Na odôvodnenie môjho tvrdenia si pomôžem pár reakciami na článok http://dratvova.blog.sme.sk/c/249433/Edita-sa-prestahovala-do-neba.html1. Je to smutná správa. Je otrasné,že táto choroba na ktorúE.Sipeky umrela, nerešpektuje nič. ani zdravúvýživu ani zdravý pohyb na /zdravom?/ vzduchu...Tak jááá už teda neviem...2. Osud neoklameš!Žiješ nezdravo: dostaneš infarkt alebo porážku.Žiješ zdravo: tak ťa skolí rakovina.Čo ťa čaká, to ťa neminie.3. ... ale po takých správach sa väčšinou utvrdím v predstave čím viac chcem zdravo žiť tým viac ma nejaká pľuhavá nemoc skolí4. S tym zdravym zivotnym stylom - ktovie ako to je. Linda McCartney verila, ze zdravym zivotnym stylom prelomi dedicnu rakovinu prsnika, na ktoru zomierali zeny v jej rodine - robila vsetko preto, aby jej predisla, vynakladala na to vela penazi, a dokonca ani prevencia jej nepomohla. Geny su mozno silnejsie, ako si myslime.5. Viem si predstaviť, koľko ľudí, ktorí neholdujú pohybu, zdravému životnému štýlu si týmto potvrdí "bezmocnosť" človeka voči svojmu "osudu"...Ako vidno, šije sa to na náhodu, osud, gény. Pozrime sa však na náš "zdravý" životný štýl a možno zistíme, že je všetko úplne inak. Možno tu náhoda, osud a gény ani nehrajú takú úlohu. Čo ak máme medzery práve v samotnom "zdravom" životnom štýle.Viete o tom, že MZ SR má utvorený post na hlavného odborníka SR pre výživu pod názvom Asistent výživy? A viete o tom, že už roky tento post nie je obsadený? A nikde som sa nedopátral, či vôbec niekedy obsadený bol. Tento fakt nie je pre posudzovanie zdravého štýlu vôbec zanedbateľný. Tento fakt umožňuje, aby sa za zdravý životný štýl podsúvalo (možno v dobrej viere) to, čo týmto štýlom nie je. Žiadnou výhrou ani propagovanie niektorých poznatkov vedy, pokiaľ nie sú zohľadnené všetky poznatky. Pokiaľ budeme udržovať tento stav, nemôžme sa čudovať, že nám starostlivosť o naše zdravie neprináša očakávaný benefit. O čo ide? Zdravý životný štýl nám propagujú špecialisti, alebo šarlátani. Šarlatáni mi ani tak nevadia, lebo stačí trochu súdnosti a už nás nemôžu negatívne ovplyvniť. No keď vieme, že topiaci sa slamky chytá, tak ani tí šarlatáni nie sú až tak neškodný.Aj tak však väčší problém vidím skôr v tých špecialistoch. A to preto, lebo sa opierajú o vedecké poznatky a vo svojich tvrdeniach majú vedou podloženú pravdu. Ale ...Zoberme si napríklad článok Doc. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc. z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UKČítajte viac: http://primar.sme.sk/c/5657298/zdravie-deti-lezi-na-tanieri.html#ixzz177pFpnYyzo zdroja MUDr. Janka Bérešová, MPH, MUDr. Tímea Ostrihoňová, RÚVZ so sídlom v Rimavskej SoboteTento článok sa v plnej miere opiera o vedu a vôbec nemám dôvod o týchto tvrdeniach pochybovať, stotožňujem sa s nimi a dokonca sa tieto tvrdenia odvážim vyhlásiť za pravdivé. V čom potom vidím problém? V tom, že to považujem za pravdivé v kontexte starostlivosti o výživu buniek. Je to "A" povedané špecialistami, ktorí však práve pre svoju špecializáciu nemôžu povedať aj "B". Práve preto volám po obsadení postu Asistent výživy MZ SR, ktorý by sumarizoval tvrdenia rôznych špecialistov,čo by umožnilo povedať aj "B" a dokonca aj "C", "D" atď. V zdravom životnom štýle sa nestačí starať iba o výživu buniek "A", ale aj o kvalitu medzibunkového priestoru (to pokladám za "B"), ktorý je životným prostredím bunky. Vieme, aký vplyv má na nás naše životné prostredie. Prečo sa domnievame, že na bunku jej životné prostredie má menší vplyv. V tom medzi bunkovom priestore sa okrem iného nachádza i lymfa a mnoho kmeňov zdraviu prospešných baktérii. Zjednodušene povedané, lymfa "čistí" toto prostredie a baktérie zas prispievajú k tvorbe kvality prostredia. Ja som túto schopnosť baktérii nazval bakteriálnou bariérou organizmu. Napr. vo vyššie uvedenom článku Doc. MUDr. Jurkovičovej, ale i v materiáli http://www.cardiology.sk/casopis/500/01/frame.htm sa uvádza, ako sa správajú tuky v našom organizme. Sú to hodnotné štúdie špecialistov, no v materiáli ( PROGRAMU OZDRAVENIA VÝŽIVY MZ SR 2050) iných špecialistov (a to už v prvom odseku) sa píše: "Vláknina môže podporovať znižovanie rizika ischemickej choroby srdca (ICHS) tým, že vedie k poklesu cholesterolémie." Takže metalobizácia tukov za neprítomnosti vlákniny prebieha inak, ako za jej prítomnosti. A viete čo je naj zarážajúcejšie? Skútočnosť, že napriek tvrdeniu o vlákne v prvom odstavci POV sa táto vláknina už v celom 20(?) stranovom dokumente spomína už iba raz, aj to pri Hlive ustricovej a pri odporúčaniach pre mlynsko-pekárenský priemysel ani raz. A to u nás každý druhý človek zomrie na srdcovo-cievne choroby. Vláknina je práve to, čo priamo a pozitívne ovplyvňuje kvalitu medzibunkového priestoru tým, že svojimi čistiacimi(?) schopnosťami skvalitňuje lymfu a vytváraním vhodného prostredia pre probiotiká (volá sa i prebiotikum) zas prispieva k skvalitneniu našej bakteriálnej bariéry. No a teraz sa rozhodnite. Patria tuky do zdravého životného štýlu, alebo nie. A to je iba špička ľadovca. Zo zeleninou a ovocím to nie je o nič lepšie. Pokiaľ sa na ovocie a zeleninu budeme pozerať iba z pohľadu toho, že obsahuje mineráli, vitamíny a pod. tak ich budeme považovať jedine za zdraviu prospešné a vo veľkých množstvách ich do zdravého životného štýlu zaradíme. Ale ..Ak si však uvedomíme, že nie sú (aspoň nie tie z hipermarketov) "čisté" a obsahujú chemikálie z herbicídov, pesticídov, fungcídov a čo ja viem ešte akých cídov, ktoré ničia našu bakteriálnu bariériu, tak potom až takým zázrakom nie sú. Toto sa však v odporúčaniach zdravého životného štýlu objavuje iba u najrozhľadenejších autorov. Takže existuje zdravý životný štýl? Existuje. Len ho nemôžme pokladať za písmo sväté, ale vždy ho dopĺňať a korigovať najnovšími poznatkami špecialistov. Mimochodom počíta s tým i POV (2005), ktorý počíta s prehodnocovaním tvrdení každých šesť 6 rokov. Uvidíme čo nám prinesie v roku 2011, ak sa vôbec objaví. Dúfam že hej. Zaviazala sa k nemu vládna garnitúra, ktorá nám vládne i teraz. Tak im prajem šťastnú ruku a široký rozhľad. Čo však do vtedy? Jesť tuky koxárskou lopatou a vypustiť z jedálnička ovocie? V žiadnom prípade. V žiadnom prípade nezatracovať tvrdenia špecialistov. Sú to vedou potvrdené fakty. Moje odporúčenie najdete tu: http://sturovo.co/2010/07/desatoro-zdravia/ Komu sa však nechce čítať, tak nech si spravidelní príjem vlákniny a občas skonzumuje niečo, čo prešlo mliečnym kvasením. Tí jedinci, ktorí majú vyoperované slepé črevo, tí nech spravidelnia i konzumáciu produktov mliečneho kvasenia. Ide o prísun zdraviu prospešných baktérii (probiotík), ktoré sa dokážu množiť jedine vo vláknine. Edita! Mnohým si "natĺkla" do hlavy nutnosť obohatiť zdravý životný štýl o pohyb. Pohyb tiež (ako vláknina) prispieva k tomu, že metabolizácia prebieha úplne inak ak je pohyb dostatočný a inak ak dostatočný nie je. Nežila si iba pre seba a svojich, ale pre každého, kto sa nechal tebou ovplyvniť. Ešte budeš dlho medzi nami, lebo človek skutočne umiera až z poslednou myšlienkou na neho.
Zaručí nám zdravý životný štýl zdravie? Spomienka na E. Sipeky.
Na rakovinu zomrela propagátorka zdravého životného štýlu. Nech odpočíva v pokoji. Žila pre zdravie a možno i zomrela pre zdravie. Veď i svojou smrťou rozvírila debatu o možnosti(?), no i význame snaženia sa o vedomé staranie sa o svoje zdravie. Vieme vedome predchádzať chorobám, alebo sú iba vecou náhody? Naozaj vieme na svoje zdravie vplývať iba do istej miery a skutočné rozhodnutie je mimo nás? Nie máme to plne v rukách. Vlastne môžeme to mať plne v rukách.