reklama

Vrútocký incident

Napadnutá škola! Správy idú bleskovo, dostanete to na mobil. Je štvrtok 11.júna 2020, doobeda, všetci sú v rozbehu dňa. Tragédiu mladého človeka, vidia viacerí v priamom prenose, na vlastné oči.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Z kusých správ si každý skladá, obraz skazy. Dozvedám sa čriepky a neoverené správy, z každého kúta. Ženy postávajú s desom v očiach, ich vnúčatá a deti boli v tej škole.

Idem okolo, páchateľ leží na zemi, prikrytý kusom kartónu, noha s kvalitnou podrážkou, trčí v smere na východ. Okolo policajná páska, všetci čakajú na úradné pokyny, na príchod šéfov, ministrov, predsedu parlamentu, ktorý to chce tiež vidieť, na vlastné oči. Je tu akosi doma, ako už by vrútočan.

Na internete vidíte spomienku na učiteľa, ktorého mali všetci radi. Ta tvár je mi známa, videli sme sa na turistike. Ako vrútočania, sme vtedy prehodili pár viet. Bolo pekné počasie a všetci sme trpeli v karanténe a z odstupov. Z odstupov od človeka, asi preto sme nadviazali reč.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Páchateľa Ivana, ukazujú najprv z profilu, potom vidím aj priamo a už ho aj menujú. Viacerí ho poznávame. Sedával pri prvom stole v krčme Zelený dom vo Vrútkach. Vášnivé debaty s podobnými mladými, boli pred voľbami časté. Všimol som si, že na stole vôbec nemali alkohol. Mal výraznú vadu na pere, ale dokázal s ňou žiť, nepôsobil nevyrovnane. Debaty trvali niekedy dosť dlho. Začul som, že sa bavia o politike. Tých pár pojmov, čo som počul, malo hlavu a pätu. Potešilo ma, že sa o svet okolo, vôbec mladí zaujímajú. Avšak, keď ma zviedla náhodná debata s jeho besedníkom, pochopil, som, že sa besedník správa dosť výrazne zaujato a demagogicky. Trvá na svojej pravde. Bol výrazne v debate aktívnejší, ako aj s Ivanom. Voľby sa blížili rýchlo. Už som tam aj prestal chodiť, takže som ich viac nevidel a nepočul.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako všetko dopadlo, vieme teraz.

Násilné vniknutie do školy, cez sklenenú dvojitú výplň, spôsobilo ranu, ako z granátu, spomína riaditeľka školy. Tvrdí, že motívom, určite nebola šikana na „jej“ škole. O tom by predsa musela niečo vedieť, dávajú si na tento druh „zábavky“, starších žiakov voči mladším a pomalším, či niečím výrazne „iným hendikepom“, náležitý pozor a veci riešia v zárodku. Tak píše na svojom FB profile, ktorí viacerí radi zdieľame, ako memento tragickej udalosti a náležité očité vysvetlenie.

Čo mohlo byť motívom, mlčanlivého vraha? Kto alebo čo vyvolalo, toto devastujúce násilie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Verejnosť by mala vedieť príčiny, ak sa to vôbec dá zistiť, keď je samotný páchateľ mŕtvy.

Oceňujem, že sa rýchlo aktivovali policajné hliadky a zastavili ho do jedného kilometra, od miesta zločinu. Cenu však platíme vysokú. Sú obete na životoch a zranení samotní zasahujúci policajti, zranení svojimi zbraňami. Páchateľ nežije a už nič nepovie, čo je ďalšia tragédia, na ktorej sa bude ešte dlho rozvíjať, nejedna konšpirácia. Napríklad táto. Je až podozrivé, ako chladnokrvne mlčky bodal, ako masový vrah Breivik! Bol jeho inšpiráciou?

Miroslav Ferkl

Miroslav Ferkl

Bloger 
  • Počet článkov:  274
  •  | 
  • Páči sa:  1 444x

Nie je to predsavzatie, je to pokušenie a žiadosti mojich priateľov, aby som konečne začal písať, skúsme! Zaoberám sa nehnuteľnosťami, oceňujem, riešim stavebné problémy, poruchy, dozorujem stavby, sprostredkúvam predaj, nákup, prenájom, poradím-poslúžim-kým doslúžim! Ešte slúžim, článok o dôchodku dosiahol rekordnú čítavosť. Ak by nám za tieto blogy platili, možno by ten dôchodok, bol aj znesiteľnejší.Ospravedlňujem sa za chyby v textoch, ak sa vyskytnú a ja som ich doteraz neopravil. Redakcia je vážna a časovo náročná práca. Ak nenapíšeme svoj názor, neexistujeme. To je pocit, ktorý ma napadol, keď som si prečítal posledný rozhovor pre slovenské média s Fedorom Gálom v "N"ku. Mal by byť v učebniciach. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu