reklama

Dušičkový čas

V zbierkach SNM - Múzea Bojnice sa nachádza mnoho zaujímavých exponátov. Niektoré ale nemajú toľko šťastia, aby boli vystavené v expozícii zámku. Takýmto príkladom je aj detské pohrebné nosidlo. Nie a nie ho umiestniť niekam na prehliadkovú trasu. Ale blížiace sa „dušičkové" obdobie je azda jediným vhodným okamihom na jeho predstavenie verejnosti. Nech sa páči, zoznámte sa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Nosidlo pre zosnulé dieťa je vzácny a nezvyčajný zbierkový predmet. Nosidlo slúžilo pravdepodobne na obradné účely pred samotným pohrebom. Výzdoba nosidla je plná symboliky. Na vrchu leží na kríži malé dieťa. Pod ním na knihe stojí Baránok boží. Nosidlá po bokoch nesú dva orly.

Dieťa, pre ktoré bolo toto nosidlo určené, zomrelo ako nevinné a nevinnosť tu predstavuje Baránok boží ležiaci na knihe života. V knihe života sú zapísané dobré i zlé skutky človeka, ktoré spáchal na pozemskej púti a so zapísanou knihou predstupuje duša mŕtveho pred tvár Boha. V tomto prípade dieťa bolo malé, ešte nestihlo vpísať žiadne skutky do knihy života. Orly, ktorí nesú nosidlo, podľa kresťanskej symboliky vynesú dušu dieťaťa do nebies. Orol dokáže lietať veľmi vysoko, preto je symbolom nebies a v kresťanstve aj symbolom nanebovstúpenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Petra Gordíková

Petra Gordíková

Bloger 
  • Počet článkov:  126
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu