reklama

Zámena poradia mena a priezviska v bunkách Excelu

Zámenu poradia dvoch slov v jednej bunke je možné riešiť dvomi spôsobmi. Príkazom Text na stĺpce, ktorý sa nachádza na páse nástrojov Údaje alebo pomocou textových funkcií - cez ktoré si ukážeme riešenie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Stalo sa Vám, a to obzvlášť v tabuľkách, ktoré ste nevytvárali sami, že ste potrebovali zameniť poradie mena a priezviska zamestnancov, ktoré boli vložené do samostatných buniek v Exceli?

Pokiaľ sa jedná o malý počet buniek, človek nerozmýšľa nad tým, akú funkciu pri tom využiť a spraví to manuálne a pritom rýchlo.
Pokiaľ sa však jedná o veľký zoznam údajov, kde potrebná zmena je prácna a časovo náročná, sme vďačný za každú možnosť, ktorá nám to zjednoduší.

V zoznamoch mien býva štandardne krstné meno umiestnené pred priezviskom, no keď sa jedná napríklad o zoznam zamestnancov, ktorých si potrebujete zoradiť podľa priezviska, prichádza na rad nasledovná funkcia:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

=MID(meno;FIND(" ";meno)+1;LEN(meno)) & " " & LEFT(meno;FIND(" ";meno))

Výsledkom tejto funkcie sú slová v obrátenom poradí.

Táto funkcia pracuje však správne len vtedy, keď sa meno a priezvisko skladá z dvoch slov, ktoré sú vzájomne oddelené medzerou.

Postupnosť krokov:

  • označíme stĺpec, v ktorom sa nachádza meno a priezvisko v pôvodnom znení (stĺpec „A“) a pomenujeme ho ako „meno“ v Poli názvov

  • do bunky B1 napíšeme vzorec:
    =MID(meno;FIND(" ";meno)+1;LEN(meno)) & " " & LEFT(meno;FIND(" ";meno))

  • potvrdíme klávesu „Enter“

Použité funkcie:
MID - vyberie obsah textového reťazca od zadaného písmena
FIND - nájde znak a urči jeho pozíciu v reťazci
LEFT - vyberie z reťazca zadaný počet znakov zľava

Viac o práci s funkciami sa venujeme na kurze Excel - funkcie podrobne

Marek Fuska

Marek Fuska

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nezávislý IT konzultant a lektor pôsobiaci profesionálne od roku 2004. Aktuálne pracujem pre počítačovú školu IVIT. Hlavným záujmom sú teda počítačové kurzy a vzdelávanie v informačných technológiách. V rámci nich je moje hlavne smerovanie na IT v projektovom riadení, predovšetkým využitie Microsoft Projectu v ňom a pokročilá práca v Microsoft Excel a Access. Sme zmluvnými IT konzultantmi pre Embraco Spišská Nová Ves, Kia Motors Žilina, UNIQA Bratislava a v ďaľších cca 200 spoločnostiach po celom Slovensku. Úspešní aj bez účasti na štátnych zákazkách a eurofondoch. Zoznam autorových rubrík:  Tipy a triky - Microsoft ExcelTipy a triky - Microsoft Word

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu