reklama

Neslovenský raj

O ostrove Langkawi sa zle píše. Nič sa na ňom nedeje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Pravda, aj tu ráno slnko vychádza. Ale vkradne sa nenápadne, v pastelových odtieňoch fialovej, ponad ešte tmavé a ospalé more. Voda je tichá a príboj akoby sa stratil. Možno cestou, niekde na Sumatre. Osamelá plachetnica kotví medzi roztrúsenými vápencovými skalami, z ktorých sa každý ráno zdá trochu inak modrý.

Obrázok blogu

 

Biely piesok na pláži sa postupne vynára z tieňov obrovských žulových balvanov. Rastú pri nich staré a pokrútené stromy, ktoré sa z neznámych dôvodov zdajú strašne múdre. Núkajú ťa sadnúť si pod nich. Nedá sa než nezačať meditovať. Po chvíli čakáš, že ťa osloví Budha.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Miesto Budhu ale pod stromom asi skôr stretneš opicu. Sú isto veľmi múdre. Keby si náhodou zapochyboval, ukážu ti zblízka svoje veľké zuby.

Obrázok blogu

Orly by sa s nimi mohli hádať, keby im to za to stálo. Langkawi je pomenovaný po nich - Ostrov orlov. Langkawi je v skutočnosti naozaj ich ostrov. Sú všade. Často v letku chytajú ryby, alebo sa len tak naháňajú po oblohe.

Obrázok blogu

Krúžia ponad kambrické útesy, na ktorých rastie nehybná, strmých svahov sa nebojaca džungľa. Vynárajú sa a opäť miznú v oblakoch, ktoré sedia na vrchole kopcov. Občas sa mraky rozostúpia, a orlov možno chytí aj závrat, keď sa dívajú na rokliny padajúce do mora.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Sú miesta, kde džungľa padá do mora tak rýchlo, až si to ani ona ani more nestihne uvedomiť. Prechod sa zotrie a všetko je jeden nepopísateľný modrozelený celok. 

Obrázok blogu

Slnko stúpa rýchlo po oblohe a ešte stále je ticho. Ale toto je ticho pred búrkou. Obloha sa zrazu zakryje ťažkými mrakmi, a more, aj malé, mysticky vyzerajúce roztratené ostrovy náhle ztmavnú. 

Obrázok blogu

Zdvihne sa vietor a potom je búrka, ktorá straší návratom biblickej potopy. Ale o chvíľu je po nej, a je jasné, že to bola iba dramatická predohra vizuálnej show. Na tmavnúcom nebi visia modročierne súsošia oblakov, a pomedzi to sa prediera ružový západ slnka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Potom je už iba tma. Opäť sa nič nedeje, iba v džungli orchester cikád naberá tempo a prechádza z pianissima do forte. Noc je teplá a vlahá. Ležať na chrbte a počítať hviezdy sa zdá ako niečo úplne samozrejmé.

Langkawi je raj pre romantikov. Aj slovenských.

Martin Grecula

Martin Grecula

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pozorujem svet. Snažím sa pochopiť, o čo ľuďom ide. A o čo ide mne. Zoznam autorových rubrík:  Zo zemeguleZ rodnej hrudyRozvahy a odvahy

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu