reklama

So Sokratom po Grécku XIV. - Peloponéz - Gythio

Do Gythia sme dorazili podvečer, akurát v správnom čase na nájdenie ubytovania. Hľadanie nám netrvalo dlho, ubytovali sme sa u staršej pani, ktorá mala pravdepodobne za sebou mozgovú príhodu. Žila v tom dome sama, prišlo nám jej trošku ľúto. Dozvedeli sme sa, že je kanaďanka, do Grécka sa vydala. Manžel už nežil, dcéry sa vydali a odsťahovali. Ona tak zostala sama, takže izby po dcérach prenajímala. Asi sme jej boli sympatickí alebo bola rada, že sme sa u nej ubytovali mimo sezóny, pretože nás na druhý deň pozvala na raňajky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Večer sme sa vybrali na prechádzku mestom. Na hlavnej ulici sme stretli našich kamarátov z internátu, ktorí sa tak ako my vybrali na cestu Peloponézom, ale ich cesta viedla severnou časťou, kým naša južnou. Boli sme prekvapení, že oni už mali takmer celý Peloponéz precestovaný, my sme boli štvrtý deň našej cesty ešte iba v polovici. Pri pobreží sme míňali prázdne reštaurácie. Majitelia sa nás snažili nalákať k nim na večeru a sľubovali rôzne zľavy. Jeden bol obzvlášť šikovný, tak sme si u neho dali frapé. Sľúbil nám, že nám dá 20% zľavu, ak sa najeme u neho. Tak sme to zahrali do stratena s tým, že zajtra sa zastavíme. Večerné mesto malo svoje čaro. Po ceste sme natrafili na malý ostrovček (teda skôr polostrovček), kde stál maják, malý kostolík a stavba, pripomínajúca pevnosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na druhý deň nás ráno o siedmej prebudil zvuk zvonenia z blízkeho kostola. Dali sme si s domácou raňajky a vybrali sa smerom k jaskyni Dirou (So Sokratom po Grécku XV.). Po návrate sme sa ešte prešli po meste a nakoniec sme sa rozhodli, že aspoň jeden deň si doprajeme dobrú grécku stravu. Zašli sme teda do reštaurácie, kde nás majiteľ vítal so širokým úsmevom. Cítila som sa tam trošku blbo, pretože vzhľadom na vybavenie a zariadenie reštaurácie som zistila, že to bude jedna z tých nóbl. My sme tam sedeli v našich šatách, ktoré zažili párdňovú cestu. No ale majiteľ bol fakt super, tak som nepríjemné pocity zahnala a pustila sa do objednávania. Vzhľadom na to, že už som na jednom obede s dvoma študentkami a dvoma učiteľmi zo školy bola, vedela som, čo by stálo za to si objednať. Nakoniec to dopadlo tak, že sme si dali doniesť veľký tanier s morskými príšerkami (grilovaná chobotnica je vynikajúca). K tomu fľašu vynikajúceho gréckeho vína, dva taniere s piatimi druhmi syra, opečený chlebík s olivovým olejom, grécky šlát s feta syrom... Najviac sme boli zvedaví na to, či dodrží majiteľ svoj sľub a dá nám zľavu. Sľub dodržal, zľavu nám dal, no aj tak nám oči takmer vypadli z jamôk. Účet činil 77 EUR po zľave. Ja som zistila, že som asi objednala polovicu jedálneho lístka. No nič, podelili sme si ho, na osobu to vychádzalo asi 18 EUR, poďakovali sa a odišli. Vzhľadom na to, že sme počas celého výletu jedli takmer vždy chlieb so syrom a rôzne konzervy, tak to bolo na nás dosť. Už asi nikdy v živote nič drahšieho a lepšieho jesť nebudem. Stálo to za to :-))).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Pár záberov malebného mestečka.

Obrázok blogu

Chobotničky pripravené na grilovanie a následné skonzumovanie. :-)))

Obrázok blogu

Pohľad na polostrov (v popredí kostolík, medzi stromami vyčnieva vrch majáku).

Obrázok blogu

Kostolík na polostrovčeku.

Obrázok blogu

Maják.

Obrázok blogu

"Pevnosť".

Matilda Gernátová

Matilda Gernátová

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som celkom obyčajný človek, no pokiaľ mi pamäť siaha, vždy som vybočovala z radu. Zoznam autorových rubrík:  GréckoAnglickoOsobnéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu