reklama

Inteligencia Slovenska, kde si sa podela?

Nehľadám vysoké IQ, hľadam povzneseného ducha, ktorý nemeria hodnotu človeka cez peniaze či moc. Niekoho, kto má zároveň schopnosti, ale aj svedomie a vieru vo vyšší princip, pre ktorý je ochotný, ak už nie zomrieť, tak teda žiť. Jednoducho skupinu osvietených, ku ktorej stojí za to vzhliadať a dať sa nimi strhnúť pre dobrú vec. Takích, pri ktorích aj oponent zbystrí sluch a ostatní čakajú na tento názor zasluhujúc si rešpekt. Neverím, že vymreli, preto že ich Slovensko potrebuje po 20 rokoch opäť späť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)

Kto to boli

Umelci, intelektuáli, študenti, akademici či buditeľ z ľudu - jednoducho vzdelaní, rozhľadaní a uvedomelí ľudia, ktorí cítili zodpovednosť a našli odvahu chytiť veci do vlastných rúk pre zmeny k lepšiemu svetu, lepšej spoločnosti. Bez nich by kritická masa "bežných smrteľníkov" nemala vzory schopné rozhýbať ich svedomie, jazyk a ruky pre spravodlivosť, slobodu, ľudskosť. Nachádzame ich v učebniciach dejepisu, určite nie na stránkach bulváru či v zozname najbohatších. Jednoducho o toto im nešlo a len preto dokázali niečo skutočne užitočné, niečo na čom záleží aj mnohým generáciám po nich.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A kde sú dnes

Dnes riadia banky či podnikajú, zarábajú peniaze akcionárom alebo sebe na platenie účtov či splácania hypotéky. V lepšom prípade na krajšiu budúcnosť svojich detí či lepší svoj dôchodok. Riešia podobné problémy ako ich predchodcovia: zabezpečiť deti, splniť sen svojmu životnému partnerovi či byť úspešný. Rozdiel je, že to merajú výškou zostatku na bankových účtoch či veľkosťou bytu alebo auta. Preto ich rovnaké danosti: dar slova, organizačné schopnosti či múdrosť slúžia zvyšovaniu HDP ale nie pre skutočné dobro. A tak v kolotoči každodennej "práce za peniaze" nezostáva časť na prácu skutočnú: výchovu detí, starostlivosť o rodičov. A nakoniec príde rozvod, rebelujúce deti bez blízkych rodičov. Nakoniec choroba či alebo staroba premení majetok na prach a prinesie otázku, či to stálo všetko za to.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Komu tak uvoľnili miesto

Dovtedy však treba riadiť štát či zabávať národ a tak sa vždy nájdu rôzny ochotníci. Menej schopností a skúseností neprekáža, absencia chrbtice a morálky je výhodu, treba len silný žalúdok. A tak sa nestačíme diviť, koho to volíme, kto nás reprezentuje a čo za názory celebritiek z médií formujú našu spoločnosť, naše deti. Väčšine z nich by sme nezverili päť korún a nieto dali do rúk starostlivosť či budúcnosť nášho potomstva. Pre nedostatok nášho času či odhodlania, však naďalej šafária z našim štátom, hazardujú z hodnotami a duchom národa. Však predsa všetci sú rovnakí, niet si z čoho vyberať, nikto lepší sa nehlásí, tak čo budeme riešiť? A tak ticho tolerujeme klamárov, podvodníkov, záletníkov, hlupákov a lenivcov, ktorí sa nám preto všetko navyše sebavedome smejú a pažravo berú poslednú nádej na zmenu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo/Ako to zmeniť

Mám vôbec na výber?, možno sa teraz pýtate. A keby aj, čo zmôžem, nakoniec ma to aj tak rozvalcuje a všetká tá námaha bude zbytočná, mohol som si zatiaľ radšej zabezpečiť seba i deti alebo užívať si a mať svätý pokoj. A čo na to Vaši rodičia/predkovia, netočili by sa vo svojich hroboch, že ich potomstvo si takto váží ich mozole, životy, ich nádeje do nás vkladané? A čo odpoviete, ak sa Vás raz už dospelé dieťa opýta, prečo si to aj Ty nechal tak a nesnažil si sa využiť / vytvoriť príležitosť? Neviem, ja ale nechcem aby moje deti sa za mňa museli hambiť a preto idem do toho. Tentokrát pôjdem minimálne voliť a zajtra možno z kožou na trh, aby som priložil tiež ruku k dielu, aj keď bude dovolenka skromnejšia. A ČO TY?

Peter Fusek

Peter Fusek

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nie je mi jedno a chcem veci napravit. A to aj vlastnymi rukami, pre svoje deti. Zoznam autorových rubrík:  Spoločnosť a politikaRETRO v RužinoveNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu