď tieto strany si ani na meno v parlamente nemohli prísť. Asi aj tu veľmi sladko chutí moc...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Páni predsedovia, Vy si musíte uvedomiť, že už nie ste iba radoví členovia politických strán. Máte obrovskú zodpovednosť za svojich členov, a svojim smerovaním dávate vašim stranám ich profilovú tvár. Obyčajný člen strany sa môže spojiť aj s Marťanom, ale s Marťanom sa nemôže spojiť okresný predseda strany. Nanajvýš ten istý predseda na moju otázku: „Prečo táto koalícia? Prečo nejdeš kandidovať na primátora ty, Lenin? Aspoň nevznikne taká čudná koalícia“ Lenin na to odpovedá: „Ja ja nejdem, Ja komunálnej politike nerozumiem.“ Nič by na tejto tupej odpovedi nebolo, keby tento tvorca koalície nesedel v mestskom a zároveň aj krajskom zastupiteľstve. Pardon, on tam naozaj len sedí!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Kandidát na primátora za Facebookom počas pracovnej doby.

Facebook zapnem, a čo nevidím? Profilové fotky na ktorých aj zo sedliaka politik sa škerí. Pýtam sa sám seba, či naozaj voličom nevadí, že kandidát na primátora za Facebookom sedí celý deň počas svojej pracovnej doby a statusom zaplavuje internetový portál. Na otázku či mu tá moc až tak chutí, veď ju práve má, vás za špinavca označí takmer okamžite. Že sa kampaň ešte nezačala nie je argument.

Takto účelovo robená kampaň degraduje voliča na druh zvieraťa, ktoré treba okamžite chytiť do pasce. Nemyslím si, že verejnosť je až tak málo inteligentná. Pevne verím, že týmto komunálnym politikom to 27. novembra dokonale spočítame. Už len preto že “podlý homosexuál“ a “Lenin“ si navzájom rozdelili posty v prípade, ak voľby vyhrá “Facebookový maniak“. Ale voličov sa nepýtali a ich spolupráca je pred očami elektorátu utajená.

Napísané podľa skutočnej udalosti...

...samozrejme všetka moja úcta tým, ktorí sú stále sami sebou.

Michal Ďureje

Michal Ďureje

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mnohých ľudí politika nudí, avšak mňa napĺňa. Teda ak ide o politiku, ktorá je tvorená hodnotne, a na hodnotách. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu