reklama

Pamätáte sa? Bojnický zámok na striebornom plátne - 4.časť

V roku 1959 obdržalo vtedy ešte Krajské nitrianske múzeum v Bojniciach žiadosť na povolenie k filmovaniu strednometrážneho hraného filmu „Kubo hvezdárom. Bol to pracovný názov filmu, ktorý skôr narodení z vás poznajú pod názvom „Pán a hvezdár.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

V žiadosti sa uvádzalo, že na filmovanie bude potrebnýchpribližne 15 dní. Riaditeľstvo múzea vyslovilo svoj súhlas a ten bolnásledne potvrdený aj Povereníctvom školstva a kultúry.

Bojnický zámok sa tak stalkulisou na vznik filmu „Pán a hvezdár" Spolu. 72 minútový film režírovalDušan Kodaj a zahrali si v ňom také hviezdy ako Viera Strnisková,František Dibarbora, Jozef Dóczy či Jozef Hanúsek. Slávnostná premiéra filmu sauskutočnila dňa 29.apríla 1960.

Interiéry rozprávky sa natáčali v rôznych priestoroch bojnického zámku. Hvezdár Kubando predpovedal počasie z Mramorovej siene, pán trónil v Šalamúnovej (stĺpovej) sieni, Mazando mazal nos pána vo veľkej sieni stredného hradu, dôležité rozhodnutia padali v obrazárni,...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

(foto:www.sfd.sfu.sk)

A pre tých, ktorí si na film nespomínajú, pripomeniem niečoz jeho obsahu.

Nad riečkou, trivŕšky a z vŕškov do doliny,

Sliednajú za slnkatri hradné zrúcaniny.

Tri hrad, v rúbyje burina, bodliač a tráva,

O jednom,prostrednom, povesť sa odmotáva.

Kde bolo, tam bolo,v tom našom kraji rodnom,

Kedysi pradávno nazámku stredobodnom.

Žili si pyšne tam, topanstvo s prázdnym vačkom,

Tráviace dlhý časpitím a poľovačkou."

Toto sú slová z rozprávkyodohrávajúcej sa na Stredobodnom zámku, na ktorom žil kráľ s veľkýma škaredým nosom. Jeho verný poskok Mazando mu ho pravidelne maľovalfarbami. Ale problém nastal vždy počas dažďov, keď mu kvapky farbu zmývali.Preto sa kráľ rozhodol, že si nájde niekoho, kto mu bude predpovedať počasie.Aby sa mu už nikdy nestalo, že vonku zmokne a dážď mu zmyje jeho nalíčenútvár. Sluha dostal za úlohu do 24 hodín nájsť najlepšieho hvezdárav kraji. Zhodou náhod sa vyvoleným hvezdárom stal lenivý pastier Kubo.Veľmi sa mu zapáčila predstava takéhoto „ničnerobenia". Veď, čo je to za vedapredpovedať počasie. To predsa dokáže aj on. Nebude skoro nič robiť a kráľho za to ešte aj bude platiť. PastierKubo, zvaný aj Pastiero Kubanda, si veľmi rýchlo zvykol na pohodlný život nahrade. Zlenivel a vďaka výdatným porciám jedla sa aj krásne zaokrúhlil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A akoto už v rozprávkach chodí, spravodlivosť musela nakoniec vyhrať.Spánštelý pastier napokon prišiel nato, že len ťažká a čestná práca dokáže urobiť človeka šťastným. A v predpovedaní počasia ho nahradil malý somárik.


Keď pôjdete najbližšie okolo bojnického zámku, spomeňte si na prvú slovenskú filmovú rozprávku.

Petra Gordíková

Petra Gordíková

Bloger 
  • Počet článkov:  126
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu