reklama

Smútočné parte z roku 1908 a Pamiatka zosnulých

Pri príležitosti Sviatku Všetkých svätých a Pamiatky zosnulých si aj zamestnanci a návštevníci Bojnického zámku zapálením sviec pripomínajú ľudí, ktorých miestom posledného odpočinku sa stala rodinná hrobka na Bojnickom zámku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

V hrobke pod zámockoukaplnkou sú v sarkofágu z červeného sedmohradského mramoru uloženételesné pozostatky posledného šľachtického majiteľa zámku - grófa JánaFrantiška Pálfiho.

V hrobke našli miesto svojhoposledného odpočinku aj jeho rodičia. Otec František bol pôvodne pochovanýv Badene pri Viedni a matka Natália v Dóme Svätého Martinav Bratislave.

V predsieni hrobky jepochovaný nitriansky biskup Tomáš Pálfi. Nepatril síce k majiteľom bojnického panstva, ale bol to rodinnýpredok, ktorého si Ján František Pálfi nadovšetko vážil. Preto sa rozhodolpreviezť jeho telesné pozostatky z Pezinka do rodinnej hrobky v Bojniciach.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hrobka je nasiaknutá atmosférousviatkov. Sarkofág je obložený vencami, na oltáriku horia sviece a každýnávštevník môže pripáliť ďalšiu. Pre milovníkov histórie je pripravené aj malépotešenie. Na oltáriku je umiestnené (i keď zatiaľ len dočasne) smútočné parteposledného šľachtického majiteľa z roku 1908.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Obrázok blogu


Petra Gordíková

Petra Gordíková

Bloger 
  • Počet článkov:  126
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu