reklama

Podzemné chodby

Medzi obyvateľmi Bojníc sa už dlhé roky rozpráva o tajnej chodbe, ktorá by mala viesť zo studne uprostred jaskyne pod Bojnickým zámkom. Dlhá by mala byť niekoľko kilometrov, viesť by mala až do Piaristického kláštora v Prievidzi a mala by byť dostatočne široká na to, aby bolo cez ňu možné prejsť v koči. Určite ste už o tejto tajomnej chodbe opradenej legendami počuli. Čo je na tomto príbehu pravdy?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Pravdou je, že pod mestom Bojnice sa v kedysinachádzalo mnoho chodieb. Už v minulosti sa na podzemnékoridory narazilo pri výstavbe pivníc a základov domov na bojnickom námestí.Nález časti systému podzemných chodieb pod námestím umožňuje predpokladať, žesa pod ním nachádza celý labyrint podzemných chodieb. Keďže sú dnes mnohéchodby, z ktorých niektoré majú v priereze tri metre šírky, v dôsledkustavebnej činnosti zasypané a zavalené, je ich výskum značne komplikovaný. Starí obyvateliaBojníc tradujú, že zo zámockej jaskyne by mala viesť tajná chodba. Niektorívravia, že len za hradby mesta, iní tvrdia, že až do Prievidze či dokonca doNitrianskeho Pravna. Dnes si už môžeme len domýšľať, či išlo o pravdualebo len o fantáziu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zo zámku isto viedla von aspoň jedna úniková cesta. Ale čiviedla až do Prievidze, je otázne. Zámok totiž stojí na travertínovej kope a jeobklopený hradnou priekopou. Vybudovať v tomto teréne podzemnú chodbu bybolo veľmi náročné (ak nie úplne nemožné). Osobne skôr predpokladám, že únikovácesta zo zámku viedla len niekam do priekopy, odkiaľ potom ohrození obyvateliazámku pomedzi stromy a iný porastnenápadne utekali ďalej od zámku.

V priestoroch zámku sa ale predsanachádzajú tajne chodby a miestnosti. Tie podľa všetkého vznikli prijednotlivých prestavbách, ktorých bolo nemálo. Pôvodné priestory pod Bojnickýmzámkom zmenili výrazne svoj vzhľad predovšetkým počas poslednej prestavby.Dodnes sa v priestoroch pod zámkom zachovali časti chodiebs renesančnými klenbami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre ilustráciu pripájam niekoľkofotografii:

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu


Ako v minulosti podzemné chodbyvyzerali a kam viedli, si dnes môžeme len domýšľať.

Petra Gordíková

Petra Gordíková

Bloger 
  • Počet článkov:  126
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu