reklama

V taverne

Grécke reštaurácie mám veľmi rada. Takmer vždy pripravia vynikajúce jedlo a my si skvelo pochutnáme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)
Obrázok blogu

Dobrým znakom je,ak je v taverne veľa ľudí. Keď je plno, tak je to záruka chutného jedla. No zároveň je to aj risk posedenia vhlučnej spoločnosti. Neiem, ako to Gréci dokážu, ale ešte aj pri jedle sú veľmi hluční. Buď odídeme ohučaní alebo vyúdení od cigaretového dymu,často však oboje.

Personál je však veľmi milý a ústretový. Inak nie je problém dohovoriť sa s personálom po anglicky, prípadne aj nemecky, a to postačia aj úplne základy. Ak je v taverne plno, zavedúnás ku stolu, ktorý je práve voľný a prestretý. Ak ideme do obľúbenej taverny, a nechcemeriskovať, zavoláme vopred na rezerváciu stola. Viackrát sa nám to už oplatilo.Gréci totiž majú veľmi radi posedenie pri dobrom jedle a nemusia mať žiadnuzvláštnu príležitosť, aby si vyšli von. To sa mi na nich veľmi páči. Majú chuť,tak idú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pochvíľke čakania ako nás usadia, príde čašník s bielym obrusom, vodou a chlebom.Niekedy je už biely obrus prestretý vopred. Niežeby hostia radi mrvili, trúsilia kvapkali, ale grécky štýl stolovania by som opísala slovami "jedz, čovidíš na stole". A jedlo si musítevychutnať, nie sa stále kontrolovať, či ste nezašpinili obrus. Čo je to zapochutnanie si ?! Šikovnejšie je prestrieť jednoduchý biely obrus, ktorý pojedle rýchlo spracú aj s odrobinkami. Iba v jednej prímorskej turistickejtaverne som sa stretla s papierovým prestieraním. Čašník zbytky jedál vykotil ztanierov, pred našimi očami, na papierový obrus, zviazal ho a odniesol... aj násvtedy prešla chuť na dezert.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V solídkotaverne sa s papierovým prestieraním nestretnete, teda nemali by ste sa.

Okrem vodychceme piť aj niečo iné a tak objednávame obľúbené nápoje. Somozrejme nesmiechýbať domáca špecialita retsina, kyselkavé grécke biele vínko soživocou zo stromov. Často si ho riedia s coloualebo sódou, čo mi až také grécke nepripadá. Pripíjame na zdravie (stin jiamas) a smejú sa na mojom zvyku dívať sa do očí pri štrnganí pohárikov. Onito nerobia, no v mojej spoločnosti si už zvykli, čo považujem za veľmi milé.

Obrázok blogu

Najlepšia retsina v GréckuPrichádza na rad jedlo. Čo objednáme, ako veľmi sme hladní.Podotýkam, že jedia veľa a veľa rôznych chutí naraz. Prvý krát, keď som bola sTheom v taverne, tak som sa ho spýtala, či ešte čakáme ďalších hostí, keď nosiatoľko jedla... Na stole nesmie chýbať, ako inak – šalát, na rôzne spôsoby.Odporúčam šalát, kde je roka, paradajky, feta syr, olivy a balzamikový vínny ocot. Ich šaláty sú hotovákulinárska fantázia. Inak syr nesmie chýbať na stole za žiadnych okolností,tiež na rôzne spôsoby. Jednoduchý kúsok poliaty olivovým olejom, posypanýoreganom a zdobený zeleninou alebo upravený na teplý spôsob spolu s údenýmsyrom a paradajkami. Feta syr je na každom rohu, takmer som odpadla, keď som hoprvý krát videla v supermarkete v regáloch predávaný v jedno až dvojkilovýchbaleniach. Feta znamená krajec, plátok, takže v preklade je to vlastne krájanýsyr. Gréci používajú skôr pomenovanie tirí a pre žlté syry kaséri.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale vrátimsa do taverny. Ešte sme neukončili objednávku. Máme šalát, syr, ešte vyprážanétekvičky (cukiny), tzatziki, vyprážané zemiaky, grilované hríby (hlivaustricová) alebo plnené klobúčiky dubákov, údená ryba v slanom náleve... všetko samozrejme pripravované na olivovom oleji. (Ten na hektolitre míňajú aj v domácnostiach.) A čomäso ? (hlavný chod sme ešte neobjednali.) Premýšľame, čo také, kto má na čochuť. Navrhujem objednať veľký tanier pre štyri osoby s rôznymi druhmi mäsa.Viac krát sme tak vyskúšali a bola to dobrá voľba. Grilované kuriatko, kurací rezeň naprírodno, suflajky, pečené hovädzie, bifteky... každý sa ponúkne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každý mámesvoj vlastný tanier, ale jedla je tak veľa, že treba jesť ich systémom a vybraťsi z tanierov to, na čo máte chuť. Prirovnávam to k ostrovčekom v mori, anavštíviť môžete ktorýkoľvek. Doobjednávame kalamáre a chobotničku. Kalamáre vcestíčku sú celkom chutné, ale chobotnicu ? Najlepšie ich pripravujú taverny vblízkosti mora. Majú aj pochopiteľne, zaručene čerstvé suroviny. Ak ich všakdostatočne neupečú, či neusmažia, sú tvrdé a ako žuvačka. Vďaka mojej kamoškesom našla fintu ako zjesť tú potvoru, keď do nej ešte picháte vidličkou, či saešte hýbe. Odstániť kráterovú kožu, potom to vyzerá ako kuracie mäsko, alechutí ako rybie, a nemá kosti.

Obrázok blogu

Bežne máme na stole zo 20 tanierov, tu už čašník medzičasom nejaké taniere pozbieral. 

Jedlo chutívýborne. Čo sa minie a stále chutí, doobjednávame. Gréci ku všetkému jedia chlieb. Vážne ku všetkému,ešte aj k cestovinám, (špagety, penne, tortellini...),s rezňom, ten môj aj k bryndzovým haluškám a už som videla aj s pizzou. Stoľudí, sto chutí... Chlieb by som nazvala skôr väčší rožok, veľmi sa to pomenovaťchlebom nedá. Niektoré taverny si pečú vlastný chlieb a podávajú ho akopredjedlo s olivovou paštétou. Mňam.

Keď by oči eštejedli, ale žalúdok už nevládze, šikovný čašník odnesie taniere. Je umenie odniestoľko tanierov naraz. A buď odnesie biely obrus, alebo iba odstráni omrvinky.Prišiel do módy taký hrebienok na omrvinky. To aby sme si mohli vychutnaťdezert. Väčšinou je dezert grátis, špecialita podniku a veľmi na výber nebýva.V lete môže byť obmena dezertu za sladké ovocie, napríklad sladký červenýmelón. Alebo zmrzlinový pohár.

Po dezerte sipýtame účet. Približná cena za takúto hostinu pre štyri osoby vyjde od 50-80euro, v závislosti od taverny. A jasné, že čím bližšie k turistom, tým drahšie.

Ešte behnúť nazáchod, uvoľniť opasok o dierku, prípadne o dve menej a môžeme ísť. Apropózáchody. Ak ich niekto pred vami neočekuje, prípadne ich nemáte očekovanéosobne, môže to byť podarený zážitok. Prekvapenie možno nie s najlepším koncom. Raz somzažila nóbl reštauráciu, Papagalo (ak by ste tam niekedy zašli), záchody neočekované,nuž ale bolo treba, tak som šla. Aké bolo moje prekvapenie, keď som našla otvorv zemi, tzv. šlapací záchod. V 21. storočí toto ešte existuje ?? Tuším to nie je až také zlé a vydržím ešte chvíľku. Keď vošla natoaletu pani v nóbl róbe, iba som sa usmiala nad predstavou ako tam čupí asnaží sa tú róbu si neocikať....

Musím však vyzdvihnúťtaverny, ktoré majú aj nóbl toalety. Na dámach zvykne byť bežne krém na ruky,krém na tvár (podľa typu pleti aj viac druhov), lak na vlasy, hygienicképotreby v čase ich dní ak by bola núdza, hrebene a iné drobnosti. Navyše osobnáváha, čo ukazovala o tri kilá menej! Dobrá finta! Na dámy!

S plnými bruškamisa kotúľame, kam inam ako už tradične, niekam do kaviarne. Nech námdobre vytrávi.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Najlepšie nám chutí v tejto taverne, "Dobré posedenie", odporúčam!

Zuzana Ďurická

Zuzana Ďurická

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα» Σωκράτης Zoznam autorových rubrík:  FotografieGréckeGrécka mytológiaSlovenskéÚvahy

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu