reklama

Hudobné a filmové mapy

Mapy neprestávajú prekvapovať i keď sa im venujete takpovediac profesionálne. Počas našich spoločných potuliek mapovým svetom sme sa už stretli so všeličím, dnes sa do máp najskôr započúvame, aby sme sa do nich mohli napokon zapozerať. Na svoje si tak prídu nielen raperi a metalisti, ale aj fanúšikovia filmových skvostov, ako Game of Thrones alebo Pán prsteňov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Spoznávať hudbu cez mapy? Na prvé počutie vyznieva nápad minimálne neprakticky, ak nie úplne scestne. Možno len dovtedy, kým spoznáte zaujímavé prieniky sveta kartografie, digitálnych médií a hudby. Poďme si bez dlhých rečí ukázať len niektoré ukážky, ako môžu takéto experimenty v praxi vyzerať.

Prvá ukážka nie je tradičnou mapou, ide skôr o mapu vzťahovú, resp. o tzv. mapu mysle, v ktorej sa z jedného bodu alebo myšlienky odvíjajú ďalšie nadväzujúce. Mapa s názvom Evolúcia západnej hudby ponúka ojedinelý pohľad na vývoj hudobných štýlov v čase a priestore za posledných sto rokov. Začalo to všetko v Afrike?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Evolúcia hudby - klikom spustíte interaktívny fullscreen režim.

Zastaviť sa len pri súčasných žánroch by bolo chybou a preto sa vyberme spoznávať skôr tradičnú ľudovú hudbu typickú pre jednotlivé regióny, alebo štáty sveta. Viete, ako znie hudba Kambodže, Grónska alebo Litvy? Všetko pekne prehľadne a na jednom mieste zistíte cez World music map, kde sa klikom na danú krajinu alebo oblasť dostanete k základným informáciám o miestnej hudbe aj s ukážkou. Podobné spracovanie s dostupnými hudobnými ukážkami má aj projekt Musical world map, ktorého autori detailne mapujú najmä hudbu Ázie v prostredí Google maps. Ide zrejme len o amatérsky projekt nadšencov, ale i tak poteší. Oveľa profesionálnejšie vyzerá Cisum.net s podtitulom Explore a world of music. Na rozdiel od predošlých máp sa nezameriava len na tradičnú hudbu, ale ponúka aj súčasnejšie tipy. Tvorbu súčasných menej známych interpretov rôznych žánrov z webovej služby Soundcloud môžete geograficky preskúmať vďaka Tracks on a map. Ak by ste predsa len preferovali tradičné rytmy a nástroje, stiahnite si zdarma krátky program Drums around the world z tohto webu. Nie je bubon, ako bubon...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náhľad programu Drums around the world, ktorý ponúka aj zvukové ukážky nástrojov.

Rozmýšľam, akou výbornou by musela byť mapa slovenskej ľudovej hudby. Len si to predstavte mapa Slovenska a pre každú obec hudobná ukážka tradičných piesní alebo tancov. Prisámvačku by to stálo za tú námahu! Možno raz, keď budem veľký a budem mať viac času. Nateraz poďme ďalej v našom spoločnom mapovaní hudby a trochu pritvrďme. V nasledovnej ukážke pôjde vôbec o najdokonalejšiu hudobnú mapu, akú som kedy videl - interaktívne mapové veľdielo s názvom Map of metal. Na mape vymyslenej metalovej krajiny prechádzate jej jednotlivými zákutiami, kde sa postupne stretávate snáď so všetkými subžánrami metalu. Hudba, ktorá mi nebola nikdy blízka ma takto výrazne zaujala, i keď tie temné kraje plné čiernoty na severovýchode nezvládam počúvať dodnes.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V prípade Map of metal ide skutočne o profesionálnu prácu.

Aby sme ulahodili aj fanúšikom černošskej hudby spomeňme si aspoň Blues road trip, alebo viacero máp venovaných hip-hopu. Najväčšou klasikou je tu Rap map, kde sú vyznačené viaceré miesta spojené s dôležitými mílnikmi žánru, alebo aj také detaily, ako geograficky lokalizované časti textov zo známych songov. Ďalšou mapou je napr. A Hip hop guide to the Fast Life, či mapa z časopisu The Forbes Hip-Hop´s Cash Kings, ktorá je pre životný štýl raperov tak trochu príznačná a zobrazuje ich zárobky. Kto zarobil toľko, že aj Rytmus by zbledol závisťou a kto je väčší fenomén?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na záver hudobného mapovania sa presuňme do Británie, ktorú by bolo hriech obísť, veď práve z jej miest vyšlo viacero skupín, ktoré udávali trend. Vyznačenie pôvodu známych britských interpretov je prehľadne spracované v mape The United Kingdom musically gifted od Jamesa Chapmana. Pre tých, ktorí nepohrdnú ani umeleckejším spracovaním mapy a neštítia sa estetike hippies je tu mapa Great British bands.

Od hudby sa presuňme k filmom, resp. knihám. Práve z knižnej predlohy vychádzajú viaceré vynikajúce fantasy. Najznámejším je pravedpodobne Pán prsteňov, ktorého príbeh sa odohráva v autorom vymyslenej Stredozemi. Už súčasťou knihy bola krásna mapa, čo by ste však povedali na jej interaktívnu verziu? Presne takú nájdete hneď v niekoľkých verziách, z ktorej sú najlepšie zrejme Interactive map of Middle Earth alebo jej konkurent s takmer rovnakým názvom.

V súčasnosti majú fanúšikovia fantasy a pridružených žánrov už novú hviezdu. Je ňou bezpochyby siahodlhá sága Hra o tróny (Game of Thrones), ktorú keď raz začnete pozerať, už sa z toho nedostanete. Závislosť z dokonale prepleteného deja a mýtickej krajiny Westeros vás jednoducho pohltí. Tí, ktorí seriál poznajú si istotne všimli vizualizácie krajiny počas úvodných titulkov. Niektorí by určite radi spoznali miesta, kde sa dej odohráva a už na internete našli viacero kvalitných máp, z ktorých sa niektoré priam pýtajú do tlačiarne a na stenu (jeden príklad za všetky). Statické mapy sú fajn, interaktívne však vždy prinášajú čosi naviac. Takou je aj úžasná Interactive Game of Thrones map obsahujúca šokujúco veľa informácií a detailov. Okrem iného je informačne prepojená s niečím ako Wiki pre knihy a seriál. Jednoducho nutnosť pre každého fajnšmekra .

Náhľad na interaktívnu mapu Game of Thrones.

Máp spojených s filmami by sme našli určite viacero, v krátkosti len upozorním na existenciu jednej k Jamesovi Bondovi, či Star Treku. Okrem mapovania miest, kde sa odohráva dej známych filmov, sa dajú do mapy značiť aj lokality ich natáčania. Na mape 100 Years of Set Locations je takto vyznačených viac ako dvetisíc filmov. Geografické umiestnenie známych amerických seriálov nájdete zas na mape America the home of television.

Verím, že vás naša cesta prstom po mapách hudby a filmu nenudila a vrátili ste sa domov plný zážitkov. Ak ste počas potuliek objavili aj nejaké pre mňa doposiaľ neznáme cesty a mapy, neváhate sa s nimi prosím podeliť v diskusii pod článkom. Zatiaľ dovidenia priatelia...

PS: Tí z vás, ktorí by radšej mapovali dobrodružstvá svojich knižných hrdinov, či obľúbených spisovateľov tiež nemusia prísť celkom skrátka. Vyskúšajte Google Lit Trips a nestraťte sa!

Peter Farárik

Peter Farárik

Bloger 
  • Počet článkov:  258
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Učiteľ geografie, ktorý už viac neučí ako učí. Čerstvý otec. Bystričan žijúci vo Zvolene. Milovník cykloturistiky, ktorý už rok nesedel na bicykli. Konštruktívny rýpal. Autor a správca webu pre lepšiu geografiu - www.lepsiageografia.sk. Zoznam autorových rubrík:  KvízyNezaradenáPotulkyCyklopotulkyŠkolstvoŠkola hrouGeografiaZamýšľaniePseudorecenzieEkológiaVysmrkané básneHaiku a kvázihaikuPoviedky a povedačky

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu