reklama

Spoznáte európske štáty ukryté v obrázkoch? (kvíz)

Ak ľudská predstavivosť nemá hraníc, čo vznikne, keď sa zameria práve na hranice a tvary štátov? Vyskúšajte si netradičný kvíz, v ktorom sa vám vedomosti z geografie síce zídu, ale bez fantázie a zmyslu pre abstrakciu v ňom možno i tak pohoríte.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Možno ste už videli mapy spojené s karikatúrami, tá ktorú vidíte nižšie bola (a možno aj stále je) dokonca aj v školskej učebnici dejepisu. Autor v nej znázornil politickú situáciu Európy v roku 1870, akoby už tušil, že sa schyľuje k veľkým zmenám v usporiadaní Európy, ktoré nastali po prvej svetovej vojne. Antropomorfným mapám sa venoval aj jeden z mojich starších článkov.

Pred nedávnom som na webe narazil na tvorbu chlapíka, ktorý si na youtube vraví Zackabier. Svoj pohľad na mapu porovnáva k pozorovaniu oblakov. Každý vidí v ich tvare čosi iné, v meniacich sa tvaroch vidieť raz ovečku, draka, medveďa, množstvo rôznych predmetov. Podobným spôsobom môžu vznikať aj asociácie pri pozornejšom pohľade na mapu. Veď napokon, kto by si sám od seba nevšimol, že Taliansko je čižma kopúca do kameňa Sicílie?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A čo iné štáty? Majú tvar niečoho konkrétneho? Podľa autora ich kreslených podôb istotne. Vyskúšajte, či ich dokážete spoznať. Nezabúdajte však pritom na to, že ich vyobrazenia sú vytvorené čisto na podobnosti tvarov a motívy nemajú so štátmi a ich špecifikami nič spoločné.

Ako ste čítali predošlé riadky, kvíz vám už začal odpočítavať čas. Ak by ste uprednostnili hranie kvízu na celej ploche vášho prehliadača, môžete ho spustiť v novom okne klikom tu. Obrázky v kvíze si ľahko zväčšíte klikom na ikonku lupy.

Tak ako? Prešli ste úspešne? Podeľte sa o svoje výsledky v diskusii pod článkom.

-

Vyobrazenia štátov v kvíze nájdete vo väčších obrázkoch aj v odkaze What countries really look like alebo aj tu. Prvotné video autora, ktoré to celé odštartovalo si môžete pozrieť na youtube.

Peter Farárik

Peter Farárik

Bloger 
  • Počet článkov:  258
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Učiteľ geografie, ktorý už viac neučí ako učí. Čerstvý otec. Bystričan žijúci vo Zvolene. Milovník cykloturistiky, ktorý už rok nesedel na bicykli. Konštruktívny rýpal. Autor a správca webu pre lepšiu geografiu - www.lepsiageografia.sk. Zoznam autorových rubrík:  KvízyNezaradenáPotulkyCyklopotulkyŠkolstvoŠkola hrouGeografiaZamýšľaniePseudorecenzieEkológiaVysmrkané básneHaiku a kvázihaikuPoviedky a povedačky

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu