reklama

Bludy zdravej výživy II.

Najzdravšia strava je surová strava? Podľa mňa a mnohých iných je najzdravšia strava rozmanitá strava. Preto sa aj prerušujú všetky pôstne obdobia. Je zelenina a ovocie zdravé? Áno, no však iba ako súčasť rozmanitej stravy. Treba však zobrať do úvahy, že môže byť i spúšťačom chorôb. Ako?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)

Keď tu nebudem znovu písať o esenciálnych mastných kyselinách, čo nie je malichernosť, máme tu i polopatistickejší dôvod.Dnes väčšina z nás nemá ani potuchy o pôvode zeleniny a ovocia na našom stole. Je skoro isté, že obsahuje chemikálie. Tie zdevastujú našu mikroflóru a je po imunite. Imunita nemá za úlohu iba obranu pred vonkajším (baktérie a vírusy), ale kontroluje i akúsi logistiku organizmu. Bez tejto logistiky môže náš organizmus vyrábať sprostosti. Akékoľvek. Môžu priniesť banálne, ale i závažné problémy. Nehovoriac o tom, že neriešením tých banálnych sa začnú kumulovať a vyprodukujú tie závažné. Aj malý kamienok môže spustiť veľkú lavínu a malá iskra spôsobiť veľký požiar.Že to stou devastáciou mikroflóry nie je také závažné? Iste? Tak prečo je v zdravom ľudskom organizme 10x viac zdraviu prospešných baktérii, ako samotných buniek nášho organizmu? Uvedomujeme si, že na každú jednu našu bunku pripadá až desať baktérii? Prečo?Lebo bez nich to jednoducho náš organizmus nevykryje. A čo teraz? Nejesť zeleninu a ovocie? Alebo si zriadiť doma laboratórium? Netreba. Máme také laboratórium. Je nim náš organizmus. Len sa treba postarať o to aby sme z tohto laboratória odstránili to, čo labák vyselektuje. To dokáže iba suchá vláknina. Mokrá, ktorú obsahuje zelenina a ovocie je super na peristatiku čriev a ako prebiotikum (potrava(?) pre probiotiká, ale ako odpadové kontejnery nevhodná. Na kontejnery treba suchú, tá dokáže tú chémiu dostať von relatívne včas.Relatívne preto, že už síce mikroflóru zdevastovala, ale nebude sa v tele uskladňovať v podobe usadenín. Takže keď tú chémiu včas(?) vylúčime, už treba iba upraviť mikroflóru. To, keď máme pravidelný prísun vlákniny (prebiotika) a v tomto prípade je jedno či suchej, alebo mokrej, treba iba priať stravu bolatú na probiotika. Najvhodnejšia je kyslá kapusta, kvašáky, nepasterizované mlieko, burčiak a pod. Túto opätovnú kolonizáciu musia takto previesť hlavne ľudia s vyoperovným slepím črevom. Slepé črevo je akási genobanka probiotík, odkiaľ sa je schopná kolonizacia spustiť sama, lebo slepé črevo je mimo dráhy potravy a preto tam probiotiká prežívajú najdlhšie. Kto už slepák nemá, tak ho jednoducho nahradí konzumáciou kyslej kapusty. Stačí tak malé množstvo kapusty, aké si ani nevieme predstaviť.Takže ak budeme mať toto na zreteli a zeleninou a ovocím budeme dopĺňať našu stravu na stravu rozmanitú, tak hurá na zeleninu a ovocie. Idem si dať jabĺčko. Z hypermarketu. Takže možno postriekané (jed).

František Hodonský

František Hodonský

Bloger 
  • Počet článkov:  147
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som ten, ktorý si na všetko čo vidí a počuje kladie otázky. Zoznam autorových rubrík:  zdraviePokecáme?spolocnosťvierafilozofiaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu