reklama

Bolesť a liek

V tomto blogu budem voľne nadväzovať na predošlé články s tematikou „Je to aj v hlave“. Teda na moje skúsenosti so slovenským zdravotníctvom vo vzťahu na vlastné diagnózy a na to, čo nasledovalo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Ak si niekto myslí že si vymýšľam má na to plné právo. Ale skôr sa prikláňam k názorom tých čo niečo podobné zažili a vedia, že tie moje príhody nie sú maličkosti a stať sa môže doslova a do písmena čokoľvek.

Niekedy pred polrokom som začal pociťovať na hrudnom koši bolesti, ktoré sa postupne narastali do výrazných, až neznesiteľných, k nim sa pridružilo pálenie a svrbenie nôh a celkový pocit chladu. A neskoršie aj nechutenstvo. Kombinácia na zošalenie, bez tabletky proti bolesti a na spanie ani noc. Natískala sa otázka ako dlho sa dá takto vydržať! A neberte to že som nejaká padavka, prežil som aj horšie krízy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvý lekár čo zastupoval našu obvodnú a vyriešil to zjednodušene. Široko spektrálne antibiotikum „na všetko“ čo sa berie desať dní a voľno predajný sprej s morskou vodou, aby sa mi ľahšie dýchalo. Nezabralo to ani na chvíľu.

Obvodná to začala riešiť „hviezdicovým systémom“ ktorý spočíva v tom že vás vysiela k špecialistom. Vystriedal som ich zo desať, cez vyšetrenie pankreasu, rontgen pľúc , onkológiu a cez onkológiu následne na celotelový počítač PET. Tam sa na výsledky čakalo štyri týždne, čo malo za následok že každý sa na to spoliehal a čakalo sa.

Bolesti sa ale stupňovali až do štádia neznesiteľnosti a nohy pálili ako v ohni. Ak sa hovorí že žeravé železo je v pekle zmrzlina tak je na tom čosi pravdy. Obvodná ma opäť vyslala na pľúcne, nasledoval ďalší rontgen pľúc a neúčinné antibiotikum. A dobrá rada obrátiť sa na ambulanciu bolesti, o čom som dovtedy nemal tušenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V jednu nedeľu sa to už nedalo vydržať, bol som na pokraji síl a tak sme sa vybrali na pohotovosť na nemocničný príjem. Na uvítanie obligátna infúzia bez akéhokoľvek účinku, odber krvi, ďalší rontgen pľúc a po polhodinovom ťukaní do klávesnice neuveriteľný výstup. „Choďte domov, lebo ja neviem čo vám je a na čo vás liečiť ! Lekár bol mladý pazúr a tak mu verím, že skutočne toho moc nevedel. Asi si myslel, že som si chcel z dlhej chvíle len poležať v jeho opatere. Napísať trojstranovú správu na základe jedného odberu a jedného rontgenu je ale výkon čo poviete!

Tu som sa ohradil, že nečakám žiadne zázraky a iba chcem aspoň pomôcť od bolesti, aby som prežil do pondelka. A nasrdený so dosť drsne požiadal sestričku, aby mi odstránila kanilu. Tu mu asi došlo, prerušil svoj monológ a naordinoval mi dve infúzie s utišujúcimi prostriedkami. Napolo oblbnutý som po šiestich hodinách opustil centrálny príjem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druhý deň ráno ma prijali na geriatriu, tam ma už neposlali na rontgen, zato za týždeň sa mi polepšilo a po prepustení na víkend som bol úplne fit ! Teda bolesti na hrudníku sa len zmenili z prudkých a trvalých na mierne občasné, aj chuť do jedla sa mierne zlepšila. Ale v zásade mi je lepšie ako na začiatku a vedieť ako to bude asi by som k lekárovi ani nechodil.

Prepúšťacia správa bola štvorstranová. prispeli do nej špecialisti hádam z celej nemocnice. Systém dostredivý, kde pacient je v strede a oolo sa skláňajú múdre hlavy.

Vyliečilo ma pár tabletiek, z toho dve voľno predajné na podporu obehu krvi a tri na podporu nervového systému. A dve neviem na čo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno to bolo tým, že na geriatrii a ambulancii bolesti neliečia nemoci, ale nemocných.

Ernest Ježík

Ernest Ježík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  75
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Zaujímam sa o dianie okolo seba, mojimi obľúbenými témami je energetika, najmä obnoviteľné zdroje, zdravotníctvo, Ruské (sovietské) reálie, vojny 20.-tého storočia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu