reklama

So Sokratom po Grécku XXIV. - Santorini III. - Oia

Po krátkom čakaní sme v Kamari nasadli do autobusu do Thiry a ďalej sme z Thiry pokračovali v ceste do Oia, mestečka, v ktorom vraj môžete vidieť najkrajší západ Slnka na svete (pravdupovediac som to čítala o viacerých miestach, no každý si asi vyberie to svoje vlastné).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Santorini je sopečným ostrovom, ktorý mal pôvodno okrúhly tvar, preto jeden jeho pôvodný názov bol "Strongyli" (okrúhly). Meno Santorini pochádza od mena ostrovného kostola zasveceného sv. Irene, ktorý Gréci nazývali "Aghia Irini", zatiaľ čo cudzí moreplavci "Santa Rini". Santorini je tvorený hustou lávou z vulkánu. Červenohnedé zrázové útesy, pôsobivé farby skál sú výsledkom vulkanickej aktivity. Od niektorých Grékov som počula, že tento ostrov je najkrajším gréckym ostrovom. Keďže som zatiaľ videla z tisícov týchto ostrovov iba dva, nemôžem to posúdiť, no je pravda, že Santorini je určite iný ako ostatné. Nenájdete tam veľa zelene, nachádzajú sa tam však vinice (s výškou asi po kolená, čo ma veľmi prekvapilo), z plodov ktorých je vyrábané vyhlásené víno. Dnešný ostrov má rozlohu asi 76 km štvorcových a žije tam cca 7000 obyvateľov. Pozostáva z hlavného ostrova Thera, ktorý má tvar podkovy, menšieho Therasia a najmenšieho Aspronisi (Biely ostrov). Okrem týchto troch ostrovov sú ešte ďalšie dva zatopené v kaldere vulkánu, vystupujú ako vulkanické kužely. Volajú sa "Palea Kameni" a "Nea Kameni" (Starý a nový spálený ostrov), na druhom spomínanom dnes ústi posledný kráter vulkánu .

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ostrov bol obývaný už za čias neolitu, o čom svedčia archeologické nálezy. Prehistorickí obyvatelia ostrova vyvinuli pozoruhodné poľnohospodárstvo. Ich spoločnosť bola bohatá, mali obchodné vzťahy nielen so susednými ostrovmi, ale aj s väčšinou mocností východného Stredomoria. Táto civilizácia kvitla až do 2.st.pr.n.l., kedy došlo k výbuchu sopky. Je takmer isté, že výbuchu sopky predchádzalo strašné zemetrasenie. Stredná časť ostrova vyletela do vzduchu a potopila sa, takže vznikla rozsiahla priehlbina - kaldera (spolu s kalderou jazera Oregon je táto na Santorini najväčšou na svete). Prof. Marinatos dal výbuch sopky na Santorini do súvisu so zánikom minojskej kultúry na Kréte. Jeho teória sa však stretla s nepriateľstvom a rezervovanosťou. Archeologické prieskumy však dokázali, že jeho teória bola správna. Výbuch sopky na Santorini prof. Marinatos porovnal s výbuchom sopky Krakatoa v r. 1877 v blízkosti Jávy a Sumatry v Indickom oceáne. Po výbuchu sopky sa do hĺbky 300-400 m 83,5 km štvorcových z ostrova ponorilo do mora. Náhle zdvihnutie tak veľkých vodných más zpôsobilo tsunami vo výške 210 m, ktoré keď dorazili ku Kréte, ešte stále presahovali výšku 70 m.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mesto Oia (číta sa Ía) sa nachádza v severnej časti najväčšieho ostrova. Toto mesto som si zamilovala najviac, domčeky v tomto meste sú ako keby zarezané do skál. Nachádzajú sa tu malebné uličky, množstvo krásnych domčekov, reštaurácií, obchodov so suvenírmi, hotelov v klasickej modro-bielej kombinácii (kamarát zhodnotil, že na tomto ostrove by si chcel otvoriť obchod s farbami - nemal by to ťažké :-))), uličiek, ktoré vždy vedú iným smerom, ako si myslíte. No myslím, že fotky to povedia miesto mňa.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Takéto romantické obrázky vidíte na každom kroku.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Dva z množstva kostolov na ostrove.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

V tomto malinkom domčeku sa nachádza kaviareň ( na dĺžku mal max. 5 m).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Zábradlie s lávovými kameňmi.

Obrázok blogu

Jedna z množstva reštaurácií.

Obrázok blogu

Malebná ulička v Thire.

Obrázok blogu

Schody k prístavu v Thire (somáriky už čakajú na svojich turistov).

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Zvieracia pohoda na Santorini.

Obrázok blogu

Západ slnka v Oii (to som len odbehla od autobusu, aj keď tento západ nebol z tých krajších).

Obrázok blogu

Pohľad na vulkány.

Matilda Gernátová

Matilda Gernátová

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som celkom obyčajný človek, no pokiaľ mi pamäť siaha, vždy som vybočovala z radu. Zoznam autorových rubrík:  GréckoAnglickoOsobnéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu