reklama

Vietnamská tradícia-vodné bábky

Vietnam sa nám väčšinou asociuje s vietnamskou vojnou, v ktorej sa USA vojensky angažovali intenzívnou podporou juhovietnamskej armády proti severovietnamskému komunistickému štátu. Pred očami sa nám vynárajú vojaci predierajúci sa zelenou džungľou, potiaci sa v horúcich trópoch alebo tiež premokajúci v neutíchajúcom monzúnovom daždi. Ak však navštívite Vietnam osobne, urobí na vás úplne iný dojem. Cestou autobusom z letiska na hotel vidíte široké zelené polia a v nich sa hmýriacich drobných pracovitých Vietnamcov s typickými slamenými špicatými klobúkmi na hlavách.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Poľnohospodárstvo je hlavným ťahúnom vietnamskej ekonomiky. Vhodné klimatické podmienky dovoľujú za sezónu dopestovať až tri úrody ryže aj kávy. Ryža je zároveň dominantnou zložkou miestnych stravovacích návykov. Na najrozličnejšie spôsoby sa tu holými rukami šúľa na provizórnych stolíkoch priamo na uliciach. Na hygienu tu nikto extra nedbá. Ulice sú začmudené od tisíciek mopedov, na ktorých sa vozia vietnamské rodiny v tých najodvážnejších kombináciách – s malými deťmi v strede alebo len tak na kolene bez prilby, sediac chrbtom alebo bokom k šoférovi, väčšinou však s ochranným rúškom cez ústa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najväčšími mestami Vietnamu sú hlavné mesto Hanoi (bývalý Severný Vietnam) a Ho Chi Minh alebo Saigon (bývalý Južný Vietnam). Hanoi ako súčasť námorných tratí starovekej a stredovekej Hodvábnej cesty je rajom pre nakupovanie hodvábu. Obrovské množstvo obchodov s prekrásnymi hodvábnymi županmi, šatkami s tými najexotickejšími tradičnými aziatskými vzormi, elegantnými šatami pre dámy, ale aj kravatami pre pánov sa za doslova smiešne ceny núkajú zvedavým turistom. Kvalita je prekvapivá, na oko ľahučké župany vás zahrejú aj v treskúcej zime nášho podnebného pásma.

Jednou z najtypickejších turistických atrakcií Vietnamu je vodné bábkové divadlo Thang Long v Hanoi. Voda je pre Vietnamcov súčasťou života. Pestovanie ryže je založené na mokrých pláňach, na ktorých vietnamskí farmári kombinujú pestovanie plodín s rybárčením.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na myšlienke vody je postavená idea divadla Thang Long, kde namiesto javiskových dosiek máte malú vodnú nádrž, na hladine ktorej sa pohybujú drobné postavičky znázorňujúce podľa tradičných vietnamskych legiend národných hrdinov, bežných roľníkov, či zvieracie charaktery. Bábky sú vyrobené z ľahkého lakovaného dreva a celý príbeh odkomunikujú bez slov čisto symbolickými gestami. Mnohé dokážu napríklad vyfukovať dym alebo hádzať gule. Ovládané sú spoza hlavnej kulisy, kde polonamočení do vody trénovaní bábkoherci narábajú svojími postavičkami podvodným systémom ovládacích palíc a ťahacích motúzov. Vzniká efekt, že bábky sa po vode pohybujú samé. Voda so všetkými svojími efektmi odrazu svetla, špliechania, padajúcich dažďových kvapiek dodáva celému roztomilému dianiu na živosti. Celkové vzrušenie a nadšenie stupňujú ohňové efekty. Rôzne ľudové príbehy z vietnamskej histórie a humorné úkazy z dedinského života sú sprevádzané živým orchestrom zloženým z bambusových fláut, xylofónov, bubnov a gongov.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Byť vodným bábkohercom nie je žiadna amatérska zábavka. Vyučenie sa za vodného bábkoherca, pokiaľ sa adept stane členom profesionálneho bábkohereckého zboru, trvá až šesť rokov trénovania v javiskovej práci, pohybe, herectve a spievaní.

Kristína Gírethová

Kristína Gírethová

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Policy Advisor - Aviation Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu