reklama

Chytré aplikácie pre chytré telefóny

Dlho som odolával lákadlám technickým hračiek mimo priestoru webu a vystačil si so starou Nokiou, ktorá vie okrem volania posielať aj sms. Už čoskoro však na školy doputujú zásielky tabletov a tak som si povedal, že musím držať krok, veď by ma deti mali za lúzera. Môj prvý týždeň s tabletom bol plný objavov. Je to horšie ako som si myslel, niektoré appky by mali byť zakázané, vzbudzujú totiž závislosť. Ponocovanie pri kvízoch s hráčmi z celého sveta však zďaleka nie je všetko, čím mi Android vstúpil do života.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Som súťaživý, zisťujem to vždy, keď mi v kvízoch hrozí potupná prehra s protihráčom. Prehrať s programom nie je natoľko bolestivé, prehra bolí najviac, keď je osobná. Viacerí z vás iste poznáte dnes už tak obľúbené "beer kvízy", alebo vedomostné súťaže v krčmách, baroch a iných zariadeniach polorodinného typu. Minule som so svojím tímom skončil napriek počiatočným veľkohubým vyhláseniam predposledný. Moje ego sa otriaslo v základoch, pivo prestalo chutiť, jeden konkrétny podnik u mňa skončil a ja som sa zaprisahal, že nikdy viac.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Viaceré štúdie dokazujú pozitívny vplyv rôznych kvízov a hier na motiváciu žiakov i dospelých pri získavaní vedomostí. V škole by sme mali rozvíjať spoluprácu, som však presvedčený, že netreba zabúdať ani na starú dobrú súťaž, v ktorej neostane na hráčoch nitka suchá. Dnes síce čoraz častejšie počúvame o zbytočnosti učiť sa nepodstatnú hŕbu vedomostí, ktoré sa dajú vyhľadať a ktoré vlastne ani pre život nepotrebujeme, neučíme sa však len pre samotný dobrý pocit, že niečo jednoducho vieme? Zaniknú ešte stále tak obľúbené vedomostné súťaže spolu s poslednými pamätníkmi starej "dobrej" školy? Ako by dopadol maturant v dueli s dôchodcom?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

RTVS minulý týždeň odštartovala vedomostnú súťaž Čo ja viem, v ktorej súťažia nielen známe osobnosti a diváci v štúdiu, ale cez svoje chytré telefóny (aký to nešťastný preklad) a tablety aj televízni diváci. Otázky sú rôznorodé a čas na odpoveď je kratší ako špak. Zapojiť sa počas vysielania môžete aj vy, stačí si stiahnuť a použiť túto aplikáciu.

V škole sa odporúča nechať žiakom dostatočný čas na pochopenie a vyhodnotenie otázky. Ako to vziať za opačný koniec a vyžmýkať z hráča, čo najviac sa môžete presvedčiť cez aplikáciu QuizUp (web). Čo ma na nej fascinuje je práve skutočnosť, že tu nejde len o nejaké to preverenie svojich vedomostí z vybranej oblasti. Takýchto aplikácii je nekonečne veľa a časom nudia. QuizUp je iný a posúva súťaživosť do reálneho sveta. Nikdy totiž nehráte sami, aplikácia vám vždy vygeneruje protihráča, reálneho človeka, ktorý sa rozhodol hrať vybraný kvíz v rovnakom čase ako vy. Raz je to týpek zo Singapuru, neskôr dievča z USA a nakoniec vás ako malé decko vedomosťami preplieska borec z Indie. Na výber máte obrovské množstvo tém, pri ktorých sa mi doteraz nestalo, že by sa otázky ani po mnohých hraniach opakovali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neviem kto vymýšľa otázky pre jednotlivé témy, musím však uznať, že sú spracované výborne a nútia vás byť neustále v strehu. Časový stres hrá svoju úlohu, najmä keď musíte najskôr vôbec pochopiť neraz komplikovane položené zadanie v angličtine. Stojí to však za to, niet čo dodať, treba vyskúšať! Viac sa o QuizUp dozviete aj z krátkeho promo videa nižšie, alebo z rozhovoru s jeho islandským zakladateľom.

Keďže pre školské využitie je QuizUp z hľadiska obtiažnosti aj angličtiny prevažne nepoužiteľný, učiteľov poteší výmysel nórskych univerzitných pedagógov s názvom Kahoot! (aplikácia). V službe spadajúcej pod tzv. game-based classroom response systems si učiteľ vytvorí kvíz s ľubovoľnými otázkami. Každý kvíz má pridelené číslo, ktoré žiaci s tabletmi zadajú do nainštalovanej Kahoot aplikácie a všetci môžu súťažiť naraz. Každý hráč vidí svoje výsledky a svoje postavenie v porovnaní s inými hráčmi, učiteľ má výsledky okamžite spracované. Systém je vymyslený skutočne premyslene a myslím, že je využiteľný nielen v škole ale aj pri organizovaní svojich vlastných súťaží s priateľmi, pri oživení školení, porád apod. Ovládanie je jednoduché a všetko je vysvetlené na domovskom webe projektu alebo blogu, ktorý prináša aj konkrétne príklady využitia Kahoot užívateľmi a školami. Prečo nezorganizovať pravidelné vedomostné súťaže pre chytrých žiakov priamo v škole s obecenstvom a všetkým, čo k tomu patrí. Naraz môže hrať ľubovoľný počet hráčov. Smelo do toho!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako geografa ma z množstva aplikácií zameraných na testovanie zaujala GCSE Geography, ktorá slúži na prípravu britských študentov na skúšky čakajúce ich v 16 rokoch. Je fajn pozrieť si, čo od študentov vyžaduje britské kurikulum a ako sa odlišuje od toho slovenského. Už klasickou je pre geografiu slovenská aplikácia GeoGame dostupná okrem webu aj pre iOS. Potešia aj hry využívajúce Google Street View (rozpísané bližšie tu), z ktorých má aplikáciu GeoGuess.

Prostredie Kahoot!

Nielen kvízmi je však človek živí, potešia aj nejaké tie futuristické hračičky, s ktorými sa dá vyzabávať. Ak máte deti, ktoré majú v obľube vymalovánky, skúste ColarApp. Pomocou aplikácie váš vytlačený a vyfarbený obrázok ako zázrakom ožije a pred vašimi očami sa zhmotní. Síce len na obrazovke vašej mašinky, nevyzerá to však vôbec zle. S piatakmi na informatike sme si to celkom užili. Ak by sa vám nechcelo nič tlačiť a vymaľovávať a napriek tomu pozrieť si trochu rozšírenej reality (augmented reality), vyskúšajte aplikáciu Augment 3D.

Piatacke výtvory na informatike.

Ako geografa ma potešila aj aplikácia LandscapAR pomocou ktorej sa dá aj najmenším deťom jednoducho a názorne vysvetliť ako je to vlastne s tými nešťastnými vrstevnicami. Vďaka za tip pán kolega.

Nabudúce si ukážeme ešte širšie možnosti využitia rozšírenej reality a predstavíme si konkrétne aplikácie použiteľné pri hraní a tvorbe pátracím hier v teréne. Geocaching môže mať vážnu konkurenciu. Nateraz si pozrite aspoň video o Aurasme z prednášky TED konferencie (je možné zapnúť aj slovenské titulky).

Moderné technológie nás nespasia ani neurobia múdrejšími, pri rozumnom využití sú však pre vzdelávanie prudko pozitívne. Šťastné to deti, ktoré ich kombinujú so šantením a lezením po stromoch.

Peter Farárik

Peter Farárik

Bloger 
  • Počet článkov:  258
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Učiteľ geografie, ktorý už viac neučí ako učí. Čerstvý otec. Bystričan žijúci vo Zvolene. Milovník cykloturistiky, ktorý už rok nesedel na bicykli. Konštruktívny rýpal. Autor a správca webu pre lepšiu geografiu - www.lepsiageografia.sk. Zoznam autorových rubrík:  KvízyNezaradenáPotulkyCyklopotulkyŠkolstvoŠkola hrouGeografiaZamýšľaniePseudorecenzieEkológiaVysmrkané básneHaiku a kvázihaikuPoviedky a povedačky

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu