reklama

So Sokratom po Grécku IX. - Peloponéz - Korintský prieplav

Po troch dňoch strávených brázdením ulíc Atén som sa tešila na naše ďalšie cesty. Rozdhodli sme sa, že ďalších 7 dní strávime objavovaním Peloponézu. Auto sme si objednali ešte v Thessalonikách, vyzdvihli sme si ho v Aténách. Tomáš ako prvé nafotil auto z každej strany, aby sme vedeli, ktoré škody nám môžu pripočítať a ktoré nie. Zaplatili sme poplatok za prenájom na týždeň, zbalili veci do kufra a vybrali sa smerom ku Korintskému prieplavu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Doprava v Grécku je veľmi divoká, ako som už písala, práve ona ma na začiatku najviac prekvapila a ohromila. S mapou na kolenách sme hľadali cestu, ktorou sa dostaneme z centra Atén. Našťastie šlo všetko veľmi hladko, takže už o hodinku sme boli s plnou nádržou na diaľnici.

Obrázok blogu

Naše autíčko, verný kamarát na cestách.

Našou prvou zastávkou bol Korintský prieplav. Cisár Nero (37-68 n.l.) bol prvý, koho napadlo preraziť úzkou šijou kanál, aby lode plávajúce z Talianska nemuseli oboplávať Peloponéz. Osobne sa ako prvý symbolicky pustil striebornou lopatou do práce, avšak dielo nebolo nikdy dokončené. Lode ďalej priplávali do Korintského prieplavu, tam bol náklad vyložený a po ceste 6 km dlhej prepravený na druhú stranu, kde už čakala ďalšia loď. Toto riešenie sa javilo lepšie ako riskovať nebezpečnú plavbu okľukou. Stavba kanálu sa začala 23.4.1882. Grécky kráľ Juraj I. bol osobne pri zahajovaní prvých výkopov. Bolo prekvapením (aj historickou iróniou), že moderné inžinierske plány takmer rovnako nasledovali plány cisára Nera. Kanál bol dokončený 25.7.1893. Je dlhý 6 346 m, široký 24,6 m pri hladine mora a 21,3 m v spodnej časti. Hlavné prerušenie činnosti nastalo v roku 1944, kedy ustupujúca nemecká armáda naložila výbušniny do bočných častí kanálu a spôsobila pád 60 000 kubických metrov zeminy. Aby nemci sťažili opravu kanálu, nahádzali do neho vlakové vozne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Obrázky zo stavby kanálu na informačnej tabuli.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Ďalšie zábery z kanálu.

Matilda Gernátová

Matilda Gernátová

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som celkom obyčajný človek, no pokiaľ mi pamäť siaha, vždy som vybočovala z radu. Zoznam autorových rubrík:  GréckoAnglickoOsobnéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu