Čo som zas zjedol? Paradajky.

Na obed varím dusené hovädzie mäso v paradajkovej omáčke. Je to veľmi jednoduché, ak pravda máte tú správnu paradajkovú šťavu v špajze. Ja si vyrábam vlastnú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Môj otec špeciálne pre mňa pestuje na záhrade také tie gigantické vinohradnícke paradajky. Na jedlo nie sú nič extra, ale na šťavu sú božské. Ale koncom leta je všelijakých paradajok všade naokolo veľa a ja sa neštítim hodiť do svojej šťavy akúkoľvek. Hoc aj žltú, ak je navyše. Postup, aký používam ja, je prostý. Veľké vedro tých paradajok nakrájaných na veľké kusy a zbavených škaredostí a tých hnusných stopkových stredov sa mi vojde do takého obrovského hrnca, ktorý mám na guláš.

Na spodok príde olivový olej a cesnak. S cesnakom sa nepáram, len rozpolím celú hlavičku a vrazím polovičky tými obnaženými spodkami na olej. Aj tak ich vyberiem a vyhodím, akonáhle olej chytí od neho chuť. Paradajky redukujem asi na polovicu, dám do nich dve vrchovaté lyžice cukru a veľkú hrsť bazalky a oregana. Hlavne oregana, to je základ prekrásnej vône výsledku. Výsledok nepasírujem, ako by ste čakali, ale normálne to rozmixujem ponorným mixérom. Šťava je potom hustá a plná vlákniny, voňavá. No skrátka mňam. Potom ju manželka naleje do fliaš a ešte ju vysterilizuje, aby viečka pekne priskočili k fľaškám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výsledok je skvelý do duseného hovädzieho, ale aj na rôzne kurčatá, do omáčky Bolognese a kdekade inde.

Inak, v predajniach prakticky celoročne predávame paradajky z Babindolu. Je to malý slovenský zázrak, pretože ak máte odhodlanie predávať výhradne slovenské potraviny, celoročnej zeleniny veľa nezoženiete. Paradajky, ktoré predávame, sú samozrejme skleníkové. Ale sú pestované v hline a čo je najpodstatnejšie - sú zbierané zrelé. Je to veľký rozdiel oproti tým, ktoré putujú zo zahraničia a musia byť pozbierané dlho pred ich konzumáciou. Potom, keď pochopíte rozdiel, stanete sa, podobne ako ja, na našich paradajkách závislí.

SkryťVypnúť reklamu

A na záver ešte jedno. Ak dnes robíte maďarský guláš so svojou paradajkovou šťavou, urobte si k nemu zemiakové knedle. Sú veľmi jednoduché a receptov je na nete kopec. Odkedy sa takéto knedle dajú variť v potravinovej fólii, urobiť ich je sranda. Moja mamička ich varila ešte v utierke. To bolo čisté peklo. Ale nájdite si recept s krupicou. Také sú najlepšie.

Hans Faltys

Hans Faltys

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek ktorý rád niečo vytvára. Milujem slobodu a milujem keď plány vychádzajú. A tiež milujem dobré jedlo a rôznorodosť. Zoznam autorových rubrík:  sukromneČo som zas zjedol?Nezaradené

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,074 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu