reklama

Nemôžem ju poslať do čerta, keď mi financuje antikoncepciu

Môj kolega Slavko tvrdí, že som vraj expert na odchytavanie "paketov" v rámci rozhovorov. Aj keď nezvyknem počúvať, o čom sa ľudia okolo mňa bavia, sem tam sa mi podarí zachytiť nejaký , zväčša kľúčový, úryvok . Ten najčerstvejší pochádza od mladej cca 18-20 ročnej dievčiny, ktorá večer na zastávke električky dôrazne vysvetľovala niečo svojmu, povedzme viac než kamarátovi. "Nemôžem ju poslať do čerta, keď mi financuje antikoncepciu", tvrdila mu. Tá musí mať veľmi fajn mamu, pomyslel som si. Mám niekoľko dôvodov, prečo som si tým natoľko istý.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Či sa nám to páči alebo nie, deti nám zvyknú rásť rýchlejšie, než sa pripravíme na zlom, že už nemáme drobný uzlík ale škôlkara, školáka, maturanta, dospelú osobu, rodiča. Niekto sa s tým vysporiada horšie, niekto lepšie. Veď to koniec-koncov dôverne poznáte. Niektoré veci sa zvládajú pomerne ľahko. Taký nástup do prvej triedy, prípadne prvá tanečná bývajú celkom fajn. Aj občianku a maturitu drvivá väčšina zvládne poľahky. Horšie je, keď sa prejde do intímnejšej sféry. Tam to už také jednoduché byť nemusí. Vedomie, že váš "uzlík" je už dospelý so všetkým, čo k tomu patrí, môže dopadnúť rôzne.

Mama tej dievčiny je podľa mňa určite fajn, lebo pochopila, že ísť hlavou proti múru nie je veľmi rozumné. Je samozrejme diskutovateľné, či sa rozhodla pre správny prístup. Otázka, či antikoncepcia áno alebo nie podľa mojich skúseností len mierne pokrivkáva za burlivými flamewars, či interrupcia áno alebo nie. V konečnom dôsledku nejakú prevenciu používajú oba tábory od naujúčinnejšej trnavskej (Neondzit) až po hormonálnu. Ale to na tomto príbehu nie je vôbec podstatné.

Na mňa z tej vety vanie pohoda. Tak to vyzerá, keď veci fungujú tam, kde je to potrebné najviac. Keď rodič pochopí a rešpektuje rozhodnutie deťaťa a podporí ho. Denne okolo seba zažívam kopec stresu, napätia a zrážok, ktoré by nemuseli vôbec byť. O to viac ma teší, keď vidím, že môže existovať aj radosť a kľud. To dievča svoju mamu určite do čerta ešte neraz pošle. Ale napriek tomu bude vedieť, že keď pôjde o ozaj dôležité veci, je na ňu spoľah, lebo je fajn. A to na jeden odchytený paket nie je najhoršie poznanie.




Róbert Dyda

Róbert Dyda

Bloger 
  • Počet článkov:  65
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu