reklama

Pán Depardieu, doteraz ste mali mozog schovaný v záložni?

Spomínate si? 20. septembra 1998 vystúpil herec na Mečiarovom mítingu HZDS v Košiciach a spolu pozdravili prítomných.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

V roku 2013 prijal občianstvo Ruskej federácie, ruský pas mu odovzdal osobne istý Putin, vzápätí Gérard Depardieu prestúpil na pravoslávnu vieru.

Vraj sa snažil vyhnúť zvýšeniu daní v rodnom Francúzsku.

Keby bol v mladosti aspoň čítal, bol by sa, dokonca v rodnom jazyku, zoznámil s krutosťou sovietskych vládcov.

MY, tak sa volá onen román a sedí aj na súčasného ruského vládcu tak, ako ho autor v roku 1920 napísal. Zobrazil svet, v ktorom vládne "vytúžený sen stalinizmu - nie človek, ale "skrutka" v gigantickom štátnom mechanizme, ktorý je podriadený tvrdej ruke strojníka" (Zverev, Voprosy literatúry č.1, 1989).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stalin dostal meno Dobrodinec a ľudia boli bezmenní, mali iba čísla.

Autor, vďaka Gorkému, dostal od Stalina možnosť vycestovať z vlasti. Roku 1932 odišiel do Paríža, kde roku 1937 zomrel. Román MY vyšiel v ZSSR šesťdesiat osem rokov po napísaní s hodnotením, že karikuje komunistický spoločenský ideál.

Autor, ktorý sa vďaka Gorkému vyhol krutému osudu hoci Mandeľštama, Babeľa a ďalších tisícov ruských nielen umelcov bol, pochopiteľne, zakázaný aj u nás. Až v roku 1990 vyšiel vo Vydavateľstve OBZOR vo skvelom preklade pani Szabovej a s výstižným epilógom pána Tokára.

Ruský autor, ktorý sa stal vzorom aj pre skvelého Bradburyho, bratov Strugackých, Čapka, Orvella, Platonova a ďalších, sa volal JEVGENIJ ZAMIATIN a román MY patrí k tomu najlepšiemu, čo sa mi pošťastilo čítať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pritom pán Depardieu ho mohol dávno čítať po francúzsky, pán Mečiar nepotreboval čítať, radšej všetkých označil za tárajov a prďúsov a istý Fico...Ozaj, kto to vlastne je?

Elena Antalová

Elena Antalová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  598
  •  | 
  • Páči sa:  3 905x

Autorka mnohých, aj ocenených, rozhlas. hier a dramatizácií, poviedok a pásiem, tiež TV a film. projektov. Kedysi redaktorka kultúry. Bývalá členka Rozhlasovej rady. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu