reklama

Pocity z Euro 2012- čo potešilo, prekvapilo, pobavilo

Každý veľký šampionát má momenty, na ktoré si ľudia budú dlho pamätať; góly, predvedená hra, individuálne výkony na hranici možností, či celková atmosféra. A práve tie nasledújúce podľa mňa také sú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Podľa mňa najlepší hráči na turnaji: Iniesta a Pirlo
Podľa mňa najlepší hráči na turnaji: Iniesta a Pirlo 

Španielska hra vo finále
Ladislav Pecko pri jednom rozhovore povedal, že každému futbalovému fanúšikovi sa musí hra Španielska páčiť. Osobne sa s tým nestotožňujem, ale to je na iné rozprávanie. Avšak po tom čo Španieli predviedli vo finále, musím dať Peckovi za pravdu. Nudnú fáza prihrávok na polovici ihriska (tiki-taka) sme videli možno tak dokopy päť minút. Inak to bol rýchly, svižný futbal a čo je dôležité, moment prekvapenia (ako to bolo pri Albovom góle) prišiel hneď po zisku loptu. Jednoducho zabudli na spôsob hry FC Barcelona, aký prezentovali pred tým. Takže každý musí konštatovať, že Španieli si víťazstvo zaslúžili.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skvelí Iniesta, Xavi, Xabi, Silva, Fabregas
Tu aj napriek "nudnej" hre proti Chorvátom, asi netreba nič dodať.

Znovuzrodenie Torresa?
Dávam otáznik lebo neviem, či to bude natrvalo, ale získanie Zlatej Kopačky tomu mimoriadne pomôže. Minulosezónnych dvanásť gólov je veľmi málo na útočníka akým je Torres. Torres na EURO ani nemusel ísť, ale del Bosque mu dal dôveru a ten sa mu odvďačil. Jeho góly síce neboli pre tím kľúčové, ale ako som spomínal, pre Torresa môžu byť odrazovým mostíkom zo streleckého suterénu späť na vcrhol.

Taliansko a aféra
To čo predviedli Taliani nikto nečakal. Po korupčej afére, dotýkajúcej sa aj samotného tímu keďže tím opustil obranca Chriscito, Squadra ukázala aký je to kolektív s veľkým srdcom. Zaujímavé je Taliani boli v podobnej situácii pred šiestimi rokmi, keď podobná aféra vzala Juventusu titul a všetci vieme ako to vtedy dopadlo, Taliani vyhrali MS. Aj teraz sa polemizovalo, či to Talianom uškodí alebo ich to posilní. Vidíte, posilnilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Panenky" v rozhodujúcich chvíľach rozstrelu
Keď išiel kopať penaltu Pirlo povedal som si, že to kopne po zemi doľava, a keď Ramos, myslel som si, že loptu opäť vykopne na mesiac. Ale že kopnú "panenku", to bolo skutočne nečakané. Rozhodlo to rozstrely a obom hráčom treba vzdať obdiv, že si zachovali chladnú hlavu. Skutočný rešpekt.

Mario Balotelli a jeho oslava
Keby som nevedel, že je futbalista, myslel by som si že je nejaký pouličný šéf gangu alebo díler drog. Ale na ME ukázal aký je pre tím dôležitý. Peknými nožničkami proti Írom a nekompromisným klincom do Neuerovej siete ukázal, prečo si myslí, že je lepší ako Messi, či Ronaldo (teda nie je, ale nemá k tomu ďaleko). a vôbec mi nepripadal ako namyslený nafúkanec z dresu Manchestru City, hoci keby nebolo spoluhráčov tak by rozhodcovi v zápase s Írskom povedal pár štipľavých slov. Spomínanou oslavou pri góle na 2:0 proti Nemcom aj príjemne pobavil. Nahodil poker face a napínal svaly a na internete vzniklo nespočetné množstvo fotomontáží. Napr. ako drží zbíjačku, invalidný vozík, debnu s pivom, záhradné nožnice, či ako hrá stolný futbal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Portugalsko a Ronaldo
Portugalci predvádzali v skupine a potom aj proti Čechom kvalitný, bojovný futbal a perfektne využili svoj klenot, Cristiana Ronalda, ktorý potvrdil na Eure, že by mohol Messiho zosadiť z trónu najlepšieho futbalistu sveta (môj názor je, že sa mu to podarí). Navyše nebola to práca len CR7, ale celého tímu. Skvelá záložná formácia Meireles, Moutinho, Veloso, či spoľahlivý a hlavne slušný Pepe. Škoda len, že v semifinále dostali Španielov. Bola to taktická bitka a v rozstrele už iba lotéria. Škoda, že v štvrtej sérii išiel kopať Bruno Alves, ale s tým už nič nenarobíme. Portugalsko teda hodnotím veľmi kladne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nemci- smoliari v semifinále, inak výborní
Mnohí Nemcov tipovali na majstrov a všetko tomu nasvedčovalo. Skvelá hra celého tímu na čele z famóznym brankárom Neuerom. Nič špeciálneho netreba dodať, akurát škoda prvého polčasu proti Talianom. Ak by vtedy dostali jeden gól, podľa mňa by sa dostali do finále a tam by Španielov porazili.

Hrou prekvapili Chorváti a Ukrajinci
Chorvátom veľmi fandím a bol som rád, že aj v Poľsku potvrdili veľkú kvalitu. Výborne zvládli zápas s Írskom, potrápili Talianov, keď takmer celý druhý polčas boli lepším tímom. Antifutbal Španielska síce dobre zabetónovali, ale žiaľ gólom z ofsajdu nepostúpili, hoci si to zaslúžili.
Ukrajnci sa pre vlastnými fanúšikmi predviedli vo veľmi dobrom svetle. Keď Ševčenko zostrelil Švédov, fanúšikovia boli v tranze, očakávali postup. Pri sledovaní zápasu s Anglickom som bol skutočne prekvapený. Aby Ukrajina hrala lepšie ako Albion? To už kde sme. Aha! Na Ukrajine. Domáci, hnaní 60 tisíc fanúšikmi sa do súpera zahryzli a hrali krásny futbal s množstvom striel a ofenzívnych akcií. Angličania mohli byť radi, že boli radi. Rooneyho šuchtavý gól a Terryho odkop spoza bránkovej čiary (aj keď bol ofsajd, ale tu ide o princíp) pokazil Ukrajincom radosť. Napriek tomu si myslím okrídlenú vetu; Ukrajina ukázala, že vie hrať futbal.

České štěstíčko
Odkop z bránkovej čiary obrancu Kadleca v posledných sekundách kľúčového zápasu a 25 nepresných ruských striel v súčasne hranom duely. To sa nedá inak nazvať než štěstíčko. Zvlášť u Čechov. Aj keď musím povedať, že najmä krídla Jiráček a Pilař spolu s Gebre Sellasiem predviedli skvelý výkon.

Fantastické individuálne výkony
Vybral by som tých hráčov, ktorých si zapamätám aj vďaka Euru podľa čisto subjektívneho názoru: Casillias, Alba, Arbeloa, Ramos, Iniesta (všetci ESP), Buffon, de Rossi, Pirlo, Cassano (všetci TAL), Lahm, Khedira, Neuer, Gomez, Kroos (všetci GER), Ronaldo, Raul Meireles, Miguel Veloso, Pepe, Joao Pereira (všetci POR), Cabaye (FRA), Lescott, Young (obaja ENG), Pilar, Jiráček, Kadlec, Gebre Sellasie(všetci CZE), Ibrahimovič (SWE), Ševčenko, Konoplyanka, Yarmolenko (všetci UKR), Mandžukič (CHOR), Bentner (DAN), Dzagoev (RUS), Lewandowski a Blazcykowski (obaja POL)

Írski fanúšikovia
Jediný tím, ktorý si zapamätáme vďaka len fanúšikom. Futbalisti neoslnili, ale fanúšikovia boli skvelí. Dôkaz?



Andrej Fuksa

Andrej Fuksa

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študent bratislavského gymnázia, kde píšem aj do školského časopisu. Aj v budúcnosti by som sa chcel venovať novinárstvu. Zoznam autorových rubrík:  ŠportFotoŠportové osobnostiSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu