reklama

Aj tak sa dá

Mami, bude nás tam tritisíc. Nechce sa mi veriť, deti sa s číslovkami až tak nebabrú. Tritisíc môže byť v skutočnosti tridsať, ale aj tri milióny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

 Neveriacky krútim hlavou. Nie je možné, aby dokázali dostať na javisko tritisíc detí a udržať ich na uzde, nieto ešte aby odspievali dvojhodinový koncert.
Otvorím si stránku, ktorá podáva informácie o podujatí, dcéra sa nemýli. Naozaj pôjdem na koncert, na ktorom bude vystupovať tritisíc detí.
Peace Proms zvládnu iba hokejové štadióny. Dohromady nás je okolo desaťtisíc. Neviem sa dočkať. Ako to zvládnu organizačne? Masa detí, ktorá pred tým nikdy nikde nevystupovala, možno tak na školskej besiedke, má zrazu odspievať koncert s orchestrom a profesionálnymi spevákmi.
Deň D nadišiel, deti vykladáme pred školou. Odtiaľ odchádza so štvorhodinovým predstihom školský autobus, aby stihli generálku.
Prichádzame pred halu, v ktorej sa budú o týždeň konať majstrovstvá sveta skupiny B v ľadovom hokeji. Brána sa otvorí presne o druhej, ukážeme vstupenky a hľadáme náš vchod. Je ich 22. Privíta nás usmiaty zamestnanec v zelenej bunde. Uvedie nás na miesto a podľa menného zoznamu detí, ktorý drží v ruke ukáže, v ktorej sekcii sedia naše deti.
Sedíme na ľadovej ploche, deti sú umiestnené na tribúnach podľa tried. Usadíme sa a pozorujeme ako sa hala pomaly napĺňa. Necítim žiadnu nervozitu. Všetci sa bavia, smejú, kývajú svojím deťom, fotia sa s nimi.
Konečne zhasnú svetlá a na javisko prichádza malý veľký muž, dirigent Greg Beardsell. http://www.gregbeardsell.com/biography/4559972639 Muž, pri ktorom som si po celý čas hovorila, že nemôže byť z tejto planéty. Kopa energie, človek, ktorý dokázal jediným pohybom ruky riadiť tisíce detí, reagujúcich na každé gesto.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obrovský orchester, zložený taktiež so žiakov, strieda piesne Justina Timberlaka s Michaelom Jacksnom, írskymi tancami, gajdami, operným spevom a starými aj novými anglickými muzikálmi.
Svetlá zhasnú a so svietiacimi mečmi prichádzajú všetky postavy z filmu Hviezdne vojny..
Greg spieva, tancuje, moderuje, fotí sa s deťmi z hľadiska a pridáva fotky na Twitter. 
Ešte stále som od úžasu nezavrela ústa. Nechce sa mi veriť, že celú túto show spievajú a hrajú deti, ktoré sa pripravovali iba na hodinách hudobnej výchovy. 
V UK nemajú klasické ZUŠ ako ich poznáme na Slovensku. Spev, hru na nástroj, hru v orchestri aj dramatický odbor sa učia v škole počas klasického vyučovania. 
Na Peace Proms sa deti pripravovali necelé dva mesiace a mali iba jednu generálku. Každý, kto niečo takéto pripravuje vie, čo to obnáša. Obdivujem disciplínu, pokoj, radosť z práce a neskutočný entuziazmus, s akým takéto akcie pripravujú.
Hrá posledná pieseň, na javisko prichádzajú všetci účinkujúci. Nekončiaci standing ovation uzatvára toto veľkolepé divadlo.
Akcia, ktorá nemá nič spoločné so žiadnou ideológiou alebo súťažou o to, kto je najlepší, končí.
Nechce sa mi ísť domov, ale na chodbe nás už čakajú predstavitelia Hviezdnych vojen, aby sa mohli s deťmi odfotiť.
Parkovisko sa pomaly vyprázdňuje, sadáme do auta a odchádzame.
V aute rozmýšľam nad tým, akých máme fantastických operných spevákov, nádherný folklór a nadané deti. Ako málo stačí na to, aby sa z hudobnej stal plnohodnotný vyučovací predmet.
Keby sme vynechali hádky o tom, kto to bude organizovať, hádky o to, prečo práve tie piesne a nie iné, či by to bolo v Košiciach alebo v Bratislave a kto to celé zaplatí, dočkali by sme sa aj doma akcie, ktorá je životným zážitkom pre deti, aj pre rodičov. 
Ale ešte nie je všetkým dňom koniec a jedného dňa dúfam aj motyka vystrelí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

 

Maria Garabasova

Maria Garabasova

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Píšem príbehy tak, ako mi ich život prináša. Niekedy smutne, niekedy s humorom. Cestujem, hľadám, ućím sa. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu