reklama

Gottwald a Stalin sú doteraz čestnými občanmi Bratislavy

V histórii nášho mesta bolo čestné občianstvo udelené mnohým významným osobnostiam. Toto ocenenie až doteraz prináleží aj dvom osobám, ktorých skutky nie sú zlučiteľné s takýmto uznaním. Sú to Klement Gottwald a Jozef V. Stalin.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Členovia Petržalského okrášľovacieho spolku Iveta Plšeková a Ernest Huska pri práci v Archíve hlavného mesta SR Bratislavy v súvislosti s prípravou prechodu archívu zo štátnej správy na samosprávu zistili, že ocenenie čestného občianstva Bratislavy až doteraz prináleží aj dvom osobám, ktorých život a skutky neboli a ani nie sú zlučiteľné s takýmto uznaním. Hoci sú obaja už po smrti, sú nehodní, aby im tento titul symbolicky prináležal aj do budúcnosti.

Sú to Klement Gottwald a Jozef Vissarionovič Stalin.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Klementovi Gottwaldovi bol titul čestný občan udelený 2.7.1948.

Jozefovi Vissarionovičovi Stalinovi bol titul čestný občan udelený 12.12.1946.

V modernej histórii nášho mesta bolo čestné občianstvo udelené mnohým významným ľuďom z oblasti politiky, kozmonautiky, vojenstva, kultúry i umenia. Spomeňme aspoň politikov Jána Masaryka a Vladimíra Clementisa, prvú ženu vo vesmíre Valentínu Tereškovovú, prezidenta Ludvíka Svobodu, maršála Semiona Timošenka a ďalších sovietskych dôstojníkov osloboditeľov Bratislavy, prvého ČS kozmonauta Vladimíra Remka a jeho spoluletcov pp. Gubareva, Grečka a Romanenka, fenomenálneho skokana Sergeja Bubku. Z porevolučných čias primátora Viedne Helmuta Zilka, bývalého prezidenta ČSFR a ČR Václava Havla, kardinála Jozefa Tomka či prvého veľvyslanca Rakúska na Slovensku Maximiliana Pammera, veliteľa Národnej gardy štátu Indiana generálmajora Roy Martina Umbargera, či speváka - hudobnú legendu - Karla Gotta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obaja, Klement Gottwald aj Jozef Vissarionovič Stalin, mali v Bratislave aj hmotné pamiatky, kamenné pomníky, aj pomenovania verejných priestorov, námestí. Už sú dávno odstránené aj premenované – štvormetrová socha Stalina už vyše 50 rokov od 1962 nešpatí vtedajšie Stalinovo námestie, dnešné Námestie SNP. Súsošie na čele s Gottwaldom v roku 1991 zlikvidovali výbušninou a vtedajšie Gottwaldovo námestie sa volá predsa len vhodnejšie Námestím slobody. Avšak čestné občianstvo v našom meste im zostalo udelené doteraz.

Obaja Gottwald aj Stalin svojími činmi dávno stratili právo, česť aj slávu byť čestnými občanmi Bratislavy a súčasne si nezaslúžia byť v spoločnosti takých jedinečných osobností, ktorým čestné občianstvo bolo po zásluhe udelené. Myslíme, že zrušenie udelenia titulu nebude len symbolom, ale aj deklaráciou, kam sa naše hlavné mesto chce uberať do budúcnosti. Bratislava nezabúda a cení si skutky dobra a nezabúda a odsudzuje skutky zla.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Preto sme dňa 30.9.2015 zaslali listom na adresu primátora hl.mesta SR p. Nesrovnala našu požiadavku (v prílohe listu s fotokópiami dekrétov o udelení oboch čestných občianstiev), aby predložil do rokovania Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy materiál o tejto skutočnosti s nami navrhovaným uznesením:

Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta SR Bratislavy

Ruší

udelenie verejného ocenenia Čestný občan mesta Bratislavy

Klementovi Gottwaldovi (udelené 2.7.1948)

a

Jozefovi Vissarionovičovi Stalinovi udelené (12.12.1946)

od : (termín zasadnutia zastupiteľstva, na ktorom bude prijaté toto uznesenie)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj keď je samozrejme hlasovanie poslancov slobodné, očakávame, že sa s našim návrhom stotožnia a udelenie čestného občianstva obom, Klementovi Gottwaldovi a Jozefovi Vissarianovičovi Stalinovi, zrušia.

Nevieme si totiž predstaviť do budúcnosti udelenie a najmä prijatie čestného občianstva nášho mesta, aby stále existujúca spoločnosť Gottwalda a Stalina v zozname ocenených takého ocenenie nediskreditovala.

Zadosťučinením, ale aj historickým paradoxom, bude aj skutočnosť, že v tej istej Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca, v ktorej v poobedňajších hodinách dňa 12.12.1946 bolo čestné občianstvo J.V.Stalinovi udelené, bude aj, ako očakávame, zrušené.

Ďakujeme pracovníkom Archívu hlavného mesta SR Bratislavy za pomoc pri vyhľadávaní a sprístupnení príslušných dokumentov.

Za Petržalský okrášľovací spolok :

Iveta Plšeková,predseda

Ernest Huska, podpredseda

Ernest Huska

Ernest Huska

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som mestský človek a rád by som písal svoje reflexie na komunálny život Bratislavy, históriu mesta a mestskú kultúru. Som členom OZ Petržalský okrášľovací spolok - s priateľmi sa zaoberáme históriou a kultúrou Petržalky aj Bratislavy. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu