reklama

Slová prinášajúce milosť.

„Z vašich úst nech nevyjde nijaké zlé slovo, ale iba dobré, na potrebné budovanie, aby prinášalo milosť tým, čo ho počúvajú. A nezarmucujte svätého Božieho Ducha, v ktorom ste označení pečaťou na deň vykúpenia. Akákoľvek zatrpknutosť, hnev, rozhorčenie, krik a rúhanie, aj každá iná zloba nech sú ďaleko od vás. Buďte k sebe navzájom láskaví a milosrdní, navzájom si odpúšťajte, ako aj vám Boh odpustil v Kristovi.“ Ef 4, 29-32

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Malá úvaha nad 4. kapitolou listu Efezským

Slová tejto kapitoly potvrdzujú nám známe Ježišove vyjadrenie, že „ z každého zbytočného slova budete súdení.“ Tu nám vysvetľuje prečo, a zároveň predkladá, čo vlastne Boh považuje za zbytočné slová. Zbytočnosť slov sa v Božom kráľovstve meria čistotou úmyslu (t.j. čistotou srdca) a najmä podľa ovocia – ak sú totiž slová na potrebné budovanie, je nevyhnutné, aby budovanie prinieslo stavbu, prinieslo výsledok, rast, ovocie. Nežiada však len vonkajší efekt : žiada, aby naše slová prinášali milosť!
To znamená, aby sme ich vraveli v spolupráci s tým Duchom, ktorého nimi ako prvého nemáme zarmútiť, pretože milosť, to nie je z nás, to je Boží dar. Milosť je nadprirodzená. V milosti môžeme hovoriť, len ak sme jej plní, pretože z plnosti srdca hovoria naše ústa. Byť plným milosti, znamená byť očisteným Baránkovou krvou, v starozákonnej reči by to znamenalo zo žalmov známe : byť spravodlivým pred Bohom. To taktiež nie je z nás.
Tu teda vidíme, že Boh od nás žiada dielo, ktoré nie je prirodzené, žiada dielo, pre ktoré nikdy nenájdeme dostatok sily, pokiaľ budeme hľadať vo vlastných zdrojoch. Preto tak výrazne varuje pred tým, aby sme nezarmucovali Svätého Božieho Ducha – pretože zarmútený svätý Duch nebude v nespravodlivom človeku môcť konať toto dielo spásy – naša tvrdosť spôsobí, že naše slová neprinesú milosť, ani nebudú budovať.

Aby bolo zrejmé – Boh kladie jarmo milosti na tých, ktorí hovoria voči bratom a sestrám svoje slová, a vzápätí kladie jarmo milosrdenstva na tých, ktorí počúvajú. Áno, od jedných žiada vynášanie dobrého pokladu zo svojich sŕdc, a od druhých žiada presne to isté. Rovnaké jarmo kladie Boh na oboch bez rozdielu – žiada od nás späť to, čo nám daroval v Kristovi.
Nikto teda nemôže povedať, že Boh na neho kladie jarmo priťažké – kladie jediné jarmo lásky – a kladie ho vo vedomí, že bez Neho nemôžeme nič urobiť. To je jeho prahnutie po nás, jeho túžba po spoločenstve tých, ktorí sú si vedomí tejto bytostnej odkázanosti na Lásku samu, ak chcú milovať, ak chcú prinášať slová milosti na potrebné budovanie kedykoľvek otvoria ústa.

Verš „ Akákoľvek zatrpknutosť, hnev, rozhorčenie, krik a rúhanie, aj každá iná zloba nech sú ďaleko od vás.“ adresuje obom stranám – tým, ktorí hovoria, i tým, ktorí počúvajú.
K hovoreniu nás mnohokrát ženie práve zatrpknutosť, hnev, rozhorčenie, ktoré nás privedie až ku kriku, či rúhaniu. Na druhej strane však môžeme svojimi slovami toto všetko spôsobiť v bratovi, ktorý počúva.
Preto aj Božie slovo pokračuje, a hovorí všetkým, akí máme byť k sebe navzájom - obaja. Tak, ako zhovievasť nášho Boha máme pokladať za spásu, pretože zhovievavosť je umeleckým prejavom lásky, žiada aj On pravdivo zhovievavosť od nás, ak sa máme nazývať Božími deťmi.

Zo správneho konca sa treba chytať jarma príkazu Božieho – z tej strany, na ktorej stojí Ježiš, aby nám pomáhal :) - veď Boh ešte veľmi dávno, keď ľuďom Izraela dával prikázania vyriekol slová : „ Naopak, veľmi blízko sú tie slová; (sú) v tvojich ústach, v tvojom srdci, aby si ich uskutočnil. “ A v listoch apoštol dodáva : „ Blízko teba je slovo, v tvojich ústach a v tvojom srdci;" totiž slovo viery .“ Nie preto, že by sme boli schopní ho naplniť a dodržať vlastným úsilím, ale preto, že On zostáva s nami po všetky dni, až do skončenia sveta. A po ničom netúži viac, než spolupracovať s nami na diele vykúpenia – túži, aby sme prijali svoj podiel!

Jana Guričanová

Jana Guričanová

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Žiť naplno pre mňa znamená vďačnosť za najmenšie veci, za každú pozornosť, priateľstvo, slovo, či povzbudenie, ale aj za ťažkosti, komplikácie, trápne, či úsmevné chvíle. Tí, ktorých stretám robia obyčajné dni neobyčajnými. Krok za krokom :) vpred. Zoznam autorových rubrík:  Keď je život veselýKeď sa zamyslím ...SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu