reklama

Retro deň ako diamant

Sú dni, na ktoré sa nezabúda. Dni, ktoré v pamäti žiaria ako Ružový panter. Nie tá postavička ale ten neexistujúci diamant. Niekedy je to preto, lebo išlo o skutočne skvelý deň, inokedy preto lebo to, čo prišlo potom za veľa nestálo. Tento článok som mal rozpísaný už dávno a z rôznych dôvodov vyšiel až teraz.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)
Provokatívny názov, ktorému niektorí naleteli
Provokatívny názov, ktorému niektorí naleteli 

Admini, Medveď a vysokohorská prirážka

Zobudil ma telefón a v ňom jeden z najpríjemnejších hlasov aké poznám. Naotázku, kde som radšej neodpovedám, ale sľubujem rýchly presun. Nakoniecraňajko-obed nie je na zahodenie. Po absolvovaní plneného čohosi (vrajtalianskeho) a po základe budúcej poviedky je mi jasné, že dnes môžem zažiťčokoľvek. Zanechávam hviezdu jasnú na jej púti a vydávam sa smerom Starýrozhlas na stretnutie s Medveďom a spoluadminkou. Po úspešnom dniBratislavy, rozhodli sme sa spáchať kultúrne orgie v miniblogerskom kolektíve.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Začíname na Hrade, lebo je najvyššie a večer by sme už unavení nemuseli horevyšlapať. Teda minimálne ja. Raz darmo, moje presuny od počítača k počítaču nakondičke veľmi nepridávajú. Pozerajúc sa na Rakúsko z najslovenskejšej pôdyocitáme sa v Rakúsko-Uhorsku. Mňa sms-kou víta maďarský operátor a minútu natoo meter odo mňa stojacu Zuzanu zas rakúsky.

Poberáme sa do výšky za Giottovými freskami z preslávenej kaplnkyScrovegniovcov v Padove. To ešte netušíme vo svojej sladkej naivite, že miestoskutočného Giotta nas budú čakať offsetové reprodukcie nalepené na akožereplike onej kaplnky. Nuž biznis sa dá robiť rôzne. O tom sa presviedčame vhradnej reštaurácii, kde síce nemajú polovicu z ponuky nápojového lístku, avšakfľaškové pivo za 60 Sk. Posedenie nad nápojmi je ideálom na "ohováranie"celej blogosféry vrátane diskusii o nich. X-tý raz preberáme stiahnutý článok oblogspote a čím sa tie dva svety líšia plus držíme palce knižným projektom, ktorétam klíčia, aby vyklíčili. (Stalo sa)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hrad po sklamaní z Giotta zachraňuje Dürer a jeho doba. Hoci len v prítmí,pozeráme na jeho úžasné rytiny, ktoré ho preslávili. Aj keď samozrejme nejde ojeho najväčšie kúsky, predsa len je to zážitok byť na dosah jeho maľbám.

Tanec a psychedelia

Po ceste z hradného vrchu rozoberáme tanec. Ten skutočný a ten v reality show.Vzhľadom na totálnu averziu na markízackych moderátorov som nevidel ani jednučasť Bailanda nehovoriac o "zrůdnosti" citového vydierania.(Mimochodom tá víťazná rodina tuším ešte stále nemá strechu nad hlavou, ktorúim vraj vytancovali) O to viac ale sa bavíme na tancoch celebrít v slovenskej aamerickej verzii Let's Dance.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pálffyho palác je vrcholom dňa. "A to ktorý pápež fajčil totu trávu?!" - pýta sa zhnusene návštevníčka v neidentifikovateľnom postaršom vekudozorujúcej pracovníčky múzea. Kurátor výstavy by jej povedal dve veci. Ženejaký určite. A že názov Pápež fajčil trávu si výstava požičala od titulnejskladby albumu DavidaPeela The Pope Smoke Dope. "Ta to ja sa tam nepôjdem ani pozrieť, keďto tak nazvali!" - kontruje jej manžel. Čo je veľmi správne, leboprísť do styku s výstavou o dobe, hudbe, filmoch a vôbec kultúre konca 60-tych rokov, o psychedelii a deťoch kvetín by im mohol spôsobiť hádam aj srdcový kolaps. Originálneobaly platní, články z Mladého světa (pre mladšie ročníky - to bol taký fajnčasopis pre mladých), fotografie plus premietanie kultových filmov - Easy Ridera pod sú ako zákusok. Samozrejme veľa vecí chýba, mnohé je len naznačené ale pretých, čo to zažili alebo chcú spoznať je to buď príjemná spomienka alebo dobrý odrazový mostík.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nad priepasťou kníh

Pállfyho palác skrýva malý zázrak. Pasáž kníh Martina Kréna,15 tisíc kníhnaukladaných do dvoch bočných stien a zrkadlá na strope a zemi volajú pocit, žeúzka čierna lávka sa nachádza nad nekonečnou priepasťou. Hoci ste cca 20 cm nad zemou, je dobré aby vás zozadu niekto istil, ak mávate závrať z výšok. Ilúzia je dokonalá.

CP a MacDonald

Nielen kultúrou je človek živý ale treba ja niečo jesť. V preplnenom mesteje najjednoduchšie zájsť do fastfoodu. Po chvíľke sedenia sa k vedľajšiemustolu dorúti nefalšovaná CP s dvomi nefalšovanými Cukríčkami, avšakuž mierne životom ošúchanými. Za slovník, ktorý používa by sa podľa kvázimoralistov nehanbil len jejsyn, ale aj hádam aj vnuk. "Ja neviem, čo chcem, ja som ešte taká ...bnutá."vysvetľuje dotyčná a obracia sa na staršieho z Cukríčkov. "Koľkokrát si toženatý ?" "Päť", skrúšene odpovie muž. "Ale rozvádzamesa" "Mal si jej niečo pekné kúpiť." "Veď som aj kúpil.Bavoráka" "A za koľko." "Áále len za 850." "Novidíš. To preto!" S vedomím, že môžeme potvrdiť kedykoľvek autentickosťžánru a jazyka odoberáme sa ďalej. Hockney

Obrázok blogu

Na túto výstavu sa tešil hlavne Medveď , ktorý nám podáva odborný výklad,ktorý tu čiastočne posúvam, aby ste vedeli, prečo je dôležité ísť s ním navýstavu. "David Hockney je všestranným umelcom, napísal knihu, natočilniekoľko filmov, experimentoval s kamerou obscurou. Spolupracoval s AndymWarholom. V jeho tvorbe je značne cítiť fascináciu mužmi a mužským telom. V Mladostisa Hockney nerad vyjadroval k svojej sexuálnej orientácii, Všetko sa zmenilo ažna Royal College keď sa zoznámil z viacerími umelcami homosexuálmi.Jeho obrazy,ktoré vznikli v Californii (súbor obrazov - pri bazéne) patria k ikonám gayumenia. V Bratislave David vystavuje štyri grafické cykly. Jedná sa o drobnéobrázky inšpirované štyrmi rozličnými literárnymi dielami. V cykle Modrágitara, ma nadchol práve jeho úplne slobodný prístup k tomu ako na jedinommalom obrázku pomiešal kubizmus, dadaizmus a futurizmus... Žiadne hranice vumení. Prekrásna replika Picassovho Muža z gitarou prepletená detskydadaistickými predstavami o hudbe ma absolútne dostala."

Čokoláda a Dunaj

Zvyšok dňa sa nesie v čoraz väčšej pohode a čoraz väčšieho flákaniasa. Monumentálna budova národnej galérie na nábreží nás nezaujala ničím a tak sa usádzame pri Propeleri, pcháme sa čokoládou a debatíme o všetkom aničom. Lebo o tom je čokoláda. Vyvoláva pocit radosti už sama o sebe a ten saešte znásobuje v prítomnosti skvelých ľudí a pokojného jarno-letného podvečera. Na Dunajipremávajú výletné lode a na UFO Bystrici sa odráža západ Slnka. Chvíľka, ktorúsi zachová človek hodne dlho.

Zvyšné výstavy v Mirbachovom paláci ma až tak neoslovujú - hoci kľakačkapred fotografiou zakrytého prirodzenia nebola najhoršia. Národné múzeum jehotová katastrofa, možno tam treba ísť keď je menej ľudí. Ani sledovanie nočnejoblohy to nezlepší aj keď je trochu vidno krátery mesiaca. Zapichávame to pretov Music café, odkiaľ nás o jednej v noci vyhadzujú. Okolo nás je teplá noc a naoblohe hviezdy jasné.

Obrázok blogu

Vitajte v mobilnom "Rakúsko-Uhorsku"

Obrázok blogu

Soundtracky kultových filmov

Obrázok blogu

Pozor na závrate.

Obrázok blogu


Čo ponúka pohľad cez ďalekohľad ?

Obrázok blogu

Niečo takéto.

Venované hviezde jasnej

Róbert Dyda

Róbert Dyda

Bloger 
  • Počet článkov:  65
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu