reklama

Nechcete podnikať v zdravotnom poistení?

Sa hlááááásim..........Mám totiž už plné zuby toho, ako všetky gorily a sasanky odvádzajú akurát teraz od otázok, na ktoré by bolo celkom zaujímavé poznať odpoveď. Mňa napríklad zaujíma, kto prevezme zodpovednosť za stav zdravotníctva. Leitmotívom každej diskusie o zdravotníctve sú peniaze, ktoré chýbajú. Napriek tomu si akcionári zdravotných poisťovní môžu vyplácať zisky z hospodárenia poisťovní. Opýtam sa: nechceli by ste začať podnikať a mať zákonom zabezpečené výnosy? Bez námahy ? Všetci vám budú musieť  platiť a vy len budete premýšľať, ako minúť peniažky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Lebo takto to naozaj je. My všetci povinne zo zákona musíme platiť zdravotné poistenie a z týchto peňazí si niekto vyplatí zisk. Bez námahy a naprosto legálne. A to i napriek tomu, že verejná mienka je neustále masírovaná tým , ako peniaze chýbajú, a preto treba čakacie listiny a doplatky na výkony a poplatky za to a to a to..... Prečo poisťovne netvoria zisk len tých prostriedkov, ktoré zákon priznáva na prevádzku? To by bolo fér. Ale - nebolo by to také jednoduché a hlavne, neboli by to tie milióny zisku ako dnes, ktorý si akcionári môžu rozdeliť. Zdravotná poisťovňa nemá inú zákonnú možnosť, ako vytvárať zisk, len ukrajovať z peňazí, ktoré prijme. Jednoducho - nedať cisárovi, čo je cisárove, teda nedať do zdravotníckych zariadení to, čo by mala dať. To, čo nedá, je základom pre vytvorenie zisku. A tomuto sa hovorilo reformný zákon - z autorskej dielne Rudofa Zajaca a jeho think-tanku, no.....odmávala to väčšina v parlamente, takže nielen „ja a Pažitný " (okrídlený reformný slovný zvrat Rudofa Zajaca) majú maslo na hlave.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prišiel Fico a nič múdrejšie mu nenapadlo, ako zakázať rozdelenie zisku akcionárom. Či už z neznalosti jeho poradcov alebo zámerne - toto rozhodnutie bolo od samého začiatku napadnuteľné. Výsledok - medzinárodná arbitráž . Stálo nás to milióny a dodnes sa to celé zahmlieva. Pritom všetci tí, ktorí skutočne rezortu rozumeli, vedeli, že k peniazom zdravotných poisťovní sa dá dopracovať aj inak , napríklad prelievaním peňazí do súkromných zdravotníckych zariadení , zvyšovaním tvorby rezervného fondu nad zákonom stanovený rozsah a následne jeho použitie...atď. Všetko toto a ešte viac napokon predviedla v reáli súkromná zdravotná poisťovňa. Takže naozaj sa ukázalo, že zákaz vyplácania zisku je len prázdne gesto. Fico mal však pravdu, keď tvrdil, že vyplácanie zisku z verejného zdravotného poistenia súkromnými poisťovňami je nehoráznosť . Stopercentne súhlasím. Ale nehoráznosť je aj bezprecedentné nalievanie peňazí do štátnej poisťovne, ktoré nemá konca.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri spájaní dvoch štátnych zdravotných poisťovní sa argumentovalo úsporami plynúcimi zo spájania, o kvalite a dostupnosti zdravotnej starostlivosti.....Podľa odborníka z HPI Pažitného by dokonca úspora mala predstavovať cca cca 13 miliónov korún, čo je celkom ľúbivá sumička pre niekoho, kto nevie, ako to naozaj je. Ale pravda, ako obyčajne , je niekde inde. 3% určené zákonom na prevádzku sú síce vždy len tri percentá, ale rozdiel nastáva pri sume, z ktorej sa tvoria. Je rozdiel či zo 14 miliárd alebo zo 60 miliárd. Na to odborníci pozabudli - žeby naschvál? Výsledok : spojená Všeobecná zdravotná poisťovňa skončila s najväčšou stratou v histórii. V odborných kruhoch všetci potichu vedeli, že Všeobecná len potrebuje peniaze Spoločnej zdravotnej poisťovne, preto ich bolo treba spájať. A navyše dôvod, aby dostala finančnú výpomoc vo výške približne 62 miliónov eur. Peniaze sa minuli a poisťovňa naďalej generovala stratu. Viedli ju odborníci, ktorí vedeli, ako naložiť s peniazmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prišlo KDH s novým manažmentom a s fantastickými vyhláseniami, ako sa Všeobecná zdravotná poisťovňa konsoliduje a očakáva sa kladný hospodársky výsledok. Bum - a naraz sa ukazuje, že Všeobecná potichu pripravovala vytvorenie dcérskej spoločnosti a že bude potrebná ďalšia finančná pomoc od štátu. Medzi nami, zasvätenými aj nezasvätenými, Všeobecná zdravotná poisťovňa sa nemá ani šancu skonsolidovať, pokiaľ sa nedostane z politického vplyvu. Ale kto by sa zbavil sliepky nesúcej zlaté vajcia - povedzme si rovno, sem idú nikdy nekončiace peniaze a predsa na nich sa dá budovať súkromný biznis najlepšie!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Peňazí do rezortu zdravotníctva natieklo viac, ako do hociktorého iného - možno s výnimkou ozdravovania bankového sektoru, ale to nechcem tvrdiť s určitosťou. A neboli to len peniaze zo zdravotného poistenia. To boli dvadsaťkorunáčky, päťdesiatkorunáčky, ktoré zdravotnícke zariadenia inkasovali priamo od občanov. Nehovoriac o rôznych doplatkoch na výkony, poplatkoch za vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu, potvrdení o spôsobilosti na rôzne úkony ..... najlepšie to vedia tí, ktorí museli za niečo platiť. A ak vám chce niekto nahovoriť, že všetko toto zhltla „kvalitná a dostupná" zdravotná starostlivosť, neverte mu!! Keby áno, musela by tá kvalita a dostupnosť vyzerať inak.

A ak vám chce niekto nahovoriť, že transformácia nemocníc na akciové spoločnosti je všeliekom, takisto mu neverte. Na to chýba štandardné prostredie. Také, v ktorom budú zdravotné poisťovne spravovať peniaze individuálneho poistenia a nemrhať peniazmi zákonného poistenia na vyplácanie zisku, objednávanie zbytočnýcha predražených služieb, platením nadbytočných ľudí......Keď budú nemocniciam prideľované objemy financií podľa kvality práce a nie podľa toho, či sú alebo nie sú politicky spriaznené, alebo či v nich majú svoje dodávateľské záujmy regionálne firmy naviazané na poslancov vládnucej koalície - jedno, či modrej, bielej alebo červenej. Myslím, že pomer toho, čo sa počas dvadsiatich rokov dostalo priamo na zdravotnú starostlivosť a toho, čo ušlo pomimo, by bol pre väčšinu občanov tejto krajiny šokujúci. A je jedno, či to „pomimo" sa uskutočnilo na úrovni poisťovní, zdravotníckych zariadení alebo Úradu pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou. Všetky vymenované subjekty totiž participujú na peniazoch verejného zdravotného poistenia.

Väčšine z nás určite nie je po chuti predstava ďalších platieb na individuálne poistenie , už dnes toho máme po zuby. Tempo, akým ale rastie spotreba financií v rezorte zdravotníctva, sa zrýchľuje tak, že v krátkom čase to bude nevyhnutnosť.

Len aby neprišla až vtedy, keď rezort zdravotníctva bude už taký ošklbaný, že bude treba budovať od začiatku to, čo sa rozkradlo, sprivatizovalo, transformovalo ...

Kedysi sme si robili žarty zo zdravotných poisťovní ako akciových spoločností. Hovorili sme im „akciovky karpatského typu". My sme ale nepoučiteľný národ a tak je celkom možné, že na neexistujúcich pravidlách postavíme ďalšie akciovky, tentoraz nemocničné, len preto, lebo z toho kuká dobrý biznis....... samozrejme, pre niekoho konkrétneho. A o formách takého biznisu by vedeli rozprávať ľudia v zdravotníctve hotové legendy!

Predpokladám, že ani vtedy sa nikto neprihlási k zodpovednosti. Lebo ju majú všetci, ktorí počas tých dvadsiatich rokov do.........reformovali zdravotníctvo do dnešnej podoby. A všetky naše slobodné médiá podľa príslušnosti ich majiteľov k politickým stranám radšej budú radšej loviť senzácie, ako sa venovať témam, ktoré do budúcnosti predstavujú pre spoločnosť obrovské riziko.

Gita Gáborová

Gita Gáborová

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Niekto, kto je ešte stále a napriek všetkému presvedčený, že sa oplatí vynakladať energiu, aby sa veci pohli k lepšiemu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu