reklama

Stále váhate? Fair-play prináša poslednú pomoc pred voľbami

Vďaka metoo.sk, kde nájdete záznam z verejnej diskusie, sme pre vás vyspovedali lídrov Bélu Bugára, Igora Matoviča, Richarda Sulíka, generálneho manažéra strany Smer Jána Richtera a podpredsedníčku SDKÚ Luciu Žitňanskú. Ostatných lídrov sme požiadali, aby vyplnili dotazník. Odpovede nájdete na stránke projektu politikaopen.sk pod úvodnými videami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

ČRIEPKY Z TOHO, ČO PREZRADILI

Béla Bugár nám napríklad vysvetlil, prečo je jeho 18-ročná dcéra členkou predstavenstva jeho firmy, do ktorej vložil pol milióna eur. Pýtali sme sa prečo, Most nezverejní dôkazy (ktoré vraj má) o tom, že nominanti strany v prípadoch Gorily nepochybili.

Ján Richter prekvapil názorom, že autenticita nahrávky hlasu podobného hlasu Roberta Fica mala byť políciou vyšetrená. Spovedali sme ho aj ohľadom kauzy Gorila a o škandáloch Smeru z minulosti.

Richard Sulík verejne povedal, že sa v budúcnosti nebude v súkromí stretávať s ľuďmi, s ktorými by sa nestretol ani na verejnosti, ale nevedel povedať, prečo ministerstvo financií zaplatilo za 30 materiálov Hayek Consulting napriek tomu, že boli podľa NKÚ na 95% zhodné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lucia Žitňanská nám povedala, že v súčasnosti by neprijala pôžičku od schránkovej firmy, a že sa prikláňa ku zmene vnútrostraníckych pravidiel. Ako príklad uviedla záväzok, aby nominanti SDKÚ vo funkciách uprednostňovali súťažné metódy. Pýtali sme sa aj na to, či nepovažuje svoje mlčanie pri minulých kauzách SDKÚ za chybu a ako by reagovala na známe kauzy ako predsedníčka strany.

Igor Matovič vysvetľoval, prečo jeho rodina takmer výhradne financuje jeho stranu a prekvapil ma otázkou, či je prísľub tričiek pre prvovoličov korupciou. Sľúbila som odpoveď, tak ju prinášam.

Otvorene priznávam, že s plným pracovným kalendárom a silným nachladnutím je to, ako hovoria Briti, len „work in progress". Isté je, že ak by sme sa mali riadiť definíciou podplácania v trestnom zákone, o úplatkárstvo v tomto zmysle nejde. Problém preto podľa mňa leží v etickej rovine.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Základnou otázkou je, či sa ponuka tričiek líši od predvolebných gulášov, balónov, pier a podobne. Odpoveď je áno. Guláše a perá sa nedávajú s podmienkou. Odpoveď nás teda znovu privedie k otázke, či je kladenie si podmienok politickou stranou pre udelenie trička prijateľné a či môže voličov motivovať k tomu, aby kvôli tričku za stranu hlasovali.

Vyhlásenia strany hovoria, že nebude kontrolovať, či dali voliči hlas jej, tričká sa nebudú rozdávať v okolí volebných miestností a sú určené ako odmena len za volebnú aktivitu pre kohokoľvek. Veľmi pochybujem, že by v súčasnosti niekto kvôli tričku cítil záväzok hlasovať za Igora Matoviča.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sú však faktory, ktoré nepoznáme. Má Igor Matovič k dispozícii prieskumy verejnej mienky, ktoré by mu ukazovali, že má vysoký potenciál medzi prvovoličmi, ktorí však otáľajú? Je za touto aktivitou kalkulácia, že ak by ich predsa k výletu do volebných miestností motivoval, veľa hlasov by skončilo v jeho prospech? Možno áno. Ale opäť, je takáto možná stratégia neprijateľná?

Záver: O korupcii podľa mňa nemôže byť reč. Táto stratégia leží niekde v šedej zóne a oveľa viac ako na hodnotení politikov, či expertov záleží na tom, aké reakcie vyvolá vo voličoch.

PREČO?

Kauza Gorila priniesla rozsiahlu stratu dôvery nás ľudí voči tomu, či politici vôbec dokážu zastupovať verejný záujem. Zároveň zasiala vážnu pochybnosť, či ich rétorika ohľadom boja proti korupcii nie je len cynickým divadlom. Prekvapivo sa však etika v politike, jej financovanie a otvorenosť nestali hlavnými témami predvolebnej kampane.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aliancia Fair-play si však myslí, že práve oni mali byť centrom pozornosti. Preto si tento týždeň pozvala do jedného bratislavského divadla zástupcov všetkých strán, ktoré vykazovali v prieskumoch potenciál na vstup do parlamentu. Na ponuku nezareagovalo hnutie 99% - občiansky hlas a KDH na poslednú chvíľu sľúbenú účasť odrieklo z dôvodu časovej indispozície lídrov.

Spovedaním konkrétnych lídrov o konkrétnych prípadoch sa snažila priniesť vám informácie o tom, či si priznávajú chyby a ako by reagovali v prípadoch etických problémov v budúcnosti.

Aliancia Fair play

Aliancia Fair play

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Aliancia Fair-play je občianske združenie. Jeho členovia pracujú na tom, aby sa zvyšovala etická úroveň politického a spoločenského života. Snažia sa odhaľovať diery v systéme, upozorňovať na ne a presadzovať zmeny.Twitter: @alianciaFP Zoznam autorových rubrík:  KauzyJustíciaInfozákonNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu