reklama

Čo dokážu zvieratá?

Keď si uvedomíme, koľko rozmanitých životných prostredí na našej planéte nájdeme, neprekvapí nás, aké rozličné tvary môžu mať telá živočíchov, ani aké rôzne sú typy ich právania.Vonkajší vzhľad niektorých živočíchov môže na nás pôsobiť bizarne, takisto ich správanie.Nič z toho však nie je samoúčelné. Rôzne jedinečnosti sú len výsledkom toho, že živočích sa prispôsobil osobitným podmienkam svojho životného prostredia...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Obri a trpaslíci

Vo vodách oceánov žijú vedľa seba najmenšie a najväčšie živočíšné druhy tejto planéty. Vráskavec obrovský je s dĺžkou 33 metrov a hmotnosťou presahujúcou 140 ton určite najväčším žijúcim živočíchom útoľko váži 30 afrických slonov/. Také veľké živočíchy môžu žiť len v moriach, kde je ich telo nadnášané vztlakom. Na vzduchu by sa každá veľryba udusila, pretoýe by sa, kvôli svojej hmotnosi nedokázala nadýchnúť. Planktón, ktorým sa vráskavec živý pozostáva z drobných rastlín alebo živočíchov, z ktorých niektoré sú viditeľné len pod mikroskopom.Hlavnou potravou veľrýb sú asi šesť centimetrov dlhé kôrovce označované ako kril.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najväčším vtákom sveta je pštros dvojprstý, ktorý váži až 156 kilogramov. Je sedemkrát ťažší ako najťaýí vták schopný letu, tedy ako drup fúzatý, ktorého hmotnosť sa blíži k 22 kilogramom.Predstavuje hornú hranicu hmotnosti, s ktorou sa ešte nejaký vták dokáže vzniesť do vzduchu. Upštrosa a ďalších nelietavých vtákov došlo k zmenšeniu krídel, zato ich nohy sú veľmi silné.

Pekné alebo odpudivé ?

Krása je samozrejme vec vkusu.Ćert morský sa celkom isto mnohým ľuďom javí ako odpudivý, ale jeho spôsob života je veľmi zaujímavý. Táto ryba žije vo veľkých hĺbkách oceánu. Samica má mimoriadne širokú papuľu a na hlave jej vyrásta pohyblivý výčlenok so svietiacím končekom. Slúži jej ako návnada, ktorou láka ryby bližšie k svojím mohutným čelustiam. Ak živočích vyzerá "škaredo", zrejme má jeho vzhľad konkrétny účel. Holý krk supov, ktoré sú v prírode akousi "zdravotnou policou", je pre ne výhodný, pretože tak by sa im perie na ňom zlepovalo od krvi požieraných zvierat. Vtáky považujeme za krásne vďaka ich pestrému periu. Jeho úlohou je prilákať samicu a pôsobiť na ostatných samcov ako výstraha.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jedovaté živočíchy

Jedovaté tvory nájdeme v rôzných skupinách živočíchov. Zrejme najúčinnejší jed v celej zvieracej ríši majú malé juhoamerické šípové žaby rodu Dendrobates.Jedinec veľký dva centimetre vytvorí toľko jedu, že postačí na otrávenie špičiek pädesiatich indiánskych šípov. Vedci vyrátali, že jeden gram tohto jedu by stačil na usmrtenie 100 000 ľudí. Źiarivo pestré sfarbenie šípových žiab má slúžiť ako varovanie všetkým nepriateľom, aby sa od nich držali v úctivej vzdialenosti.

Mnohé jedovaté druhy hmyzu varujú svojich nepriateľov podobne nápadným sfarbením. Niektoré druhy sa stávajú jedovatými až vďaka požieraniu jedovatých rastlín. Motýľ danaus sťahovavý, známy tiež pod menom monarch, má v tele také množstvo jedu, že by to pravdepodobne stačilo na usmrtenie človeka. Iné živočíchy zase používajú jed pri zabíjaní koristi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľké stonožky majú jedovaté čeľuste a ich uhryznutie býva veľmi bolestivé. Bodnutie od niektorých druhov škorpiónov dokáže zabiť človeka. Najjedovatejšími pavúkmi na svete sú brazílske pavúky. Phoneutria fera, ktoré niekedy , bohužiaľ prenikajú aj do ľudských príbytkov. Ich uhryznutie môže byť smrteľné aj pre dospelého človeka. Poznáme dokonca aj jedovaté jašterice. Kôrnatec jedovatý, obývajúci juhozápadnú časť Spojených štátov, má dosť jedu na zabitie až dvoch ľudí. Našťastie tieto jašterice zásadne hryzú len v sebaobrane. Morské živočíchy môžu byť tiež nebezpečné. Jedovaté sú i malé chobotnice a nebezpečný jed majú aj niektoré medúzy, napríklad Chironex fleckeri, ulitníky homolky a ryby ropušnice.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bezpečie v húfe

Za najväčšie popísané zhromaždenie živočíchov jedného druhu zatiaľ považujeme obrovské mračno krilu v arktických vodách. Vedci odhalili, že tento húf mohol vážiť zhruba desať miliňonov ton, pričom jednotlivé živočíchy v ňom asi nikto nedokázal spočítať. Mimoriadne veľký bol aj húf delfínov, pozorovaný v Ćiernom mori: išlo o viac než 100 000 jedincov. Teraz sú tu delfíny už vzácne. Holub sťahovavý bol severoamerickým druhom, ktorý ešte v minulom storočí vytváraltaké obrovské kŕdle, že za letu zatieňovali oblohu. V súčastnosti je tento druh už dávno vyhubený. V 19 storočí migrovali pláňami južnej Afriky asi desaťmiliňonové táda antilop skákavých. Nákazlivé choroby, ktoré sem zaniesol domáci dobytok, a lov spôsobili, ž stavy afrických kopytníkov poklesli. Posledné veľké migrácie tu môžeme vidieť na pláňach národného parku Serengeti, keď sa stáda byvolcov bielochvostých vydajú na cestu za novými pastvinami.

Takisto niektoré druhy motýľov sa v určitých ročných obdobiach zhlukujú až do niekoľkomiliónových kŕdľov. Obyvatelia Veľkonočného ostrova , ktorý leží v Tichom oceáne, musia v dôsledku každoročnej invázie jedného druhu kraba opúšťať svoje príbytky. Prekrásný pohľad je na ohromné kŕdle plameniakov, keď hromadne prechádzajú plytčinami a hľadajú si vo vode drobné kôrovce.Zhromažďovanie a spoloťné hniezdenie v kolóniach plameniakom prináša lepšiu ochranu pred nepriateľmi. Potreba pocitu bezpečia stojí aj pri zrode ostatných veľkých zoskupení zvierat.

Rekordmani

Najrýchlejší suchozemský cicavec - gepard, ktorý prenásleduje korisť, dokáže na krátku vzdialenosť dosiahnúť rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu.

Najpomalejší suchozemský cicavec - leňoch trojprstý sa po konároch v korunách stromov pohybuje "rýchlosťou" len 100 metrov za hodinu.

Najvyšší suchozemský cicavec - žirafa dosahuje výšku 6 metrov, samce žirafy masajskej aj viacej.

Najmenší cicavec - netopierik najmenší má 29-33 milimetrov a hmotnosť 1,5 až 3 gramy.

Najväčší bezstavovec - krak obrovský meria aj so svojimi ramenami celkom 20 metrov a predpokladá sa veľkosť až 30 metrov.

Najdlhšia gravidita - je u slona indického - 660 dní.

Najkratšia gravidita - u mnohých vačíc nepresiahne 10 dní.

Najvyšší dosiahnutý vek - 150 rokov u seychelskej korytnačky obrovskej.

Najdlhšia trasa ťahu - rybár dlhochvostý podniká cestu dlhú až 40 000 kilometrov.

Viete, že - žaby môžeme nájsť na himalajskom masíve v nadmorskej výške okolo 8000 metrov a rovnako aj v uholných baniach v hĺbke 340 metrov...

- chrobák kováčik, ktorý sám meria približne jeden centimeter, sa dokáe - keď ho nenapadne nepriateľ - vymršiť do vzduchu až do výšky 30 centimetrov.

- hatéria je plaz z Nového Zelandu, ktorýv nepriaznivých podmienkách znižuje telesnú teplotu až na 12 stupňov Celzia anadychuje sa len raz za hodinu.

- litajúce ryby nazývané tiež letúnky žijú tesne pod morskou hladinou a v nebezpečenstve dokáže na svojich veľkých prsnych plutvách prepláchtiť aj niekoľko sto metrov.

- počas prvých troch až štyroch rokov, kým nedospejú, nepristávajú rybáre čiernochrbté vôbec na pevnej zemi, odpočívajú v teplýh vzdušných prúdoch.

- ojedinelý rekord v požieraní ľudí držala jedna tigrica z Champauratu, počas ôsmich rokov usmrtila 438 osôb.Takisto krokodíly zrejme zahubia ročne mnoho ľudí, no o väčšine týchto prípadov sa nedozieme.

- najväčším zvieraťom, zhĺtnutým v celku, bola asi antilopa impala važiaca 59 kilogramov, ktorú zožral africký pytňon assala dlhý 5 metrov.

- najodpornejšie páchnucím zvieraťom na svete je africká zorila, ak sa cíti ohrozená vystrekne na nepriateľa páchnucú tekutinu.

Etela Kováčová

Etela Kováčová

Bloger 
  • Počet článkov:  209
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Už v detstve som rada čítavala knihy, čo ma inšpirovalo a sama som si začala tvoriť vlastnú tvorbu.Som človek, ktorý miluje hudbu kdekoľvek a kedykoľvek,pretože vystihuje náladu v dannej chvíli. Zoznam autorových rubrík:  pribehyzvieratkámyšlienkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu