reklama

Žigova fraška s tragickým koncom

Dnes sa bude na ministerstve hospodárstva hrať divadlo. Na javisko však vystúpia iba ôsmi štatisti, ktorých dal režisér Peter Žiga narýchlo dokopy. Vo fraške o nezávislej regulácii budú vyberať nástupcu Jozefa Holjenčíka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Toho Robert Fico donútil odstúpiť ešte začiatkom roka pre kauzu vysokých cien energií. Ako sme sa neskôr dozvedeli, odstúpenie malo byť iba naoko, keďže Jozef Holjenčík na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) údajne ďalej tajne chodil a riadil ho ešte dlhé mesiace. A možno ho riadi až dodnes. Aby sa s tým na ministerstve aspoň formálne vysporiadali, dali dokopy novelu zákona o regulácii, ktorú ostro kritizovala odborná verejnosť, opozícia, taktiež Európska komisia a podpísať ju odmietol aj prezident. Práve jemu totiž novelou odobrali právo menovať predsedu ÚRSO a obratom ho priklepli vláde.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo na tom, že regulačný úrad má byť politicky nezávislý? Táto vláda je predsa vládou kontinuity. A tak ako Holjenčík visel na šnúrke od Ficových gatí doteraz, tak na ňu potrebujú zavesiť aj nového predsedu. O dva a pol roka sú voľby a bude treba manipulovať s cenami energií, ako sme to mali možnosť vidieť aj pred tými minuloročnými v prípade vratiek za plyn. No a čo sa stane po voľbách, keď je Ficovej vláde volič ukradnutý? A „nezávislý“ úrad ponechaný napospas lobistom, ktorí si potrebujú kompenzovať predvolebné politické zásahy do regulácie? Kauza vysokých cien energií sa opäť zopakuje. Tá zo začiatku tohto roku pritom nie je dodnes doriešená.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nezávislé úrady sa na Slovensku skrátka nenosia. Ďalší dôkaz tohto tvrdenia je možné vidieť v Mlynskej doline. Nie však v zoologickej záhrade, hoci predstavy vlády o nezávislých kandidátoch by poľahky splnil nejeden jej obyvateľ, ale hneď vedľa v RTVS. V prípade postu ich riaditeľa prebehlo formálne verejné vypočutie kandidátov, v prípade postu predsedu ÚRSO má zasadnúť pro forma zriadená komisia. Táto však nemá žiadnu oporu v zákone, hoci sme to ako pozmeňovací návrh dvakrát predkladali. Zmietnuté zo stola to bolo spolu s ďalšími piatimi návrhmi. Jeden z nich napríklad vylučoval zasahovanie ministerstiev do cenového konania, keďže prst zdvihli až v Bruseli. Nepomohlo. Z hrachu, čo sme ako strana SaS nahádzali na stenu ministerstva hospodárstva, polievku napokon neuvarili. Namiesto toho si zaliali horký čaj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tento je ale evidentne aj poriadne horúci. Komisia, ktorá bude ministrovi odporúčať kandidáta na post predsedu ÚRSO, totiž dostala iba 4 obálky. Predpokladám, že z toho sú minimálne dvaja kandidáti politickí, čo by ich malo okamžite diskvalifikovať. Rozhodnutie komisie má však iba odporúčací charakter, a tak koho minister predstaví ako svojho favorita vláde 4. júla, je iba na ňom.

Na záverečné dejstvo divadelného predstavenia o nezávislej regulácii si tak budeme musieť ešte týždeň počkať. Napriek tomu je jeho priebeh zatiaľ maximálne expresný. Po skrátenom legislatívnom konaní a prelomení prezidentovho veta sa dnešné dejstvo totiž odohrá v úplne prvý deň platnosti novely zákona. A hoci doteraz to minister Žiga režíroval ako frašku, očakávam tragický záver a obeť z radov obecenstva. Koncového spotrebiteľa energie. 

Karol Galek

Karol Galek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  104
  •  | 
  • Páči sa:  83x

Keď ma hneval stav vecí verejných, povedal som si, že namiesto kritizovania začnem od seba, a tak som sa dal na politiku. Ako štátny tajomník ministerstva hospodárstva som hľadal a ponúkal riešenia ako zvládnuť energetickú krízu, dnes to isté robím z parlamentu. Som Karol Galek, člen hospodárskeho výboru NR SR a expert strany SaS pre energetiku. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu