reklama

Rádio, islám a pop

Malajzia je bašta dynamického, ázijsko-tigrovaného, pokrokovo-konzervatívneho, západne orientovaného, a arabsky finacovaného myslenia na tomto svete. Malajci sú ľudia ako my, ktorí si kupujú iPody a nosia tričká, ktoré hovoria FCUK YOU. Na diskotéke dokážu dievčatá vyzerať neuveriteľne sexy, aj keď sa občas stane, že si kvôli cudnosti dajú na hlavu šatku. Potom ale príde október, a celý mesiac sa neje, lebo je ramadán. Ak teda máte v občianke, že ste muslim. Môžte byť gay, netušiť, kde je nabližšia mešita, ale keby vás niekto videl sa napchávať, mohli by ste skončiť v base.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Keď sa začítate do novín, skoro určite tam bude veľký prejav nejakého pána s desiatimi titulmi, ktorý nechápe, ako ľudia ešte aj päťdesiat rokov po páde kolonializmu stále používať angličtinu, jazyk tyranov a vykorisťovateľov. Je zrejmé, že to len kazí mládež. Veď len sa pozrite na tie filmy! Nečudo, že potom každý jazdí na motorkách ako blázon (najväčší malajský spoločenský neduh). Článok vedľa je o tom, ako nejaký americký reťazec investoval strašné prachy do tridsiateho nákupného strediska na severnom predmestí KL, a článok za tým o tom, ktorý mobil je najlepší na sťahovanie hudby z internetu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak náhodou pri čítaní novín sedíte v letadle, vedľa Vás bude skoro isto zamestnanec štátnej firmy Petronas, alebo Protón, na služobnej ceste, zabratý do rozhovoru s kolegom. Jasné, že v malajčine, ako sa patrí. Ale keďže ide o ľudí vzdelaných a bohatých, malajčine prešpikovanej anglickými výrazmi. Malajčina je jazyk ľudí zeme, na ktorý je treba byť hrdý (podľa zákona), no znie cool iba keď viete vety typu: "Saya anda ten year flexible mortgage".

Najlepšie je rádio. Stanica, ktorú má každý progresívny obyvateľ Malajzie vyladenú na svojom autorádiu, je Tracks FM. Po anglicky, jasné. Väčšinu času to tam moderujú dvaja mladí šraci, ktorí by napriek všetkým kultúrnym rozdielom a náboženským napätiam boli seriózne srandovní aj v londýnskom rádiu. Zaujímavé, že v tejto alkohol nepropagujúcej, a za drogy hlavy stínajúcej krajine sa im darí každé ráno znieť akoby celú predošlú noc preflámovali a poriadne sa pri tom naintoxikovali. Chalani púšťajú výborné single, a pomedzi Red Hot Chilles a Pink nechávajú ľudí anonymne volať do štúdia, aby sa im zverili so svojimi skúsenosťami s neverou, alebo s tým, či majú radšej terénne, alebo športové autá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potom naraz odbije sedem päťdesiat, a na rade je muslimskä päťminútovka. Nejaký slávny herec zrazu číta ľudom o Bohu, o tom že hodnoty tohto sveta sú pomýlené, a len striedmosťou možno nájsť pokoj a spokojnosť v živote. Salam Alejkum. AND NOW BACK TO MUSIC!

Pred ôsmou dídžeji ešte stihnú národu oznámiť, že Georga Clooneyho videli včera v bare v Holywoode s Britney Spearsovou. Potom sú správy.

Deviaty malajský päťročný plán sa prekročil o sedemnásť a pol percenta. Na burze obchoduje viacej firiem a ľuďom sa menej kazia zuby. Nemecká delegácia zo Šlezvicka-Holštajnska prišla oznámiť, že chce v KL postaviť už druhú stoposchodovú garáž. BBC sa môže hanbiť za svoju poslednú reláciu o Sarawaku, kde ukázala nejakých vychudnutých chlapíkov z pralesa, zatiaľ čo v skutočnosti sú všetci Sarawačania tuční, bohatí, zdraví, šťastní, a žijú v mestách. (Určite to natočili v Indonézii). Blogeri majú poslednú šancu prestať kydať otrávené nezmysly na internete. Dobrý ujo premiér bol doteraz veľmi trpezlivý, ale už ho to začína srať!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A teraz späť ku správam zo showbiznisu!

Požehnaná to krajina. Totálna pluralita. Everything goes. Modlenie a konzum. Postenie a hudba. Slnko svieti. Klimatizáciu už má skoro každý. No nemal by toto byť vzor pre celý svet?

Len dúfam, že miestni špióni a blogoví cenzori nevedia čítať po slovensky.

Martin Grecula

Martin Grecula

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pozorujem svet. Snažím sa pochopiť, o čo ľuďom ide. A o čo ide mne. Zoznam autorových rubrík:  Zo zemeguleZ rodnej hrudyRozvahy a odvahy

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu