Čokoládové sušienky – „chocolate chip cookies“ – sú dnes jedným z najpopulárnejších sladkých dezertov na svete. Ale ako mnoho skvelých vynálezov, aj tieto lahodné sušienky vznikli úplne náhodou. Ak by sa v roku 1938 nestal jeden kuchársky omyl, svet by možno nikdy nespoznal túto lahôdku. Príbeh ich vzniku je dôkazom toho, že aj zdanlivé chyby môžu viesť k niečomu výnimočnému.
Môj sena víziu môžete podporiť tu:
Čokoládový Emil: pomôžte mi vybudovať moju vlastnú malú "továreň na čokoládu" | Donio
Ruth Wakefield a jej Toll House Inn
Ruth Graves Wakefield bola americká kuchárka a majiteľka reštaurácie Toll House Inn v mestečku Whitman v štáte Massachusetts. Reštaurácia Toll House bola známa pre svoje domáce jedlá a sladké dezerty, ktoré Ruth osobne pripravovala. Bola precízna kuchárka, ktorá dbala na detaily, a jej recepty boli veľmi obľúbené medzi miestnymi obyvateľmi aj turistami.
Jedného dňa, keď pripravovala dávku tradičných maslových sušienok, Ruth dostala nápad pridať do cesta kúsky čokolády. Očakávala, že čokoláda sa počas pečenia roztopí a rovnomerne rozleje po celých sušienkach, čím im dodá bohatú čokoládovú chuť. Na jej prekvapenie sa však kúsky čokolády neroztopili úplne, ale zachovali si svoj tvar a zostali pevnými kúskami v sušienkach. Tento "omyl" viedol k tomu, že vznikol nový druh sušienky – dnes známe ako čokoládové sušienky s kúskami čokolády (chocolate chip cookies).
Prvé čokoládové sušienky – okamžitý hit
Keď Ruth prvýkrát ponúkla tieto sušienky zákazníkom v jej reštaurácii, okamžite sa stali hitom. Zákazníci milovali kontrast medzi jemným, maslovým cestom a kúskami čokolády, ktoré dodávali sušienkam jedinečnú textúru a chuť. Ruth pomenovala tento nový druh sušienok „Toll House Chocolate Crunch Cookies“.
Čoskoro sa správa o týchto jedinečných sušienkach rozšírila aj mimo Massachusetts. Recept sa začal objavovať v novinách, časopisoch a kuchárskych knihách po celej krajine, a popularita čokoládových sušienok s kúskami čokolády rýchlo rástla.
Nestlé a čokoládové sušienky
Príbeh čokoládových sušienok pokračuje spoluprácou Ruth Wakefield s čokoládovým gigantom Nestlé. Po obrovskom úspechu jej receptu na Toll House Cookies začala Ruth spolupracovať so spoločnosťou Nestlé. V roku 1939 súhlasila, že jej recept bude uverejnený na obale ich čokolády, čím sa stala súčasťou značky Nestlé.
Nestlé zároveň uviedlo na trh svoju prvú verziu „čokoládových čipsov“ – malých kúskov čokolády špeciálne vytvorených pre pečenie sušienok. To uľahčilo domácim pekárom prípravu čokoládových sušienok bez potreby ručne sekať čokoládu. Ako odmenu za tento nápad dostala Ruth Wakefield doživotný prísun čokolády od spoločnosti Nestlé – skvelá dohoda pre niekoho, kto miluje pečenie.
Dnes sú čokoládové sušienky jedným z najznámejších a najobľúbenejších sladkých dezertov na svete. V mnohých domácnostiach sa považujú za neoddeliteľnú súčasť rodinných tradícií, často pečené počas sviatkov alebo ako pochúťka pre deti. Vznikli úplne náhodou, ale aj tak sú ukážkou toho, že niekedy sa zdanlivý omyl môže stať jedným z najväčších kulinárskych vynálezov.
Ruth Wakefield nám svojím kuchárskym omylom dala viac než len recept na sušienky – dala nám sladký príbeh, ktorý nás učí, že aj z chýb môžu vzniknúť veľké veci.
PS:
Ruth Wakefieldová žila pomerne pokojný život po svojom úspechu. Zomrela 10. januára 1977 vo veku 73 rokov. Napriek tomu, že sa jej meno spája s jedným z najpopulárnejších dezertov v USA, Ruth sa nikdy nestala verejnou celebritou a jej život po úspechu Toll House Cookies prebiehal relatívne mimo verejného záujmu. Aj keď nezískala obrovský majetok alebo slávu, jej dedičstvo v podobe čokoládových sušienok je obrovské a stále žije v kuchyniach po celom svete.