reklama

Živel

Ešte ani nevznikla nová vláda a okolo KDH sa už zdvihol vietor. Ak chcete, nazvite si ho „Vatikánsky“. Do toho sa zamiešal ďalší živel menom Smer a tí, ktorí začali debatovať o tom, či sa kádeháci predsa len nepustia na spoločnú plavbu s kormidelníkom Ficom. Mala som z toho akési zmiešané pocity, pretože – nalejme si čistého vína – verejná mienka dokáže urobiť veľa a niekedy rozdúcha poriadny oheň. Nedalo mi. A tak som si prečítala text tej „zatracenej zmluvy“, kvôli ktorej v 2006-tom padla Dzurindova vláda a zároveň rozhovor s Jánom Fígeľom, ktorý bol dnes zverejnený na aktualne.sk. A vážení... Nemôžem si pomôcť, ale mne sa zdá celý tento humbuk trochu prehnaný a viac vecí skôr jasných ako kryštáľový sneh a nie naopak.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Takže. Najprv k zmluve. V prvom rade treba povedať, že sa netýkala len katolíkov, pretože uplatniť výhradu vo svedomí si môže každý - či už je alebo nie je ovca z katolíckeho košiara. Ďalej. „Právo uplatňovať výhrady vo svedomí možno uplatniť podľa právneho poriadku Slovenskej republiky a v jeho medziach," píše sa v článku 5 a 6-ty napríklad pokračuje: „Zneužitie výhrady vo svedomí nezbavuje právnej zodpovednosti. Uplatnenie výhrady vo svedomí nesmie ohroziť ľudský život a ľudské zdravie". Malo by byť jasné, že v zmluve sa napríklad neuvádza, že učiteľ môže odmietnuť vyučovať predmet, ktorý je v rozpore s náukou cirkvi, ale (s odvolaním sa na článok 12 a 13 v Základnej zmluve medzi Slovenskou republikou a Svätou Stolicou z roku 2000), že, napríklad, „Rodičia a iné osoby majú právo vychovávať svoje deti v súlade s vieroučnými a mravoučnými zásadami Katolíckej cirkvi" alebo „Katolícka cirkev má právo zriaďovať, spravovať a užívať na výchovu a vzdelávanie základné a stredné školy, vysoké školy a školské zariadenia v súlade s podmienkami ustanovenými právnym poriadkom Slovenskej republiky".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Toto je len jeden príklad. Nie som právnik a prd týmto veciam rozumiem. Myslím si ale, že ak si túto zmluvu prečíta aj bežný smrteľník, pochopí, že zo strany KDH nejde o žiaden „kresťanský fanatizmus", ale v prvom rade o podporu základných ľudských práv a slobôd. Odpoveď na otázku, prečo sa teda táto zmluva (podľa mňa vôbec nie tak veľmi problematická ako kričí väčšina) stala kameňom úrazu a spôsobila pád vlády, sa môže skrývať v politickom zákulisí, kde si väčšina poslancov a ministrov hrabe predovšetkým na vlastnom piesočku. Proste si chcel niekto pred 4 rokmi niečo presadiť, niečo tým dosiahnuť a bohužiaľ, možno paradoxne, Katolícka cirkev, biskupi a tí, ktorí sa najviac stali terčom útokov v zmysle - Čo to zasa tí katolíci vymýšľajú - boli v skutočnosti mimo hry. Už len dodám, že ak sa aj bude rokovať o Zmluve o výhrade vo svedomí, určite bude do parlamentu predložené jej nové znenie... Potom ale všetkým krikľúňom odporúčam najprv si ju prečítať. Nič za to nedáte a budete o čosi múdrejší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druhá vec. Fígeľ. Potešil ma, keď dnes povedal, že návrh Smeru ísť s nimi do vlády považuje za pokrytectvo a že sa z Bruselu vrátil „nie preto, aby som niečím bol, ale aby som niečo rozumné a správne pre svoju krajinu urobil". Viackrát vo svojich odpovediach zdôraznil, že so Smerom si kádeháci tentokrát ruku nepodajú. Jasné. Politika je ako živel. Mení sa z minúty na minútu. A čo je sväté dnes, môže byť zajtra na pekáči v pekle.

Myslím si ale, a len to chcem v tejto chvíli povedať - že sa niekedy zbytočne dáva priestor kadejakým katastrofickým scenárom - dnes vo forme zmluvy SR s Vatikánom a akože spornému KDH, vďaka ktorému, podľa niektorých, URČITE budú v novej pravicovej koalícii problémy, lebo sa URČITE nedohodne s SaS.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Priatelia, zložte si dáždniky! Na oblohe totiž zatiaľ svieti slnko. Teda aspoň tu v Taliansku. Z čoho teda tiež vyplýva, že nie všetko je vždy také, ako sa na prvý pohľad zdá.

Andrea Fecková

Andrea Fecková

Bloger 
  • Počet článkov:  97
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Normálne vysoké podpätky nenosím. Ale keď treba, dám si. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu