reklama

Rituály pri párení plazov

U plazov sa  vyvinulo obdivuhodne rozmanité správanie pri párení. Prejavuje sa výraznými zmenami v sfarbení kože alebo tvaru tela, ale aj rozhorčeným meraním síl pri obhajovaní teritňoria. Medzi súperiacimi samcami plazov dochádza počas obdobia párenia a rozmnožovani k úporným bojom. Väčšina týchto bitiek však nie je nič viac ako rituálna skúška vzájomnej sily, ako napríklad hašterenie leguánov morských, pri ktorom sa obaja súperi navzájom pretláčajú hlavami...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Rituálne boje

Správanie pri pytačkách je u plazov z veľkej časti previdelný rituál. Súperiace samce sa navzájom predvádzajú a zastrášujú, výrazne menia farbu kože alebo tvar tela, vyrážajúhlasité škreky alebo robia výhražné pohyby a vehajú sa na protivníka tak, akoby ho chceli uhrýznuť. K skutočnému ublíženiu však dochádza len veľmi zriedka. Toto vzájpmné súperenie je len skúškou nervov oboch rivalov a meranie ich síl. Každý samec sa pri tomto boji pokúša získať väčšie územie tak dlho, až jeden zo sokov uzná porážku a ustúpi. Agama osadná napríklad zastrašuje votrelca rozhnevaným dvíhaním a sklaňaním hlavy alebo celej prednej časti tela. Ak sa táto hrozba minie účinkom, vztýči sa nad protivníkom na zadných končatinách a zmení farbu kože.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spôsoby upútania a vábenia samičiek

Samce plazov poznajú celý rad spôsobov, ako zapôsobiť na partnerku a prinútiť ju k povoľnosti. Napríklad leguán východný pokyvuje neustále pred svojou vyvolenou prednou časťou tela hore a dolu a úspešne tak uplatňuje svetlomodré škvrny na koži hrdla a brucha. Potom prehne v obrannom postoji chrbát, nafúkne sa a začne poskakovať zo strany na stranu.

Spory o územie

Na začiatku obdoba rozmnožovania sa plazy a zvlášť jaštery stávajú stále viac teritoriálnými. Aby mohli úspešne ochrániť svoje výsostné územie, vyvinuli sa u nich pozoruhodné vzory správania. Umožňujú im zahnať prípadných konkurentov a ubrániť sa pred nimi bez toho, žeby im pritom hrozilo nebezpečenstvo vážnejšieho zranenia. Austrálsky jašter golierikatý vyháňa sokov zo svojho územia tým, že pri stretnutí s protivníkom roztiahne veľký krčný golier zo záhybov kože, ktorý inak prilieha tesne k telu. Okrem toho široko otvorí papuľu, čím predvedie odstrašujúci svetločervený hltan. Anolis červenokrký je taktiež vyložene teritoriálny a čatokrát zväčšuje svoje územie počas obdobia rozmnožovania až dvadcaťkrát. Votrelca zastrašuje nafukovaním svojho pôsobivého hrdelného vaku a predvádzaním modrých a červených škvňrn na koži.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Krokodíly a aligátory

Krokodíl nílsky sa začína rozmnožovať až vo veku šiestich rokov.Na začiatku obdobia rozmnožovania obsadzujú samce svoje územie na brehoch pozdĺž riečných tokov. Delia sa o ne ešte so samcami a samicami, ktoré ešte nedosiahli pohlavnú dospelosť. Keď sa samec usiluje o vyvolenú samicu, svoj záujem jej prejavuje tým spôsobom, že mohutne bičuje chvostom a papuľou vodu. Samec potom pripláva až dotesnej blízkosti samice, aby mohli vo vode dôjsť ku kopulácii. Párenie u aligátorov prebieha taktiež vo vode, ale odohráva sa hlavne v noci. Samec si nahovára samicu tak, že doširoka roztvorí svoje obrovité čeľuste a vydáva hlasný rev.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Párenie hadov

Hady sa pčas obdobia párenia a rozmnožovania vzájomne vábia a priťahujú úplne odlišným spôsobom, ako je to u ostatných druhov plazov, ktorým na okúzlenie partnera môžu slúžiť rôzne kožné goliere, hrebene či iné výrastky a častokrát aj výrazné zmeny farby tela.

Hady boli vybavené iným mechanizmom a ak chcú prilákať partnera spoliehajú sa na zvláštny výlučok kožných žliaz nazývaný feromón. Je to chemická zlúčenina, ktorej pach umožňuje "dorozumievanie" s ostatnými príslušníkmi rovnakého druhu. Samica vretenice severnej napríklad vylučuje feromón, ktorý ostatným hadom toho druhu signalizuje upozornenie a výzvu, že je pripravená na párenie. Keď sa potom samica plazí porastom, tiahne sa táto "voňavá" stopa za ňou a zostáva určitý čas vo vzduchu. Samec je schopný túo látku pomocou pohyblivého rozoklaného jazyka zachytiť a preniesť sa do Jakobsonovho orgánu na podnebí, ktorý hadom slúži zároveň ako ňuchový a chuťový zmysel. Tu je feromón analyzovaný a samec získava dôležitú informáciu o blízkosti samice pripravenej na párenie a o smere jej pohybu. Keď sa samec vydá po jej stope, neustále pritom jazykom zbiera ďalšie informácie, aby si bol istý, že jej stopu nestratil. Niektoré hady sa pária hromadne, čo zvyšuje úspešnosť oplodnenia. Napríklad mnohé druhy užoviek, ktoré žijú v Severnej Amerike, tvoria na jeseň veľké zimné kolónie zložené z mnohých stoviek samcov a len niekoľkých samíc. Keď sa tieto hady prebudia zo zimného spánku, je vylučovaný feromón samíc tak silný, že samce ich ihneď nasledujú, aby sa s nimi párili. Kým dôjde ku kopulácii, prenásledujú ich nielen po zemi, ale dokonca aj hore na stromy a kroviny. Okolo každej samice sa zhrčí 30 až 100 samcov, vytvoria klbko, v ktorom sa každý samec pokúša získať najlepšiu pozíciu na párenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viete,že : samček gekončíka kalifornského priťahuje a vábi samičku tým spôsobom, že ju neustále hladí chvostom a oblizuje jej bky.

Leguán moeský má normálne sivohnedú farbu kože, ale počas obdobia párenia sa na nej dočasne objavuj výrazne červené škvrny.

Etela Kováčová

Etela Kováčová

Bloger 
  • Počet článkov:  209
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Už v detstve som rada čítavala knihy, čo ma inšpirovalo a sama som si začala tvoriť vlastnú tvorbu.Som človek, ktorý miluje hudbu kdekoľvek a kedykoľvek,pretože vystihuje náladu v dannej chvíli. Zoznam autorových rubrík:  pribehyzvieratkámyšlienkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu