Čaje a bylinky – hľadanie zlatej strednej cesty
Na jar, v lete som zbierala a študovala bylinky a aj som zistila niečo zaujímavé z tých čajov, ktoré sú kupované. Niektoré bylinky a čaje stoja za zmienku. Podarilo sa mi to nejako filzoficky domyslieť. A ja som si hovorila, že jedna babka ich asi nevarievala, nezbierala a nepila vôbec a druhá ich pijávala a sa zaoberala nimi zasa príliš a možno aj takými, ktorými nemala, to už neviem, len ma to napadlo ako hypotéza a do mojej hypotézy. A tak som si povedala, že jedna zomrela na jednu vec a druhá na druhú, že či to nemali z toho a tak som si povedala, že múdre je uhádnuť v bylinkách stred a pre zdravých ľudí vybrať tie neškodné, ktoré majú podporné, doplňujúce účinky ako výživový doplnok. Možno to však tak nebolo a nebol to dôvod, ale ako vysvetlenie sa mi to zdá dobré. Výživový doplnok je ich funkcia pre zdravých a prevencia a posilnenie organizmu a že môžu niekomu chýbať na doplnenie výživy a na doplnenie niečoho, čo ani netušíme, že potrebujeme a aj ich pitie ovplyvňuje psychickú rovnováhu a spomaľuje tým vlastným pitím mozgovú činnosť a my si oddýchneme ako jogíni. Niektoré bylinky obsahujú látky, ktoré prospievajú na zlepšenie rôznych funkcií nášho organizmu a to od fyzických po nervové funkcie. A tak som si hovorila, že to nielen je dobré piť, mať pitný režim, správne sa stravovať a nepiť namiesto toho niečo nezdravé, čo sa nemá preháňať, ale zaradiť čaj do svojho jedálnička ako niečo aj výživné, nielen príjemné piť. Z kupovaných čajov stoja za zmienku tieto:
Tuareg – je marocký čaj, je zo šúľančekov zvláštnej mäty. Má vynikajúcu mätovú chuť.
Lapacho – je čaj inkov. Používali ho na uzdravovanie a aj na bežné pitie. Moja skúsenosť je, že po jeho vypití prestane bolieť hlava alebo pri začiatkoch vás bolieť nezačne. Chutný je najmä osladený, napr. cukrom. Stojí za to si poriadne pozrieť na čo všetko sa dá používať. Predávajú ho aj čistý a predávajú aj zmes korenia, klinčekov, škorice a obsahuje aromatický rumanček, teda tento čaj, ktorý je s touto prímesou je po osladení ako voňavé čaje, Vianočné, White Christmas alebo Wintermärchen a podobne a tiež je dobrý aj čistý a aj s takouto kombináciou vianočnou.
Ilam – Nepálsky čaj, je podobný ruskému čaju alebo čiernym čajom.
A samozrejme takýchto čajov je viacero, napríklad zelený čaj. Veľmi dobré sú čierne čaje s ovocnými kúskami a voňavé ako som spomínala White Christmas alebo Wintermärchen ak si dobre pamätám názvy a iné treba skúšať a zháňať a dobré sú všetky aj s mliekom aj bez mlieka.
Hľadajúc strednú cestu, medzi zmesou jednej babky a ničím druhej som naštudovala bylinky a spísala zoznam neškodnejších byliniek na jednu čajovú zmes, do ktorej sa dá pridávať postupne viac a viac byliniek a ju opravovať. Po prezretí viacerých kníh som zozbierala zoznam antiseptických, alebo neškodnejších byliniek, niektoré z nich sa by sa mali možno používať len v malých množstvách do čajovej zmesi. Aj obyčajná žihľava stojí za to si pozrieť na čo všetko sa dá použiť alebo vres obyčajný, ktorého však existujú aj iné druhy, ale ten sa ako som si zisťovala predáva a ľudia len nevedia čo všetko vie uzdravovať. Niekedy stačí len jeden hrnček správneho čaju a už takmer alebo nikdy neucítite bolesť niektorého orgánu. Za zmienku stojí aj púpavový med. Kto ho nerobil, nevie čo je to púpava úplne, lebo necítil medovú vôňu púpavy po uvarení základu medu. Zaujímavá bylinka je aj Maří list, rebríček alebo ďalšia Ligurček. Toto je zoznam byliniek, ktoré odporúčam naštudovať a dávať do zmesí, ktoré sú neškodné, niektorých len menej. Šípky tiež stoja za to ich nielen naštudovať, ale aj zozbierať a používať. A závisí, ktorý zdroj a atlas použijete, ale dobrý je k atlasom aj internet, lebo v niektorých nenájdete ani medovku, hoci je dobrá a čitala som, že vraj sa veľmi dlho dožili ľudia čo ju denne pili. V tomto článku neuvádzam tie bylinky, ktoré vedia spôsobiť rôzne ťažkosti, hoci v správnej dávke sú tiež liečivé. Vybrala som tie do čajovej zmesi, ktoré sú neškodné alebo blahodarné.
Neškodné by mali byť a zároveň uzdravujúce, posilňujúce a blahodarné: Žihlava, Mäta pieporná a jej rôzne druhy, ktoré inak voňajú, Púpavové listy, Medovka, Vres obyčajný.
Do zmesí, teda možno menej a nie čisté čaje, ale niektoré z nich sa dajú aj čisté používať, niektoré uzdravujú konkrétne veci a možno nemajú jednotlivo zaujímvavú chuť alebo vôňu, alebo ju majú prílišnu vôňu alebo chuť, tak je lepšie ich dávať do zmesí. Toto je jedna zmes, ktorá je ľahko dostupná:
Agátovy kvet-toho sa používa len máličko a len na vôňu, Kvet hluchavky bielej, Jahodové listy, Ribezľové listy, obsahujú aj vitamín C, Malinové listy, Lieskové listy, Smrekové ihličie, Kvet bazy čiernej, List orecha, Pastierska kapsička, Alchemilla mollis, Medovka, Materina dúška necitrónova, Maří list, Vres obyčajný, Ľubovník bodkovaný, Rumanček pravý, Púpavové listy, Medovka, Mäta.
Bylinky a teda aj čaje majú svoje miesto v rôznych náboženstvách. V našej kultúre a krajine majú svoje miesto v katolíckej tradícii rôzne a to aj ako bylinky Panny Márie. Majú svoje sväté názvy ako napríklad: vrkôčky Panny Márie alebo varkôčky Panny Márie, viaceré bylinky majú názov svätojánske, traňk Sv. Kunhuty, ľan Matky Božej. Na Sviatok Nanebovstúpenia Panny Márie, 15. augusta, sa dávajú požehnať bylinky v kostoloch. A tak táto stredná cesta je iniciovaná Pannou Máriou.
Čajov a zmesí existuje veľmi veľa, na hocičo a oplatia sa kúpiť, lebo každá zmes má inú chuť. Spísala som zoznam, ktorý sa dá dopĺňať a opravovať a lepšie je si naštudovať všetko sám a aj čaje kupovať, kvôli chuti a vôni, ktorá pripomína niekedy kostolné kadidlo, najmä takú pomarančovo-korenistú vôňu, aké mám aj zvláštne mydlo na okrasu, zelené a aj tmavo červené časti má. A pomaly piť ako budhisti, ktorí majú svoje ceremónie jeho pití, či meditovať nad lúkou ak pijete poriadnu bylinkovú zmes a voní vám, alebo nad niečim iným ak pijete iný čaj a vychutnávať pomaly čaj, ktorý je potrebný v jedálničku zdravého človeka. Čaj bol pre mňa najprv len nápoj, niekedy uzdravovanie, potom meditácia a nakoniec výživový doplnok. Hoci sa to ťažko verí, keď sa dá čajom poškodiť niečo ba aj horšie, tak sa dá ním aj uzdraviť, hoci jeho silu si overme naštudovaním. A čaj ako u zdravého človeka zostal meditačnou záležitosťou u mňa a to predovšetkým meditačnou a pri ňom sa dá pomaly nad ním meditovať. K čaju patrí mať svoju kultúru, či budhistickú či našu, zbierať hrnčeky, piť zo svojich obľúbených, vianočných s obrázkom sviečky a vianočných gúľ, pamätných na rôzne miesta, či iných dekoratívnych hrnčekov na čaj v krásnom prostredí, prípadne s dobrými ľuďmi, pri dobrej debate, či v tichu, v prírode, pozorujúc les, slnko, dážď, sneh, či kŕmiace sa vtáčiky, praskajúci oheň v krbe. Čaj sa dostáva aj do viacerých oblastí umenia, či už umenie na hrnčekoch a hrnčekov, hrnčeky na obrazoch, či zahrievanie úst a hrdla spevákov a hráčov na dychové nástroje alebo oddych a načerpanie síl na ďalšie umenie, život, zdravie, šport. Nezabudnime, že z byliniek sa vyrábajú tinktúry, sirupy, masti, kloktadlá, zábaly, krémy, kozmetika, mydlá, sviečky a mnoho iného. Už len tinktúra ako uzdraví niektoré zapálené tkanivá a obnoví ich. Používajú sa aj na dekoráciu ako kytice, ikebany, obrazy a tak robia ľuďom radosť a zútulnia priestor. Radosť urobia aj na prechádzke v lese, na lúke. Vraj aj sto byliniek obsahuje kozie mlieko a mlieka, a to mlieko preto uzdravuje. A tak sa našla takáto stredná cesta pitia čaju pre zdravého človeka a určite sú dobré aj kupované čaje rôzneho druhu. A tak teraz v zime, pozerajúc von oknom na zasneženú prírodu, pijeme čajíky a sú aktuálne a tí čo sme ich zbierali, zbierali sme ich v lete. Na čaji ze zaujímavý zážitok z vône, chuti, horúcosti, tepla či chladu, farby, prostredia, nádoby, pokoja, čistoty, harmónie, spomalenia, šľachteniu, krásy, úcty, relaxu, oddychu.