reklama

smutné Ilony

Ak ste z väčšieho mesta, zvlášť na západe Slovenska, tak vám táto téma veľa nepovie. Nestretávate sa s tými z Ilony, nie sú každodennou súčasťou vašej práce, vášho cestovania, vašich názorov. Zatiaľ... Veľa vecí sa v tejto krajine už vymklo spod kontroly, ale táto má asi najrýchlejší priebeh. Čo ak bude o pár rokov skutočne viac chatrčí a nezodpovedných ľudí na "podpore" ako normálnych domácností a zodpovedných (?) občanov?! Rozpoviem vám jeden príbeh.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna Ilona. Osada na kraji rednúceho lesa, ďaleko od zákona a pravidiel. A bola raz spoločnosť, nazvime ju Civilizácia. Obyvateľov Ilony veľa netrápilo. Asi len toľko približne, koľko mali aj práce. Čo chceli, to mali. Čo nemali, to si nenávratne požičali. A keď bolo najhoršie, využili všetky obranné mechanizmy, ktoré im Civilizácia musela poskytnúť. Ako by aj nie, keď Civilizácia vytvorila pravidlá hry, ktoré ju samotnú vlastne znevýhodňujú a diskriminujú. Ale osádky akou je Ilona vždy dostanú, čo chcú. Hrozia totiž nejakými prísnymi pánmi až hen z Bruselu. "Tak reku, nebudeme si robiť problémy", povedali si členovia spomínanej Civilizácie. A viete ako to býva. Dobré správy sa šíria rýchlo, ale zlé ešte rýchlejšie. A tak, keď sa roznieslo, že stačí trošku zaplakať, posťažovať sa, či vytrčiť nezaopatrené dieťa pred kameru a dostanete byt, peniaze, či jedlo, osádčania neváhali. Pustili sa do osádkovania. Chatrče rástli ako huby po daždi. Civilizančania sa jedného dňa zastavili v nemom úžase, koľko veľa je už tých osád a hlavne koľko veľa je už ich obyvateľov. "Ako je to možné?", krútili neveriacky hlavami a hľadali medzi sebou vinníka. Od bossa Civilizácie sa horúci zemiak problému "osada" pohadzoval cez vrchné múdre hlavy až ku bežným smrteľníkom. Civilizáciu to totálne rozhádalo. Začali sa deliť do skupín. Jedni hľadali riešenia, iní mudrovali stále nad príčinami a iní brali do rúk zbrane a riešili veci po svojom a radikálne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzitým ale pretieklo veľa vody v bezrybých potokoch a riekach v krajine. Pribúdalo rozvodov a tunelov. A pribúdalo aj detí. Okolo tých sa to vlastne celé krúti. Je to ale naozaj tak? Civilizácia na deti už dávno zanevrela. A osada vlastne tiež. Ale biznis je biznis, a tak minimálne pred zrakmi tých prísnych bruselských pánov sú v osadách vlastne najšťastnejšie a najpevnejšie rodiny našej spoločnosti.

Všimol si niekto počas čítania tohto smutného príbehu tie deti, ktoré za to ani za ten máčny mak nemôžu?! Troj-týždňové dieťa nemá čo jesť ani piť, o zabezpečení tepla ani nehovorím. 11-ročný chlapec sa túla po uliciach a opäť raz nemá namierené do školy. Trápi to niekoho? "Tí z osady si nezaslúžia pomoc!", počuť na každom kroku. Vysvetlite tým deťom, že svet sa delí na osadníkov a civilizančanov. Skúste im povedať, v akom bludnom kruhu žijú a že im vlastne nikto nepomôže a ich rodina už vôbec nie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ani sa to nedá. To je na tom najsmutnejšie. Vidím to dennodenne. Vidím naškrobených civilizančanov a drzých osadníkov a pýtam sa samej seba: "Aký je medzi nami vlastne rozdiel?!" Čo keby som sa aj ja narodila na Ilone a dnes by nadávali mne pre spôsob života, ktorý by ma naučili rodičia?! Aspoň nech tieto deti, ktoré poznám majú možnosť voľby. Aspoň tieto Pane! Riešenia na "poriešenie" Ilony a jej podobných? Neexistujú. A ja ich ani nehľadám. Ale Pane, ak ich Ty tak miluješ, nauč to prosím aj mňa. Aspoň tie deti. Tie malé smutné Ilony.

Emília Kovácsová

Emília Kovácsová

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rada sa učím a nechám poučiť (občas). Momentálne sa učím ako učiť (nielen v školstve). Obdivujem všetko iné a ľudí, ktorí sú iní. Zoznam autorových rubrík:  Ako učiteľka...lebo Niekto sa zaujímaBy the wayMedzi nádychom aAko študentka

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu