reklama

10 morových rán prijímam s úsmevom, lebo viem prečo...

Počasie ako z klipu "HIM feat The Rasmus", daňové priznanie na  krku, hospodárska kríza, ktorú mi každý deň nezabudne pripomenúť  "X" rádií a "Y" TV kanálov, neradostný prírastok o ôsmych šteniatkach čiernych ako uhlie, na ktorý si moja fena zlatého retrievera zamiesila  k jeseni minulého roku so susedovým vlčiakom. Ráno ,čo ráno si v duchu opakujem "Bude dobre Rob, tie tvoje malicherné problémy by boli iným na smiech, ber to športovo, mysli pozitívne". A ak by sa to nekopilo ako hromada hnoja za susedovou záhradou, tak nad tým len kývnem rukou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Poznáte ten typ ľudí, typu Peter Novotný, ktorí sa škeria ako mesiačik na hnoji aj keď im ráno zdochla koza a na obed uleteli včely? Bežný človek lamentuje a oni sú rozžiarení do zlata, že vás z toho šľak triafa. Týmto typom človeka som sa pred nedávnom stal aj ja. Nejaká "bez" významná osobnosť povedala "Deň kedy som sa nezasmial, považujem za stratený" a mne sa to natoľko páčilo, že som tú osobnosť vzal za slovo. A usmievam sa aj v tejto chvíli, i keď je to kúsok cez slzy a kúsok cez tu hromadu morových rán čo ma za posledných desať dní zasiahlo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Začalo to koncom minulého týždňa, kedy som sa konečne odhodlal navštíviť svoju milú zlatú a mne srdcu blízku stomatologičku. Bol som v čakárni prvý, ale dve a pol hodinky som si posedel, lebo ma stihla predbehnúť nejaká doktorkina známa so svojou dcérou. Za ten čas som sa (nechcene) dopočul, kde bola moja zubárka v lete na dovolenke, kde bola jej známa výhodne nakupovať, ako ktorá varí a ako ktorá vychováva deti. Nevadilo mi to, asi sa tie dve dlho nevideli a aj tak som mal na tento deň vyhradené voľno, nuž nech si dámy pokecajú. Iný by sa na to možno aj nahneval, možno by mu to pokazilo aj celý deň, ale kdeže ja. Keď ma po toľkom čase konečne prijala, pekne som sa pozdravil a keďže som z rozhovoru dvoch dám (opäť nechcene) počul, že má moja pani doktorka problém so zrušením odkazovej schránky, ponúkol som sa (ako bývalý zamestnanec spoločnosti ...), že jej s tým pomôžem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"##002#, a máte to zrušené"
"ďakujem veľmi pekne, ani neviete aké som s tým mala problémy. Počkajte zapíšem si to, # # ,ako to bolo ďalej?"
"002#", hovorím s tým svojím miliónovým úsmevom

Potom som si spomenul na ostatných pacientov v čakárni a už som mlčal ako hrob, aby ma v duchu nepreklínali ak ich práve omíňa zub alebo čo. Zlú karmu tú ja nepotrebujem, a dobrej nie je nikdy dosť. Takže keď som všetky otázky zaklincoval len holou vetou, pani doktorka konečne nazrela do mojej dutiny ústnej (teda až potom, čo zistila od prišlého pána stav hokejového zápasu L.Mikuláš: Zvolen).

"a ktorý vás to bolí?"
"ten zablombofany, ten co sfte mi blombofala posfledne" brblem, kým sa mi doktorka bŕľa v puse.
"juuuj, prečo som ho zabetónovala? To sa nemalo betónovať..."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tu sa na chvíľu zastavím. Aby bolo jasné moja pani stomatologička nie je žiadny fušer, opravila mi kopec zubov a vždy len za vtedajších 270 až 350 SK. Už mi aj jeden zub múdrosti trhala a všetko robila precízne s profesionálnym prístupom. A to som si povedal aj teraz. "Aj kôň má štyri nohy a potkne sa."

"Dobre, že ste prišiel, lebo by to mohlo opuchnúť, ten zúbok je celý zlý, musíme vám vybrať nerv"

To ma trošku vystrašilo, lebo nerv mi ešte zo zubu neťahali. Ale vedel som, prečo mi ten beťár odišiel na večnosť, bol to totiž pravé ten fešák, ktorý sa nazýva "zubom partnerstva" a ja práve teraz nijaké partnerstvo nemám, lebo to čo som mal, som nedávno stratil a ten blbý zub to musel nejako zistiť a keď nie je partnerstvo nechce byť ani on.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V ten deň som ešte o nerv neprišiel, mám oň prísť až 25.3, ale zapotil som sa poriadne pri tkz. čistení kanálikov. Dostal som síce injekciu, ale akosi sa minula účinku, len mi z nej poriadne stŕpol jazyk a odula spodná pera. Pani doktorka si všimla, že sa tvárim ako Pepek námorník, keď mi vŕta vtom nešťastnom zube a ponúkla mi ďalšiu injekciu ,ktorú som zdvorilo odmietol. Už si ani nespomínam, kedy a ako sa to martírum skončilo, len som zaplatil, poďakoval a odišiel. Ten spomínaný úsmev ostal v mučiarni, asi by nebolo estetické vypadať ako Rocky Balboa po 14tom kole s Apollo Creedom a ešte sa pri tom aj usmievať. Je tam toho no, bol som u zubára, no a čo...

O dva dni v posilňovni

Keď 25 ročný muž skončí na plytčine ako single, samotár a pútnik čo sa postí od určitých aktivít, ktoré prináša taký vzťah s inou milovanou osobou, v jeho tele môže vznikať určitý prebytok, v mojom prípade prebytok testosterónu a nepoznám lepší spôsob (teda druhý najlepší), ako ísť tento prebytok vycepovať do posilňovne. Tak aj ja chodím veľmi pravidelne už asi štvrtý mesiac so svojim prebytkom do fitka. Mám už bohaté skúsenosti s touto činnosťou a 80kg na drepoch ani zďaleka nie je moje maximum. Ale ťažko to budem teraz vysvetľovať svojmu telu, ktoré táto váha odpísala. Deň na to mi odišlo pravé koleno, dva dni na to celý pravý bok. Takú svalovku som za svoj život nezažil a ako by toho nebolo dosť, chytil som zrejme od nejakého dobráka v posilke nejaký kožný exém, ktorý sa rozšíril z chrbta až na brucho. Takže už ani neviem, či sa mam radšej natierať svalovku Fastum gélom, alebo exém Fenistilom a tekutým púdrom.

Vďaka nejakej záhadnej náhode som si deň na to udrel hlavu o dvierka na skrinke a to tak nešťastne, že som zasiahol akýsi nerv, takže ma bolí polovica xichtu vždy, keď sa len trošku usmejem. Zvláštne je aj to, že je to tiež pravá polovica, rovnako ako pri tom natiahnutom svalstve a exéme, ktorý mam na pravej polovici tela. Takže mám pravú polku tela komplet v richtiku.

Epilóg

Keď ráno vstávam (o 20 minút skôr aby som zaopatril fenku a jej teraz už len 3 ratolesti), vstávam s dvoma myšlienkami. Tá prvá patrí krásnemu anjelovi, pôvabnej slečne, ktorú som si zamiloval a dúfam že mi lásku opätuje a tá druhá, ta je o čosi obsiahlejšia.

Myslím na Jóba, ktorý skončil na smetisku so svojím malomocenstvom a s tým čo mu diabol pripravil, no čo sú moje problémy v porovnaním s tými jeho. Myslím na ľudí z Titaniku, ktorý umreli žalostnou smrťou v kúpeli, ktorý by odmietli aj Ľadové medvede na čele s Babjakom. Myslím na všetkých biednych, hladných, utláčaných ľudí, lebo to, čo nesú na svojich pleciach, je ďaleko ťažšie, ako to, s čím sa vysporadúvam ja. A tak mi vychádza, že ja som vlastne šťastný človek, že tie čierne "retro vlčiaky", alebo "vlčiako retrievre" hádam nájdu zodpovedných a láskavých majiteľov ,aj keď je tá hospodárska kríza a ľudia sa boja, či budú mať sami čo do úst. Nebojím sa, že by si moje telo neporadilo s nejakou svalovkou, udreninou, alebo nebodaj exémom. Poznám ľudí, čo by dali neviem čo, za to, aby sa odlepili od vozíčka, alebo lôžka a pichanie v krížoch, či svrbenie na pokožke by privítali s úsmevom.

A tak sa usmievam aj ja. A usmievajte sa aj vy. Najprv to pôjde ťažko, stŕpnutá a opadnutá sánka, ktorá už možno aj zabudla urobiť úsmev, sa bude isto brániť. Možno to aj trošku zabolí a zapraská, kým sa vám taký úsmev podarí. Aj keď nás táto doba učí myslieť na všetky tie pohromy, ako je hospodárska kríza, aj keď je počasie deprimujúce, aj keď nás máta daňové priznanie a kopec ďalších problémov, ktoré sa na nás lepia ako muchy na med, verte mi, vždy bude dôvod na úsmev.

Ak som vás (a spolu so mnou Jób, cestujúci z Titaniku, a milióny biednych a chudobných), ani tak nepresvedčil, možno vás presvedčí tento skvelý dokument: http://www.megavideo.com/?v=42OE76F3

A pokiaľ ani ten nezaberie, tak sa občas choďte prejsť po nemocnici, alebo navštívte nejaké centrum pre ľudí bez domova, alebo niečo podobné. Síce vám to neprinesie úsmev na tvári, ale aspoň sa pozriete na vlastné problémy z iného uhla. Z takého, v ktorom vám budú na smiech...


Ozaj, dnes ráno som stupil do psinca. To zrejme znamená, že budem mať konečne štastie...

Róbert Franka

Róbert Franka

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Kríza je produktívny stav. Človek z nej musí odstrániť iba príchuť katastrofy. Zoznam autorových rubrík:  Futurama_SKNON-SEN-SSlovácko sa nesúdiFotkyBezpečnosť v PCSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu