reklama

Ako sa rodili malí archeológovia

Čo sa skrýva za Školou v múzeu

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Začiatkomroka sa u nás na zámku začal rodiť projekt Škola v múzeu. UsilovnáDianka (u nás na oddelení zvaná LadyDI) sa svojej úlohy zhostila svedomitoa pustila sa do vymýšľania jednotlivých projektov, písania textova prípravy všetkého okolo. Ako prvý sa vo veľkom začal riešiť projekt„Praveké Bojnice a geografia Bojníc" (Osobne si stále neviem zvyknúť natento názov a projekt volám jednoducho „Malí archeológovia".). A nebola by to Dianka, keby svojimnadšením nestiahla so sebou všetkých okolo (Teda aspoň tých bláznov, ktorí saneboja manuálnej práce.).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Osnovalektorského textu už bola pripravená, myšlienka premyslená do najmenšíchdetailov, miesto na detské archeologické nálezisko vyhliadnuté,... Len tovyhliadnuté miesto bolo akosi zarastené burinou, zahádzané čadičovými kockamia snáď nikomu sa nechcelo veriť, že tam raz budú stáť stoly, lavicea nedajbože aj archeologické sondy.

AleDiana sa nevzdávala. Navrhla brigádu. S nadšením so to uvítalaa celkom som sa aj tešila na dohodnutý víkend.

Aleako to už býva, v danú sobotu som bola po celom namáhavom týždni rada, že vôbec ešte žijem. Príšerne sa minechcelo ísť do priekopy a nosiť nejaké kocky. Ale premohla som sa. Ešte aby o mne kolegovia hovorili, žemám tuleniu chorobu! Obliekla som sa, zbalila proviant a išla.A dobre som urobila... Účasť bola mizerná. Skoro nikto neprišiel. Takžebola dobrá každá ruka. Aj tá moja malá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poúvodnom sklamaní sme si naplánovali prácu a rozdelili úlohy. Nosili smekocky, prekopávali zem, vyberali z nej kamene a upravovali vytýčenéúzemie. Pekne sme sa spotili, ale bolo fajn.

Obrázok blogu

Prenosilisme stovky čadičových kociek. Vyčistili sme jeden blok hradnej priekopy.Výborne sme sa napapali. Dokonca aj deti pomáhali tak usilovane, ako lenvládali. A keď už nevládali, učili plávať slimáky. Malá Ema sa nechtiacvykúpala v jazere. Našli sme zmrznutého hada. A mnoho iného, čo siasi radšej necháme pre seba.

Obrázok blogu

Poprvej časti brigády sa mohlo v prípravách pokračovať ďalej. Bolo trebapripraviť drevené stoly a lavice, vymurovať archeologické sondy, vydláždiťchodníčky a upratať okolie. Ešte že má Dianka svojho Romana. Bez neho bysme ešte možno dnes behali po priekope a organizovali brigády.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A keďuž to všetko technické bolo hotové, mohli sme pristúpiť k ďalšiemu kroku- neverejnej generálke. Diana saprichystala na svoju prvú hodinu akopani učiteľka. A my ostatní sme sa dôkladne pripravili na úlohu žiakov.A poriadne sme sa do toho vžili. Až mi tej Dianky občas bolo ľúto. Ale ako sahovorí: Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku.

Obrázok blogu

Obrázok blogu
Obrázok blogu


A veruaj tak bolo. Pár dní po generálke prišli prvé skutočné deti. A Diana excelovala.Deti boli nadšené, učiteľky spokojné a my všetci šťastní.

Obrázok blogu

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Odspustenia malých archeológov sme do obehu pustili už mnoho ďalších projektov.Ale tento bol náš prvý. Tento si všetci zapamätáme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Geografia Bojníc a praveké Bojnice je vzdelávací program pre základné školy v rámci projektu Škola v múzeu. Venuje sa obdobiam od praveku cez starovek až po koniec Veľkomoravskej ríše. V praktickej časti si deti môžu vyskúšať prácu archeológov a urobiť si vlastný výskum vrátane odkrývania jednotlivých historických vrstiev, hľadania artefaktov, ich dokumentovania a zakresľovania.

Petra Gordíková

Petra Gordíková

Bloger 
  • Počet článkov:  126
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu