reklama

Rébus pre SNS

SNS čaká kľúčový snem. Na ňom výber zo štyroch možných variantov: 1. Poďme do opozície. 2. Vstúpme do ľavicovej vlády. 3. Vstúpme do pravicovej vlády. 4. Hrajme na predčasné voľby. Ktorú z nich si SNS vyberie?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Naberajme silu v opozícii: SNS si nemôže užiť výhodné 4-ročné obdobie pobytu v opozícii, na rozdiel od toho, ktorého meno sa nevyslovuje. Neexistuje taká možnosť zostavenia vlády, v ktorej by SNS chýbala, a mohla by fungovať 4 roky ako opozičná strana. Navyše neexistuje, ani taká možnosť zostavenia vlády, v ktorej by mohla byť SNS pozicionovaná voči prirodzenej polarite. SNS a Most budú zdieľať rovnaký osud. Voliči tak rozhodli, že sa nemôžu rozpojiť, či už by bola vláda pravá, ľavá, alebo by sa čakalo na predčasné voľby. SMK do parlamentu neprešla.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poďme do vlády: SNS po týchto voľbách nadobudla unikátnu pozíciu. Akákoľvek vláda na Slovensku vznikne, nezaobíde sa bez SNS. Táto vyjednávacia pozícia prirodzene strane nahráva, aby o to viac účasť na vláde zvažovala. Zvlášť, keď variant 4-ročnej opozície nie je možný. Za účasť na vláde si je tak možné vypýtať bonus nad rámec volebného výsledku.

Pravicová vláda: Výhodou pravicovej vlády je, že aj keď by z nej počas volebného obdobia odišla niektorá z 10/11 mandátových strán, vláda i naďalej ostane väčšinová. Vo voľbách voliči rozhodli, že nechcú SMER a politiku, ktorú reprezentuje. Ľudia chcú lepšiu reálnu ekonomiku, menej korupcie, garancie bezpečnosti a svojich práv voči neprispôsobilým spoluobčanom, systémové zmeny v školstve a zdravotníctve a zvládnuté predsedníctvo Slovenska v EÚ. SNS sa môže stať aktívnou súčasťou tohto príbehu. Navyše úspech vlády v týchto oblastiach berie dych extrémistom a naopak.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľavicová vláda: Matematická možnosť zostavenia vlády pod vedením SMERU tu je, a Fico má do piatku mandát na jej zostavovanie. Išlo by o koalíciu „štandardných strán“. Realita je taká, že MOST aj SIEŤ v odpovedi na pozvanie odkázali, že rokovať neprídu. Ak by sa takáto vláda predsa len nejak ustanovila, z pohľadu SNS má 2 úskalia. Prvé spočíva v tom, že nepôjde o vládu rovnocenných partnerov. SMER by v nej mal 58%. Teda výrok „vláda na svojom zasadnutí hlasovaním rozhodla“ by sa rovnal výroku SMER rozhodol. Na rozdiel od Sulíkovej vlády, v ktorej SaS má len 24%. Druhé úskalie je v jej nestabilite. Je takmer, isté že v malých pravicových stranách, ktoré by boli jej účasťou by došlo k rozkolu, odchodu časti poslancov, prípadne aj zániku poslaneckých klubov. Máme už v tomto smere za sebou tzv. Beblavého test.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hra na skoré predčasné voľby: Prípadná neschopnosť povolebnej politickej reprezentácie sa dohodnúť a akékoľvek dočasné, nestabilné alebo provizórne riešenie budú vodou na mlyn konkurencii SNS stelesnenej stranou toho, meno ktorého sa nevyslovuje. Nielen absolútne nárastom počtu jeho sympatizantov, ale aj relatívne, keďže v predčasných voľbách možno očakávať pokles volebnej účasti. SNS by sa rozhodnutím hrať na predčasné voľby priamo podpísala pod nárast extrémizmu na Slovensku. Podporou predčasných volieb SNS taktiež riskuje, že SMK a Most budú dotlačené k spolupráci na vytvorení spoločnej kandidátky. 4% hlasov prepadnutých SMK, z ktorých získala po týchto voľbách svoj podiel paradoxne aj SNS, by sa tak dostalo z pohľadu SNS na druhý breh. Taktiež voličské jadro SNS ešte nie je zaschnutá malta. SNS volilo v roku 2016 veľmi veľa takých ľudí, ktorí v roku 2012 volili inú stranu. Predčasnými voľbami SNS riskuje príklon týchto voličov k pôvodným stranám a stratu svojho súčasného exkluzívneho postavenia jazýčka na váhach.

Stanislav Fořt

Stanislav Fořt

Bloger 
  • Počet článkov:  93
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Mám rád slobodu, je to moja životná filozofia a môj životný kompas. Som pozorovateľ sveta. Fascinujú ma neviditeľné veci, ktoré hýbu dušou človeka. Zaujímam sa o happyológiu a dlhovekosť. Som couchsurfer. Obohacujú ma stretnutia. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu