reklama

Dovolenka na Cypre (Paphos)

Cyprus – ostrov lásky (ostrov zrodenia bohyne Afrodity), ostrov s bohatou históriou, rozprestierajúci sa v Stredozemnom mori, geograficky patriaci pod Áziu, politicky však pod Európu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

"Ako stráviť 3 dni v Paphose"

Miešanie gréckej a tureckej kultúry na ostrove je určitým spôsobom pre Európana exotika. Dlhé roky ma lákala táto destinácia, ale ísť tam cez cestovku a v hlavnej sezóne, dosť zaťažkávajúca skúška pre peňaženku. Z tohto dôvodu sme sa s manželom rozhodli túto destináciu spoznať na vlastnú päsť, za nižšie náklady a mimo hlavnej dovolenkovej sezóny. Tu je výsledok...

Kedy ísť na Cyprus?
Sezóna na Cypre trvá podľa dostupných informácií od mája do októbra - novembra. Letné mesiace (júl, august) sú však pekelne horúce a na plážach je problém nájsť miesto pre osušku, keďže sú dosť preplnené. My sme sa rozhodli navštíviť Cyprus, konkrétne oblasť Paphos (Pafos) na začiatku sezóny v termíne od 1. – 5. mája a neľutujeme. Teploty sa cez deň šplhali k 35-38 °C, v noci sa pohybovali v rozmedzí od 23 – 24 °C. Ja patrím teda medzi tých ľudí, čo spávajú zakrytí až po uši, no prvú noc som spala celá odokrytá a to sme celý večer ešte púšťali klímu, aby sa nám v izbe ochladil vzduch. Čo sa týka teploty vody, nemôžem povedať, že už bola teplá, ale dalo sa v pohode okúpať (tipujem okolo 22-23 °C) – kúpali sa aj malé deti, tak prečo by to nezvládli aj dospelí a v tých horúčavách to bolo príjemné osvieženie. Kto chce teplejšiu vodu, potom je lepšie zvoliť asi obdobie po lete, kedy je more už vyhriate po dlhých teplých a slnečných dňoch. Počasie pred cestou odporúčam „čekovať“ na stránke: http://www.meteoprog.sk/sk/weather/Paphos/.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako sa dostať do Paphosu?
Na Paphos International Airport v juhozápadnej časti ostrova lieta Ryanair z Bratislavy, Viedne a Budapešti. My sme leteli z Bratislavy. Dĺžka letu bola predpokladaná na 3 hodiny a 5 minút, ale cestou tam aj nazad to pán pilot zvládol za niečo vyše 2 a pol hodinky. Ceny leteniek sú rôzne, v závislosti od doby kedy na Cyprus chcete ísť (v hlavnej sezóne sú samozrejme drahšie) a taktiež od toho ako dopredu letenky kupujete. My sme kupovali približne 3 mesiace pred odletom. Jeden večer som si sadla za počítač s chuťou nájsť nejakú výhodnú letenku a práve do rany padla letenka do Pafosu za 49 EUR spiatočne na osobu. Dva týždne pred našim odletom som zo zaujímavosti pozrela cenu letenky na náš termín a bola niečo tesne pod 200 EUR...trošku rozdiel...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako sa dostať z letiska v Paphose?
Jedným z možných spôsobov ako sa dostať z letiska do mesta Paphos je ísť autobusom, najlepšie linkou č. 612. Presný rozpis trás aj časov odchodov je možné pozrieť na stránke www.cyprusbybus.com. Treba byť však opatrný, nakoľko niektoré linky jazdia inak v letnej sezóne a inak v zimnej. Konkrétne linka č. 612 má iný „timetable“ v období od 1.4. – 30.11. a iný od 1.12. – 31.3. Ďalší výkričník pri použití verejnej dopravy je ten, že už tento rok 2x štrajkovali autobusári za vyššie platy (tzn. v tomto čase štrajku nejde ani len jeden autobus za deň, vtedy treba zháňať alternatívnu formu dopravy). Toto isté sa stalo aj nám. My sme síce neplánovali chodiť autobusmi, lebo sme si prenajali auto, ale posledný večer sme sa potrebovali na letisko dopraviť autobusom, avšak museli sme zobrať taxík, nakoľko auto sme vracali už poobede. Z mesta (konkrétne Kato Paphos – prístav) na letisko stojí taxík približne 25 EUR/2 osoby, nám sa podarilo zjednať na 20 EUR/2 osoby. Taxík nie je vôbec problém zohnať, chodia z jednej strany mesta na druhú a tiež v prístave v Kato Paphos ich na turistov čaká celý zástup.
Auto sme si zajednali asi do 2 týždňov od kúpy letenky cez web Ryanairu. Po prílete sme si auto vyzdvihli v kancelárii spoločnosti Alamo. Niektoré požičovne majú priamo svoje stánky na letisku, my sme potrebovali ísť z letiska „shuttle busom“, ktorý by mal chodiť cca každých 10 minút, spred letiska, avšak my sme mali inú skúsenosť, bolo potrebné volať spoločnosti, aby po nás prišli. Kancelária tejto spoločnosti bola vzdialená od letiska cca 4 minútky autom. Prenájom na 3 dni spolu s poistkou nás vyšiel niečo cez 40 EUR (neobmedzené kilometre). Ceny palív boli o niečo vyššie ako u nás na Slovensku, ale nič závratné. V požičovni robila pracovníčka zo Slovenska :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ubytovanie v Paphose
Určite treba vyskúšať nájsť ubytko cez airbnb alebo booking. My sme počas tohto pobytu mali zajednané 2 ubytká – jedno priamo v Paphose a druhé v oblasti Polis Crysochous, ktoré je vzdialené cca 40 km od Paphosu. Prvé ubytko sme zajednávali cez airbnb (Kleoniki Sea View Apartment) – cena za dve noci 46 EUR na 2 osoby. Bol to celý byt s veľkou terasou (výhľad na ulicu s kopou obchodov, reštaurácií), blízko centra. Byt bol vhodný pre 5 osôb (spálňa s manželskou posteľou + ďalšia izba s tromi posteľami). Hneď vedľa sa nachádzal McDonald´s a neďaleko asi 15 minút peši a 3 minúty autom sa nachádzal Lidl. Nevýhodou ubytka bolo to, že priamo pod ním sa nachádzal Karaoke discobar, čiže do noci sme mali na izbe dosť hluk (niekomu to môže vadiť, niekomu nie) – ráno zasa bolo hlučnejšie kvôli hlavnej ulici, ktorá prechádzala popred ubytko. Druhé ubytko v Poli Crysochous sme zajednávali cez booking (Bay View Hotel Apartments) – cena 55 EUR na noc na 2 osoby s raňajkami (s využitým kupónom to však bolo menej). Toto ubytko bolo super. Sú to vlastne v jednej budove také apartmánikové byty. V rámci tohto komplexu sa nachádzal bazén prístupný od 10:00-19:00 všetkým ubytovaným, všade v záhrade bolo veľa kvetov, stromov, banánovníkov, nádherné dekorácie, taktiež reštaurácia s terasou, na ktorej sa ráno podávali aj raňajky (super boli najmä homemade marmelády a džús z priamo vyšťavených pomarančov s ľadom) – mňam. V reštaurácií sa dalo napapať aj večer, za veľmi prijateľné ceny a chuťovo taktiež vynikajúce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ceny na Cypre
Ceny na Cypre sú o niečo vyššie ako na Slovensku, najmä čo sa týka reštauračných služieb. Pri prechádzkach po promenádach, meste sme si všímali ponuky a ceny v jednotlivých reštauráciách. Pizze sa pohybovali tak okolo 8 EUR a nejaké to hlavné jedlo od 10 EUR/osoba. Čo sa týka nápojov, tak veľké čapované pivo sa dalo kúpiť od 2-3 EUR a malé od 1,2 do 2 EUR. Z pív mali najmä domáce cyperské pivá Keo, Leon, taktiež pivo Carlsberg. Odporúčame Keo – lahodná chuť, uhasí smäd vo veľkých horúčavách. Leon nám až tak moc nechutil (ale sto ľudí, sto chutí). Zmrzka stála približne 1,50 EURA/kopček, avšak s väčším počtom kopčekov sa cena potom trošku znižovala, čiže 3 kopčeky sa niekde dali zohnať za 3 EURÁ, niekde za 4,50 €. Miešané nápoje (Mojito, Sex on the beach a podobne) sme videli cca od 3 – 5 EUR (miestami som mala pocit, že oveľa lacnejšie ako tie čo pijeme na Slovensku).
Ceny v obchodoch boli tiež o niečo vyššie ako na Slovensku, najmä pečivo (chlieb stál až niečo vyše 2 EUR), ale ostatné potraviny by som povedala, že boli cenovo porovnateľné tým našim (ovocie, zelenina, syr, dokonca aj balené šunky v Lidli). Sortiment v Lidl podobný tomu nášmu, až na niektoré ich typické produkty ako napríklad syr Halloumi (kombinácia kozieho, ovčieho a kravského mlieka) – cena 2 € za balenie syra – 225 gramov.

Čo ochutnať?
Medzi typické cyperské jedlá patrí mousakka (niečo podobné ako lasagne) – zemiaky, baklažán, mäsko, bešamel. Všade v reštauráciách taktiež ponúkali tzv. meze (sú to menšie porcie všelijakého jedla) – olivy, tzatziky, pomazánky, mäsko, ryby, šalátik, syry a podobne. Cena na 2 osoby sa hýbala okolo 30 EUR. Určite je fajn si sadnúť večer do nejakej taverničky, kde je jedlo pripravované na griloch a to je presne to, čo sa mi prvé vybaví, keď si spomeniem na túto dovolenku – vôňa všade rozvoniavajúceho jedla z grilu (najmä rýb). Niečo úžasné... Núdza o reštaurácie určite nie je, na každom kroku Vás budú lákať čašníci práve do tej ich (už si len vybrať).

Pláže
Pláže v okolí Paphosu nie sú až také úžasné ako vidíme na obrázkoch, ktoré si vyhľadáme na internete. V mestečku Kato Paphos boli pláže najmä - Paphos Municipal Beach, Vardas Beach, Vrisodia Beach, Alykes beach, Lighthouse (všetko verejné pláže) – v tomto období ešte nie moc udržiavané – neviem ako v lete. Ale okúpať sa dalo.
Medzi známejšie pláže patrí – Coral Bay (cca 6 km severne od Paphosu), Lara Beach resp. Lara Bay – pláž, na ktorej korytnačky kladú vajíčka (nevieme to potvrdiť, počas našej návštevy sme nič také nevideli) a za najkrajšiu považovanú pláž tejto oblasti sa považuje Blue Lagoon, na ktorú sme sa však bohužiaľ z časových dôvodov nedostali, nakoľko sa tam nedá dostať autom, ale len jeepom alebo loďou (niekoľkohodinový výlet), nakoľko je tam sťažený terén – ale ževraj to stojí za to.
Smerom južnejšie od Paphosu je známa pláž Petra tou Romiou, kde sa podľa legendy z morskej peny zrodila bohyňa Afrodity. Je to pieskovo-kamienková pláž, ale inak more čisté, troška väčšie vlnky J Pri tejto pláži sa nachádza aj veľké parkovisko, kde v čase našej návštevy bolo parkovisko zadarmo. Dokonca sa na tomto parkovisku nachádzajú aj prezliekarne a sprchy, kde sa za poplatok 50 centov môžete osprchovať (sprchy sú robené štýlom, vymurovaný priestor a aby vás nebolo vidno, zatiahnete si záves).

Čo zažiť v Paphose?
Okrem pláží, je tu neskutočné množstvo historických pamiatok. Našim „must see“ boli Hrobky kráľov (Tombs of the kings), kde bolo vstupné na dospelú osobu 2,50 EUR a Paphos Archaeological Park v blízkosti prístavu, kde bolo vstupné 4,50 EUR. Podľa nás to stálo za to. Nachádzajú sa tú rôzne zachované mozaiky, Dionýzov dom, pozostatky starého divadla, maják a mnoho iného. Ďalej v blízkosti mora a hneď v prístave je Mediaval Castle of Paphos (hrad, z ktorého je pekný výhľad na blízke okolie). Kto má chuť aj nakupovať, v Paphose sa nachádza veľké nákupné centrum Kings Avenue Mall (dokonca sa nachádza blízko vyššie spomínaného ubytovania, ktoré sme tu mali zajednané). Pri prechádzkach jednotlivými zákutiami mesta objavíte ešte mnoho iných zaujímavých pamiatok, či už sú to stĺpy svätého Pavla, Agia Solomoni Catacomb, Kostol Panagia Theoskepasti alebo rôzne kostolíky s typickou gréckou architektúrou. Mne osobne sa veľmi páčil kostolík St. Nicholas Church Paphos, ktorý sa nachádza blízko pri hoteli Louis Phaethon Beach Club (dáš do navigácie nájde ti) :) je to taký ten typický kostolík, ako môžeš vidieť na Santorini (biely s modrou strechou). Severne od Paphosu v smere na Chloraku, Peyiu sú všade pri ceste banánové polia (pre mňa to bol pekný zážitok). Cca 15 km severne od Paphosu sa nachádzajú Sea Caves a blízko pri nich aj stroskotaný vrak nákladnej lode (The Endro III Shipwreck) – keď si zadáš do navigácie Sea Caves a pôjdeš cestičkami popri mori, zbadáš tam aj tento vrak – vidno ho z cesty.

Čo ma na Cypre šokovalo?
-použitý toaletný papier sa nehádže do toaletnej misy, ale do koša 
-pláže v okolí Paphosu nie sú až tak dychberúce ako by človek možno čakal

Príjemné čítanie Vám praje Dominika :)

Pláž neďaleko Paphosu
Pláž neďaleko Paphosu (zdroj: Dominika Ďuríková)
St. Nicholas Church v Paphose
St. Nicholas Church v Paphose (zdroj: Dominika Ďuríková)
Palmová promenáda pri hoteloch v Paphose
Palmová promenáda pri hoteloch v Paphose (zdroj: Dominika Ďuríková)
Archeologický park - Paphos
Archeologický park - Paphos (zdroj: Dominika Ďuríková)
The Endro III Shipwreck
The Endro III Shipwreck (zdroj: Dominika Ďuríková)
Sea caves
Sea caves (zdroj: Dominika Ďuríková)
Petra Tou Romiou - Afroditina pláž
Petra Tou Romiou - Afroditina pláž (zdroj: Dominika Ďuríková)
Dominika Ďuríková

Dominika Ďuríková

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Ahojte. Volám sa Dominika. Milujem cestovanie,preto aj moje blogy budú najmä o zážitkoch z ciest :-)Instagram:dominikadomciatko Zoznam autorových rubrík:  CestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu