reklama

Ryby(?), alebo kríž?

Ježišov znak, niečo, čo sa podobalo na ryby, krátko po jeho ukrižovaní, zmenili na kríž. Je to maličkosť, alebo závažný skutok?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (46)

Ja to pokladám za veľmi závažné, lebo to zmenilo od základov pohľad na učenie Ježiša. Prečo?Lebo ten jeho znak neboli ryby, ale niečo, čo sa ryby podobalo. Keď kresbou spojíte piktogram oka a ucha, dostanete presne tvar ryby. Má to logiku i v náväznosti na jeho výrok "Blahoslavené sú vaše oči, že vidia a vaše uši, že počujú." (Mt.13.16.)Poviete si no dobre a čo sa tým mení? Všetko. Celé jeho učenie. Kým oko a ucho nás nabáda na hľadanie riešení v tomto prejavenom svete. Kríž dáva iba(?) nádej na spravodlivosť po poslednom súde a niekde inde, v kráľovstve božom.To však tiež nesedí, lebo povedal: "Hľadajte najprv kráľovstvo božie, jeho SPRAVODLIVOSŤ a všetko toto bude vám pridané." (Mt. 6. 33.) A inde: "... kráľovstvo božie je medzi vami."Kríž dáva nádej na spravodlivosť až po smrti. No ja tvrdím, že od čias zrušenia otrokárstva a nevoľníctva, už túto spravodlivosť (kauzalitu) netreba očakávať až na onom svete.Spasenie - blaho - spokojnosť, sa dá dosiahnuť na tomto svete, ešte za života. Kto verí v posmrtný život, by to tiež nemal zanedbať, lebo ako sa hovorí: "Do neba sa ide po zemi." Kto nájde spravodlivosť (kauzalitu) už tu, bude vedieť, čo podniknúť tam. Ak nejaké TAM bude. Ja neviem.Keď pochopíme jeho tvrdenie: "Každý hriech (nevedomá chyba) a rúhanie (vedomá chyba) odpustí sa človeku, ale rúhanie duchu sa neodpustí.", zistíme, že si môžeme upraviť problémy v oblasti majetku, zdravia a vzťahov, alebo im vedome predísť. Potom bude sveta žiť. A čo je tým rúhaním duchu? Rezignácia, alebo iný dôvod odmietnutia skutočnosti, že si vieme život ovplyvňovať a že "každý je kováčom svojho šťastia". Len treba naplniť všetky tri strany Komenského trojuholníka CHCIEŤ - MôCŤ - VEDIEŤ.

František Hodonský

František Hodonský

Bloger 
  • Počet článkov:  147
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som ten, ktorý si na všetko čo vidí a počuje kladie otázky. Zoznam autorových rubrík:  zdraviePokecáme?spolocnosťvierafilozofiaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu