reklama

Najstarší slovenský zápis v mestskej knihe Žiliny (22. január 1451)

V meste Žiline bohatí mešťania koncom 14. storočia sa delili na Slovákov a Nemcov. Nemci si však udržali ešte aj v prvej polovici 15. storočia miernu prevahu. Potom si mesto najalo pisárov z českých krajín, ktorí vybavovali agendu mesta. Preto aj jazyk je český, prepletený miestami slovakizmami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

My fojt Gal i boženici[1], mister Andreas, Benediktus Nozer, Martin Messer, Zighel a jinši boženici vyznavame všem, ktož toto bude čisti a neb čtuce uslyše, že prišel jest Peter Frulych z Belska a Peter Frywegher take z Belska a z druhej strany Nikloš Polek, meščenin sused naš, z Martiniem svym synom a z Mikolašem Nosekem, vyznal i rekel jest Peter Frulych, pravi: mili pani, prišli sme od svojej nevesty, malženky brata meho Hanuš Frolycha o neake vece, což mal Hannes Frelych činiti s Polakem Niklošem o nekteraky tys o braky a ona jest nam dala v ruce našu moc, cožkolvek my zjedname s zvrchupsanym Niklošem, ro ma zjednanie byti a ona ma pri tem zostati a na tem dosti meti. A my zvrchupsani Peter Frulych a Peter Frywegher i se všemi služebniky, pomocniky, kterymiž se kolivek jmeny jmenuji, za to slibujeme, že to ma pevne a tvrde držane byti. I jest nam Boh pomohol, že jsme učinili uplnou umluvou z Niklošem Polakem i z jeho synem Martinem a Miklošem Noskem a dal jest nam Polak summu penez 67 zlatych v zlate uherskej vahy za ty všicky braky tisove, co mali činiti z bratrem našim z Hanesom Frolichem a o jinše všicky veci, což mali v jedno činiti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Prejednané a vykonané roku Pána 1451 v piatok pred sviatkom obrátenia sv. Pavla.

(Dodatok:) A dale my Peter Frulych a Peter Fyuger zlubujeme Polakovi 16 zl. zastupiti od Glaze s Tešina, tak že ma Polak teho prazen byti.

 [1] Prísažní - členovia mestskej rady.

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu